kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Hogyan csábíthatók vissza a kékgalléros munkavállalók külföldről? - válaszol Nagy Mihály, a Dana HR vezetője

HR Szubjektív rovatunkban Nagy Mihály, a Dana Hungary Kft. Country HR vezetője kérdez, miután válaszolt Göltl Viktor, a WHC csoport ügyvezető igazgatójának kérdésére: Milyen munkaerő-piaci programok szükségesek ahhoz, hogy a Nyugat-Európában dolgozó - szakképesítéssel rendelkező kékgalléros - honfitársaink visszatérjenek Magyarországra dolgozni?

Nagy Mihály, Dana-

Milyen munkaerő-piaci programok (adózási, jövedelmi, letelepedés, családtámogatás, társadalombiztosítás) szükségesek ahhoz, hogy a Nyugat-Európában dolgozó - szakképesítéssel rendelkező kékgalléros - honfitársaink visszatérjenek Magyarországra dolgozni?

A Dana Hungary Kft.-nél azon dolgozunk, hogy olyan kondíciókat teremtsünk munkavállalóink számára, amelyek munkakörülményekben egyre inkább felvehetik a versenyt akár a nyugat-európai országok által kínált lehetőségekkel is. Természetesen ez nem könnyű feladat, hiszen a kékgalléros munkatársak esetében még mindig a legfontosabb megtartó erő – azt gondolom ebben mindannyian egyetértünk – a munkabér és a béren kívüli juttatási csomag.

A cég Magyarországon 4 telephellyel rendelkezik, mindegyik gyáregységünk Győrben található. A régió földrajzi adottságaiból fakadóan komoly kihívást jelent a munkáltatóknak az a speciális munkaerő-piaci helyzet, hogy egy óra autózással máris Ausztriába érünk, és csupán néhány óra utazással elérhető több nyugat-európai ország, ahol nagyon kedvező feltételeket kínálnak az ottani munkáltatók. Azonban országos szinten is hasonló a kihívás, és a külföldi munkavállalás továbbra is nagyon vonzó.

A vállalatokon egyre fokozódó nyomás van, hogy kövessék, vagy éppen megelőzzék a munkaerő-piaci trendeket, és rugalmasan és gyorsan reagáljanak a megváltozott helyzetre. 

Elsődleges feladatnak azt látom, hogy a lehető legtöbbet megtéve a hazai munkáltatók megelőzzék közép- és hosszútávú megtartási programokkal a helyi munkaerő külföldi országokba történő kivándorlását. Erre nagyon sok a pozitív példa: a vállalaton belüli, egyszerűen átlátható és jól működő karrierprogramok, a közép és hosszú távra is világosan kommunikált vállalati működési program és jövőképtervezés, és például a vállalatcsoporton belüli vagy testvérvállalatoknál történő külföldi kiküldetések lehetőségének biztosítása, mind hatékony eszközök a megtartás elősegítésére.

A tapasztalataim alapján a külföldi munkavállalás előidézője, hogy az esetek körülbelül 50%-ában a munkatárs egyszerűen nem kap új lehetőséget, és ha már úgyis váltana, akkor gyakran belevág egy vonzónak tűnő külföldi munkalehetőségbe, mert új kihívásban és más környezetben szeretné kipróbálni magát, természetesen vonzóbb feltételek mellett.

A győri Dana-nál egy speciális programot vezettünk be, ami az elmúlt négy év tapasztalatai alapján sikeresen működik. A vállalatcsoport európai lokációi közötti együttműködés és kapcsolattartás mindennapos, és egyes nyugat-európai Dana telephelyeket Magyarországról támogatunk munkatársakkal, akik 3-6 hónapos időszakra kiküldetésen vehetnek részt, ami akár évről-évre újból megismételhető. Az elmúlt egy évben közel 100 kollégánk kapott így lehetőséget valamelyik európai országban, nagyrészük kékgalléros munkakörökben. De természetesen vannak irodai munkakörökben is hasonló lehetőségek például az olaszországi és belgiumi telephelyeinknél.

Ennek a modellnek rendkívül pozitív fogadtatása volt a kollégák körében: egyrészt teljesen önkéntes a programban való részvétel, másrészt nem jár nagy lemondásokkal, hiszen negyed-, maximum féléves időszakról van szó, és a rendszeres hazautazás támogatott ez idő alatt is. Továbbá a juttatási feltételek is nagyon vonzóak. Nem kell családot hátrahagyva, több évre külföldre költözni, hanem a vállalaton belül is lehetőségük van a kollégáknak kipróbálni magukat más feladatkörben, környezetben és másik országokban. 

Mindezek mellett is egyértelmű, hogy a nyugati bérekkel nehéz versenyezni és a kivándorlás megakadályozásához, valamint a már kint dolgozó, szakképzett munkaerő visszacsábításához a magyarországi munkáltatóknak is szignifikáns változtatásokra van szüksége. Az elmúlt 5-10 évben a hazai és nyugat-európai munkaerőpiac által kínált kondíciók közötti szakadék mérséklődik. A pénzbeli juttatások játszák továbbra is a legnagyobb szerepet, de ennek „elsődleges fontossága” csökken.

A foglalkoztatók egyre több eszközt vetnek be a munkafeltételek folyamatos fejlesztésére, például a rugalmas munkaidő modellek, a részmunkaidő és az otthoni munkavégzés biztosításával. Megjelentek olyan speciális juttatások is, mint például a kifejezetten a munkatársak jólétével, egészségmegőrzésével, mentálhigiéniájával vagy akár a munka és magánélet egyensúlyával foglalkozó programok.  

Mindemellett nagyon fontos, hogy a kollégák biztonságban érezzék magukat, és legyen egy munkáltatóval közösen megtervezett és egyeztetett vonzó jövőkép számukra. Legyen fejlődési, előre lépési lehetőségük, amit folyamatos képzési, fejlesztési programok támogatnak. 

Nehéz felvenni a kesztyűt a nyugati feltételekkel, de ha fokozatosan előre lépünk csökkentve a különbségeket, akkor egyre több munkatárs számára lesz vonzó, hogy itthon helyezkedjen el, és a jövőjét is itt tervezze. 

Kérdésem Major Hédihez, a Leadec HR igazgatójához szól: 

Milyen lehetőségei vannak a nem fővárosban üzemelő szolgáltató központoknak a kiélezett versenyhelyzetben? Mi lehet a nem budapesti SSC-k versenyelőnye?

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Egy lassú előre, két gyors hátra: foglalkoztatási pávatánc

Rövidített munkaidő és home office, nem csak hálás konferenciatéma vagy hatásos márkaépítési üzenet kellene, hogy legyen, hanem valódi people... Teljes cikk

Hogyan zajlik egy globális szervezeti kultúra átalakítása cégegyesülést követően? - válaszol Lőrinczi Máté, a Danfoss Industrial globális HR vezetője

HR Szubjektív rovatunkban Lőrinczi Máté, a Danfoss Industrial divíziójának globális HR vezetője kérdez, miután válaszolt Bondici Flóra, a Chorus... Teljes cikk

Így zajlik a szervezeti evolúció a szemünk előtt

„Nem a legerősebb szervezet lesz a túlélő, nem is a legintelligensebb, hanem az, amelyik a leginkább fogékony a változásra” – mondta Charles... Teljes cikk