Szerző: Bánosi Eszter
Megjelent: 2 éve

3 lépés a töltelékszavak elhallgattatásához

images

images
Az első lépés a szokások megváltoztatatásához a tudatosság. A töltelékszavak azonosításának érdekében vegyük fel a beszédünket, és határozzuk meg, melyik szóra támaszkodunk a legtöbbet. Ha tisztában leszünk velük, akkor elkezdjük „kihallani” ezeket a szavakat a mindennapi kommunikációnkban is. Párosítsuk össze ezeket a szavakat apróbb cselekedettekkel: minden egyes alkalommal, amikor azon kapjuk magunkat, hogy hümmögünk, ő-zünk, izézünk, érintsük meg a lábunkat. Akár egy családtagunk is figyelemmel kísérheti a beszédünket, és tapsolhat, amikor egy-egy töltelékszót használunk.

Miután észrevettük a gyakran használt töltelékszavakat, kezdjük el arra kényszeríteni magunkat, hogy a kimondásuk helyett inkább hallgassunk. A gyakorláshoz rögzítsük egy felvételen, amint arról beszélünk, mit csinálunk egy nap. Gyakoroljuk a szünetek használatát a töltelékszavak helyett.

Végül pedig mindig készüljünk fel a nyilvános szereplésre, ugyanis az idegesség az egyik leggyakoribb ok, amiért az emberek túlságosan sok töltelékszót használnak. Minél feszültebbek vagyunk, annál gyorsabban fogunk beszélni, és esik ki a fejünkből, hogy mit szeretnénk közölni. A felkészülés optimális ideje átlagosan egy óra, de Dr. Trey Guinn, a kutatásban részt vevő kommunikációs szakértő azt ajánlja, hogy legalább háromszor mondjuk végig a szöveget, mielőtt kilépnénk a közönség elé.

Takarékosan és hatékonyan használva a töltelékszavaktól akár szimpatikussá is válhatunk a közönségünk előtt, időt nyerhetünk egy lélegzetvételre, vagy kihangsúlyozhatjuk a fontosabb dolgokat. Nem véletlen, hogy a Google töltelékszavakat épített a mesterséges intelligencia segédjébe, a Duplex legújabb verziójába. Ám ha túl sokat használjuk őket, a hitelességünket fenyegetik. Inkább maradjunk csendben ilyenkor, és ellenálljunk annak a késztetésnek, hogy mindig betöltsük a teret a hangunkkal.

A Harvard Business Review cikke nyomán

Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Hatékonyan akarsz kommunikálni? Hagyd el a töltelékszavakat!
2. oldal - 3 lépés a töltelékszavak elhallgattatásához
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter