Megjelent: 2 éve

Így mondjon ünnepi beszédet vezetőként - tippek videós üzenethez

Közeleg az év vége. A nagy cégeknél a teljes csapatot személyesen összehozó év végi partik zöme elmarad. Vezetőként azonban érdemes egy jó hangulatú, évet lezáró beszédet tartani. Erre most az online videós műfaj a leginkább alkalmas és biztonságos. Három tapasztalt beszédtréner, Németh Zoltán (a nyitóképen), T. Bieniek Ildikó és Ruff-Kiss Ágnes ad ehhez tippeket tartalomról, hatásos előadásmódhoz. Tanácsaik más online vezetői üzenetekben is használhatóak.

Németh Zoltán, Dr. Prezi elemzés-

Dr. Németh Zoltán: A tartalom a király, de az érzelmek a királynő! Mitől emlékezetes az ünnepi beszéd?

Az ünnepi beszédek több oldalról is kihívást jelentenek a megszokott “Powerpoint és Én” előadásokkal szemben, mert
ezeket beszédet meg kell írni, nem illik rögtönözni. Beszédírásban pedig sokkal kisebb a rutinunk vagy egyáltalán nincs.
Az ünnepi beszédnek vagy diamentesnek kell lennie vagy sok képet és videót tartalmazónak. A jó beszédet fejből - pontosabban szívből - kell mondani, különben nem lesz hiteles. Az ünnepi beszéd emóció/ráció aránya 80/20, vagyis érzelmi oldalról kell közelítenünk. A beszédben kulcsfontosságú a közönség megszólítása a velük való azonosulás. 

Tippek és egy beszédsablon

BESZÉD-sablon:
Üdvözlés: lehetőleg mindenki érezze magát megszólítva, itt kell azonnal bevonni a közönséget
Átkötés: jöhet a tartalom felé való átkötés, lehetőleg valami erős múltbéli képpel
…..emlékszem tavaly mikor itt álltunk….
…..küzdelmes éven vagyunk túl …..
de lehet adat is: …..büszke vagyok rá, hogy idén értük el először…..
vagy akár metafora: …..ez a kapirgálás éve volt, kevés jutott és azért küzdeni kellett :-)
A beszéd teste
2-4 erős gondolat, kibontva, ahol a sorrend erősödő legyen
Használj sok apró mozaik-történetet
Minden történetben legyen drámai pont és kolléga
Tanulság és ünneplés

és a sablonhoz tartozó érzéselemek, amiket érdemes végiggondolni:

Hála: Miért:  az egészségért, a családért, a munkatársakért, a barátságért, a kedvességért, a kedvező eseményekért, az együtt töltött időkért, a kihívásokért, az ételekért, az országodért, a közös világért?
Az adás öröme: Ez az ajándékozás öröméről szólhat: időt adva, gondolkodni, segítő kezet nyújtani, ajándékozni, adományozni…
Remény: Beszélhetnénk arról, hogy reménykedünk az új kezdetekben, a jövőre vonatkozó tervekben, elhatározásokban, a kreativitás vagy ötletek ápolásában, magok elvetésében…
Emlékezés: Az emlékezés a múlt tiszteletének módja. Lehetnek visszaemlékezések emberekre vagy eseményekre és azok jelentőségére, az előző év eseményeinek fénypontjaira
Egység: Ezzel a témával hangsúlyozd az együttműködést, a közösséget, a közös munka által elérhető eredményeket, a különbségek elfogadását és ünneplését, az emberséget - a szeretetet, az együttérzést és a megértést...

Adj időt kiforrni!

Az ünnepi beszédnek idő kell. 2-4 héttel előtte gyűjtsük a gondolatfoszlányokat, vázlatelemeket és kutassunk (de nézd át az idézetes oldalakat is!). Ami a fontos, hogy kezdjük el és legyen a mindennapi gondolatainkban. Gyűjtsünk céges infókat, kérdezzünk meg kollégák az az évről, keressünk (inventio). Minél hosszabb az előkészítés annál inkább érzi a közönség is majd, hogy Ők valóban fontosak voltak az előadónak.
Megnézhetsz pár ünnepi beszédet is a youtube-on, jó tippeket lehe ellesni. (Itt van pl, Erzsébet királynő első TV beszéde)

Írd le előtte 8-10 nappal!

Én a 18 perces TEDx előadásokat is leíratom. Nem azért, hogy szó szerint hangozzék el, mert az csak fölösleges stresszfaktor. Az igazi ok, hogy lehessen rajta dolgozni, kigyúrni az egyes elemeket:
megtalálni a jó jelzőket és cserélni a kliséseket (szoktam javasolni, hogy húzd alá az összes jelzőt és gondold át)
hasonlókat tegyél az igékkel. A magyar nyelv ebben különösen erős. Feladat Számold össze Gyimóthy Gábor versében a “megy” szinonímáit.
ha leírtad a sztorit, akkor ellenőrizd van-e fordulat és elég erős lesz-e, elég hihető-e a történet
ha fontos az üzenet akkor retorikai alakzatokkal (halmozás, fokozás, ismétlés, ellentét, oximoron, kiazmus stb.) erősíts meg

Legyen hatásos kezdés és zárás!

Ünnepi beszédre fizikálisan is készüljünk.
Előző nap 6-7 óra alvás, hogy az energia-raktárak töltve legyenek.
Egy órával előtte 1 banánnak megfelelő szénhidrát.  
20 perccel kezdés előtt fél liter víz betölt a folyékony beszédért (még véletlenül se pálinka vagy kávé, ami azonnal kirántja a vizet a szánkból és szánalmas sivatagi gyorsúszás lesz a beszédből)

Érezd át!
A legfontosabb a beszélő átélése. Az ünnepi beszéd alatt pozitív transzban kell lenned. Át és újraélned az érzéseket. Nem könnyű, mert ehhez kevesen elég bátrak, pedig a jutalom óriási: a közönség őszinte szeretete és hosszútávú memóriája.

Használd a neveket
Minél több embert emítesz meg szó szerint a beszédedben annál több pontot ér az egész. Minden név egy simogatás az illetőnek, az összetartozás érzésének megerősítése. Én ezt nagy sándor-i technikának hívom, Ő gyakran használta csata előtt.

Díjak, pozitív érzések
A Karácsony kiváló lehetőség díjak átadására. Itt is figyelhetsz arra, minél többen kapjanak. Ne csak a tökéletesek, hanem a legtöbbet fejlődők, a szintet ugrók stb.

Gyakorlás, gyakorlás, felvétel
Mivel jó ünnepi beszéd 2-6 perces, azért piszok egyszerű gyakorolni. Ezt nem lehet megúszni. Javaslom, hogy kezdd papírral a kezedben, aztán már csak félig belekukkantva és végül fejből (szívből)

Összefoglalva a tartalmat: Gondold át, vesd papírra, majd vésd a szívedbe!

T. Bieniek Ildikó: Múltidéző mimika, jövőbe kiáltó mozdulatokkal - így kezeld az online évzáród testbeszédi kihívásait!
Mi okozza a nehézséget?

T Bienek Ildikó

T. Bieniek Ildikó

Személyes jelenléttel bíró évzárón – ahol te például egy színpadon állsz és veled szemben ülnek a kollégák – a visszatekintéshez vagy például a jövőképhez kapcsolódó gondolatok könnyen katalizátorává válhatnak az EGYÜTT érzésének, a közösen megélt események felidézése pedig érzelmi kapcsolódást idézhet elő a hallgatóságban.

Online beszéd esetén viszont a csapat tagjai egymástól távol, izoláltan, saját – sokszor otthoni – környezetben hallgatják a beszédet. A tranzakciós távolság így megsokszorozódik, a többiek hangulatát, reakcióit nem érzékeljük, ezek hiánya miatt a beszélő – és így a beszéd – hatása tompul. Az egész történés - az előadóval együtt - valahogy „távol áll” tőlünk, így a beszéd hatékonysága (pl. ha célod, hogy a kollégák érezzék mennyire értékeled őket, hogy fontosak, hogy a cégetek egyre sikeresebb…stb) elmaradhat az elvárttól.

Hogyan segíthet a testbeszéd?

Testünk mozdulatai, arcunk rezdülései alkották az első nyelvet, mellyel már jóval a beszéd megszületése előtt is értettük egymást. Ezek a jelzések a mai napig – akár tudatosulva, akár tudattalan dekódolás által – hatással vannak ránk, sőt, alapját képezik egyfajta szinkronizációs folyamatnak, amit automatikus egymásra hangolódásként is leírhatnánk. Beszédünkhöz kapcsolódó testbeszédi jelzéseink jól alkalmazva segíthetnek áthidalni a köztünk lévő távolságot.

A TI filmetek

Minél több olyan történettel, megjegyzéssel vagy hasonlattal tarkítod a beszéded, ami valóban a kollégákról szól, velük/veletek esett meg, annál inkább elősegíted a bevonódást. Ilyenkor mozdulataid – például kézgesztusaid – szemléltető kommunikációba kezdenek. Többetek által ismert helyszínek, a csapat által magabiztosan beazonosítható karakterek és események jelenhetnek meg a többiek szeme előtt jelzéseid játékának köszönhetően. Így ismét csak erősödik a MI-érzése, emellett előadói/vezetői karaktered is épül – hiszen az, hogy képes vagy ilyen képeket visszaadni jelzi, hogy ténylegesen jelen vagy a cég életében és odafigyelsz az emberekre.

Érdemes szem előtt tartani: állva mindezt könnyebb megvalósítani. Tested dinamikája gyorsabban „beizzítható”, ha álló pozícióban (készenléti funkció a testnek) beszélsz, ráadásul így elkerülheted, hogy:

- széked deréktámasza tartásod torzítása által nehezítse a hangképzést; hatásában pedig visszavesse magabiztosságod, meggyőzőerőd
- az előtted lévő asztal vagy széked karfája bekorlátozza a mozgástered (ezekbe könnyű beleütközni és ezt érzékelve tudattalanul visszafoghatod kézjelzéseid)
- egy forgófunkciós székben könnyen elindulnak az indirekt forgó jelzések, amik nyelik a hallgatóságod fókuszát és így elterelik a figyelmet a mondandódról.
 
Rendelj hozzá saját érzéseket!

Ha már a testbeszéd kérdésekor felmerül benned, hogy te bizony nem vagy az a mutogatós fajta, akkor hadd ajánljak figyelmedbe egy remek módszert: az egyik legjobb testbeszéd-csalogató technika ugyanis saját viszonyulásod tisztázásán és nyílt közlésén alapul. Talán úgy a legegyszerűbb ennek tesztelése, ha magad elé idézel egy fontos számot, akár egy említésre méltó adatot a 2021-es évetekből. Gondold végig, hogy mit is jelent ez a szám pontosan? Mit jelent a csapatotokra nézve? Sikert? Kudarcot? Tisztázd magadban, hogy te hogyan érzel efelől! Ne aggódj, a benned most megfogalmazódó érzéseket nem  feltétlenül kell kimondanod, ugyanis maga az érzés felidézése (verbális tartalomhoz való hozzárendelése) kihatással lesz szavakon túli kommunikációdra. Megváltoztatja a hangod, módosítja testtartásod, „felöltözteti” mozdulataid és nagy eséllyel megjelenik arcodon is. A téged megfigyelők így önkéntelenül is le tudják majd képezni magukban kimondatlan érzéseidet, ezt pedig hozzárendelik az elmondottakhoz, így kibővítve annak értelmezését/üzenetét.

Érdemes szem előtt tartani: érzelmi hatáskeltésben a tekintet iránya is meghatározó. Ha a kamerába nézve beszélsz, akkor a téged megfigyelőknek az a benyomása, hogy rájuk figyelsz. Már ez az apró tényező nagyban megnöveli a testbeszéd – és ez által a beszéd – hatékonyságát. Ha ez még túl nagy kihívást jelent számodra, akkor az is jó megoldás, ha tekinteted a kamera és a látható résztvevők képe között váltakoztatod, 3-5 másodperces kitartásokkal. Amit érdemes elkerülni, az a felolvasás. Ha tekinteteddel görcsösen egy pontba kapaszkodsz, akkor ez negatívan hat hangodra és tested jelzéseire is.

Önazonosságra törekedve

Nem kell másnak lenned, nem kell túljátszanod – ezek közül bármelyikkel csak azt éred el, hogy testbeszédi jelzéseid természetellenesen hatnak majd és így hitelességed ellen dolgoznak. Jó taktika lehet, ha szóról-szóra betanult beszéd helyett a gyakorlás során kulcsszavakra építesz, amiket mindig más módon foglalsz mondatba (ilyenkor a mondatok megformálását segítő gesztusok automatikusan aktiválódhatnak). A beszédre készülve így mozgósíthatod testbeszédi eszköztárad elemeit, amik a kamera előtt állva már spontán megjelenéssel, természetes hatással támogatják kommunikációd.

Érdemes szem előtt tartani: a komfortérzet belülről fakad, ennek hiánya pedig könnyedén felülírhatja még a hajszálpontosan megtervezett és begyakorolt beszéd hatását is. Ha rossz a hangulatod, túlzottan izgulsz (bizonyos fokú lámpaláz hasznos is lehet) vagy fizikailag nem vagy rendben, az első dolgod az állapotod menedzselése legyen, mert enélkül tested - alapvető funkciók prioritásának engedve - csúnyán leradírozza/ elmaszatolja a támogató testbeszédi jelzéseket.

Ruff-Kiss Ágnes: Hogyan támogathatod a beszéd formai kivitelezésével az előadás minőségét?

Ruff-Kiss Ágnes

Ruff-Kiss Ágnes

A beszédtechnika a tartalom támasza. Előadásmódunk a beszédtechnika tényezőinek tudatosításával válik értetővé és érthetővé. E. Blankespoor, B. E. Hendricks, G. S. Miller 2017-es kutatása is azt mutatja, hogy az emberek fél perc alatt felmérik egy vezető kompetenciáját. A kollégáid, beosztottjaid tehát néhány másodperc alatt eldöntik a testbeszéded és hangban történő megnyilvánulásaid alapján, mennyire tűnsz megbízhatónak számukra. Egy évértékelő beszédben az, amit mondasz és az, ahogyan mondod szintén fontos.

Ráadásul, ha online beszédre vállalkozol, akkor tudnod kell, hogy beszédedre és hangodra nagyobb figyelem kerül. Megjelenhet az online lámpaláz, megmutatkozhatnak a beszédibák, fókuszba kerülhet a megremegő hang. Ha a beszéd túl gyors vagy lassú, monoton, halk, máris elveszett az évértékelés lényege, ezáltal a személyes üzeneted varázsa. Online arra is kell figyelned, hogy a jó gondolatok jól is szóljanak.
 
A jó beszéd már a beszéd előtt kezdődik

Nem várhatjuk el, hogy beszédünk energiabombaként berobbanjon, ha ezt nem előzte meg semmilyen fizikai és szellemi előfeszítés.A légzés a beszéd alapja. A megszólalást támogató, biztos beszédlégzéshez pedig elengedhetetlen a helyes testtartás. Akár állsz, akár ülsz, figyelj erre, mert így lesz sokkal optimálisabb az a légzés, amire a hangot, majd az ehhez tartozó artikulációs tevékenységet építed.  A nyaki vállövi szakasz feszülésmentes pozíciójával könnyedebb, terheléstől mentes hangindítást tudsz létrehozni.

Önmonitorozás és gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás

Izgalmad csökkenthető, ha alaposan felkészülsz az előadásra. Szánj időt arra, hogy nemcsak magadban, hanem hangosan is gyakorlod a beszédet! Így amellett, hogy rutint szerzel és magabiztosan mozogsz a tartalomban, megfigyelheted hogyan szól a hangod, milyen a légzésed, mennyire vagy követhető és figyelemfenntartó.
Rögzítsd a gyakorlást hang- és videófelvételben egyaránt, hiszen mindkettőből sokat tanulhatsz. Előbbi a vizuális mankótól megfosztva ad tűpontos információt hangodról, utóbbi esetében pedig a verbális és nonverbális jegyeket együtt tudd tanulmányozni. Így lesz lehetőséged ellenőrizni a tartalom felépítettségét és hangban kinyílni. Ezután könnyebb lesz élesben együtt pulzálni a közönségeddeel úgy, hogy az ne további feszültségeket keltsen, hanem a közönségre és az értékelésre szánt valós figyelemmel járjon.

Érthetően és értetően

Amikor a tartalmat összeállítottad, a testhelyzet biztonságos és komfortos. Már „csak” meg kell szólaltatnod a kamera előtt úgy, hogy értsék is, amit mondasz. Ehhez még pontosabb és tudatosabb artikuláció és helyes hangképzés szükséges, mint offline. A monoton beszéd, a túl gyors, kontrollálatlan tempó, a zárt artikuláció, a gyenge hang mind azt eredményezik majd, hogy nem fogsz tudni érthetően beszélni és nem fogod tudni fenntartani a figyelmet.

Amonotonitást elkerülheted beiktatott hatásszünetekkel, nyomatékosítással, tempóváltásokkal. Ezek mind eszközök arra, hogy akár kicsit hangsúlyozd a mondanivalódat, tagolhasd a beszéded. A kiemelni kívánt részeket mondd lassabban! A tempóváltások által mindig dinamikusabb beszédkivitelezés jön létre. Ne felejtsd el, hogy a magyar nyelv ereszkedő dallamvonalú. Ha nem zárod le gondolataidat, úgy fogják érezni, hogy még mindig nincs vége (és nem is lesz). Ezzel olyan információmennyiséget zúdítasz a hallgatóságra, ami zavarossá és összeszedetlenné teszi a tartalmat.

Kérdés =  idő

Tartósan gyors tempó hatására sérül a megértés, a hallgatóság lemarad arról, amit mondasz. Ezzel együtt járhat, hogy levágjuk a szóvégeket, összemossukk a szavakat vagy kiiktatjuk a szüneteket. Keress olyan lehetőségeket az előadásodban, ahol kérdéseket tehetsz fel a hallgatóságnak. Az interakciós szándék mellett máris sikerül megteremtened egy kis szünetet azzal, hogy várod a kézfeltartást, a választ, a bólintásokat.

Egy évvégi beszéd akkor hatékony, ha a megjelenítése is az. Az üzeneted elveszik, ha a hallgatóság nem tudja könnyen követni azt, amit mondasz.

Dr. Németh Zoltán, T. Bieniek Ildikó, Ruff-Kiss Ágnes

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Álláskeresés és szórakozás egy csomagban: az idei első nagy állásbörzén jártunk

Helyben akarnak interjúzni vagy legalább a szakmai vezetővel beszélni, élményt szeretnének gyűjteni munkakörökről, inspirációt meríteni a... Teljes cikk

Így tudják megszólítani a Z generációs munkavállalókat a vállalatok

Az interaktív kommunikáció és a nyitottság is elengedhetetlen, ha egy el szeretne érni egy Z generációs fiatalt. Teljes cikk

Idén a fizetések még az eddiginél is fontosabbak lesznek

Immár harmadik éve készíti el munkavállalói visszajelzések alapján a legjobb munkahelyek – Top Employers – listáját a Munkahelyeink.hu. A ma... Teljes cikk