Megjelent: 6 éve

Grafológia HR-es szemmel - mire vigyázzunk egy különleges interjún?

„A szó elszáll, az írás megmarad - nagy igazság, amit a cégeknél dolgozó HR-esek is ismernek és élnek is vele. Néhányan. A grafológia, mint tudomány kezdetben elég elenyésző volt a kiválasztásért felelős szakemberek körében, ennek okai az információhiány és az ebből következő félelem voltak.

A grafológia lecsupaszítva az írással, kézi írásképpel foglalkozó tudományág. Első olvasásra nem látunk benne kapcsolatot a humánmenedzsmenttel, azonban mélyebb értelmezésben megteremti a személyiség és az írás közötti kapcsolatot, ez már megfoghatóbb az emberi erőforrás menedzsment tükrében is.

Minden HR-es egy célt kerget: a megfelelő embert megtalálni a megfelelő helyre. Az íráskép vizsgálata ebben úgy segít, hogy az egyén speciális tulajdonságait, ezen felül a rejtett adottságait térképezi fel, vagyis azokra a kompetenciákra koncentrál, amik az adott munkakörhöz szükségesek.

Ha például egy marketing pozícióra keresnek embert, akkor a kreativitás, rugalmasság és a csapatmunka inkább keresendő elem egy írásban, mint pl. a monotonitás tűrése vagy az analitikus gondolkodás. Általában akkor vetnek be a HR-esek (vagy a HR-esek által felbérelt erre szakosodott cég) grafológiai elemzést, ha már a hagyományos eszközök (interjú, panel, stb.) nem válnak be, viszont nem feltétlenül kizáró ok a kiválasztás során, csupán pluszinformációt ad.

A pár évtizedes fejlődés során kialakult egy trend, miszerint a kisebb cégek inkább előszűrésre, a nagyobb vállalatok a vezetők kiválasztására használják a grafológiát. Itthon érdekes módon nem újkeletű dolog, hogy íráskép alapján történjen a kiválasztás, azonban míg a franciáknál minden 3. cégnél foglalkoztatnak grafológust, hazánk ettől jelentősen elmarad.

Jogi szempontból fontos az engedélykérés: az alany beleegyezése nélkül nem lehet grafológiai vizsgálatot végezni (a dolog persze csak a cégre és a jelöltre vonatkozik), a hatékonyság érdekében rá kell kérdezni a nemre és az életkorra, ennek kiszivárogtatása jogkövetkezményekkel jár. Emellett a vizsgálatot végző cégnek a reális eredmény érdekében biztosítania kell az optimális körülményeket: légkör, fény, stb.

Vissza a bevezetéshez: miért vagy miért nem érdemes ezt használnia egy HR-esnek? Pro-kontra? Íme a felhozatal:

Pro:
megbízható
gyors
nem kell közvetlenül behívni az alanyt, hogy megírja a szöveget
szinte csalásmentes: mivel a grafológus kb. 140 szempont szerint vizsgál, tekinthetjük teljesen objektív eszköznek

Kontra:
viszonylag drága (20-35 ezer Ft-tól 100 ezerig is terjedhet egy vizsgálat)
a korábban említett távolságtartás: a cégek egy része nem meri használni

Ha a HR-es mégis úgy dönt, hogy használja, a következő tulajdonságokat lehet vele általánosságban felmérni: önállóság, rugalmasság, motiváció, terhelhetőség, kommunikációs készség, lojalitás. De természetesen ezek munkakörtől függően változhatnak. Ami viszont előnyként jelenthet hátrányt, az az, hogy az íráskép tréning útján változtatható, tanulható. Szerencsére nem lehet annyira megváltoztatni, hogy az objektivitását elveszítse a vizsgálat, kis mértékben manipulálható csak.

A nagyobb kérdés: nekünk miért és mikor éri meg ez az egész? Az egyszerű válasz erre az, ha még fogalmad sincs, hogy mihez akarsz magaddal kezdeni a nagybetűs Életben. Nem tudod melyik munka illik a legjobban a személyiségedhez? Felkínáltak egy állást, de nem vagy benne biztos, hogy be tudnád-e tölteni? Vagy egyáltalán az egész álláskeresési mizériában bizonytalan vagy?

Válaszd a grafológiai elemzést, többet megtudsz magadról, mint gondolnád! Emellett, ha pályamódosításon töröd a fejed, de nem tudod, hol rontottad el az előző választást, ilyen esetben is érdemes felkeresni egy grafológust és kideríteni, mik a főbb tulajdonságaid, ill. ezekkel mihez tudsz kezdeni. Álláskeresés mellett tanácsolják az íráskép elemzését életvezetési kérdésekben is: érdekes dolgok derülhetnek ki Rólad a párkapcsolat vagy éppen a szexuális élet terén.

Mit is vesznek figyelembe egy ilyen vizsgálatnál? 1-2 oldalból még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de alapvető dolgokat igen: egy aláírással megtoldott írásnál figyelik a betűméretet, margókat, bekezdések elhelyezését és a vonalfolytonosságot is. Állásinterjún elő szokott fordulni olyan szituáció, hogy megkérnek pl. 5 minket motiváló eszköz vagy 3 rossz - 3 jó tulajdonság felírására, itt a lap kihasználtságát, szöveg szellősségét, a betűkötést és a rendezettséget, átláthatóságot nézik meg az interjúztatók. Az aláírásunkban a legszemélyesebb énünket mutatjuk meg, nem árt ezt is kicsit gyakorolni.

Tipp:
ne modoroskodjunk
írjunk úgy, ahogy általában szoktunk, ne akarjuk megváltoztatni, úgysem sikerülne
kövessük a grafológus instrukcióit
használjunk minőségi tollat (amelyik nem folyik, nem akad, és véletlenül sem filc vagy ceruza), bár a legtöbb esetben kapott anyaggal dolgozunk

Nem feltétlenül jelent rosszat a csúnya írás: lehet valaki jó képességű, de macskakaparást maga után hagyó ember, de vica versa: a szép írás mögött is lehet negatív értékeket találni. Példának okáért a hosszabb elemzések után fény derülhet drog- vagy alkoholfüggőségre, ill. bizonyos idegrendszeri zavarra is.

Makai Gergely
partyponty.hu
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A kormány 840 millió forintból emeli a külhoni lelkészek jövedelemkiegészítését

Két részletben megkétszerezi a határon túli lelkipásztorok jövedelemkiegészítő támogatását a kormány - jelentette be Balog Zoltán református lelkész. Teljes cikk

Interjú távolról - hogyan ne romoljon a minőség?

A távkommunikáció használatának egyik, nem mellékes hatása, hogy lényegesen kevesebb információhoz jutunk a jelöltről: például nincs, vagy... Teljes cikk

Támogató vezetőkre, kreatív feladatokra és rugalmasságra vágynak a fiatal munkavállalók

A hazai cégek felismerik ugyan a fiatal munkavállalók igényeit, de nem reagálnak megfelelően rájuk - derült ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara... Teljes cikk