Megjelent: 3 hete

Hogyan készüljünk az állásinterjúra?

Egy álláskeresőnél előfordulhat, hogy nagyon sok helyre beadja a pályázatát, mire végre megcsörren a telefonja és behívják egy interjúra. Felcsillan a remény, hogy talán megtalálta álmai munkahelyét, de abban a pillanatban sok kérdés is felmerül benne.

images

Hogyan készüljünk az állásinterjúra?

Hogyan viselkedjen, mit vegyen fel a személyes találkozón? Miről beszéljen, mi az, amiről semmiképp se beszéljen? Vajon mit fog elárulni önkéntelenül is a testbeszédével? Mit válaszoljon arra a kérdésre, hogy mennyit szeretne keresni? Ilyen és hasonló témák merülhetnek fel benne, amelyekre most keressük a válaszokat.

A szombathelyallas.hu oldalon találtunk több olyan lehetőséget, amire alkalmasnak érezzük magunkat, így beadtuk a jelentkezésünket ezekhez a cégekhez? Visszahívtak az egyiktől, és megbeszéltünk egy személyes találkozót? Mi a teendő ilyenkor?

Adjuk magunkat!

Először is próbáljuk meg elfelejteni a túlzott aggodalmat! Az idegesség nem visz előbbre, a munkáltató pedig nem biztos, hogy egy szorongó alkalmazottal szeretne együtt dolgozni. Nemcsak a végzettségünk és tapasztalataink adhatnak okot a felvételünkre, de nagyban hozzájárulhat ehhez a személyiségünk is. Ha önmagunkat adjuk, nem nyomja el valódi arcunkat a kétségbeesés, illetve nem húzunk fel álarcokat sem, akkor hosszú távú lehet a munkakapcsolat.

Az öltözék

Mindenképp a személyiségünkhöz illő, az időjárásnak megfelelő és kényelmes ruhát öltsünk magunkra, ugyanis feszenghetünk egy nem passzoló öltözetben, így a kényelmetlenség érzése miatt ronthatunk esélyeinken is! Nagyjából lehet tudni, mennyire illik kiöltözni adott cégnél a megpályázott pozícióhoz, ne lőjjünk túl a célon, de azért alul se maradjunk!

A beszélgetés

Vannak kellemetlen kérdések, amelyek számunkra értelmetlennek is tűnhetnek, de egy HR-es bizonyára jó okkal teszi fel nekünk ezeket. Válaszoljunk őszintén mindenre, és merjünk mi is bátran kérdezni, ha adódik rá lehetőségünk!

Azonban sose essünk abba a hibába, hogy túlságosan megnyílunk, és olyan dolgokat mesélünk el, amelyek nem helyénvalóak egy állásinterjú során. Korábbi munkaadónkat pedig soha, semmilyen körülmények között ne szidalmazzuk! Ez nagyon rossz fényt vetne ránk, akkor is, ha jogosnak érezzük.

A testbeszéd

Nem érdemes rápörögni a témára, egy jó HR-esnek úgyis eláruljuk magunkat, ha csak pózolunk és nem a valódi mozdulatainkat használjuk. De azért van pár alapvető dolog, amire érdemes figyelni, ilyen például a testtartás, vagy a kezeink helyzete. Ne görnyedjünk, húzzuk ki magunkat, karunk ne legyen kulcsolva, hanem mellettünk a széken! Mindig az aktuálisan beszélő interjúztatóra nézzünk, és próbáljunk meg mindenkivel szemben leülni!

A bérigény

A rettegett kérdés: mennyit szeretne nálunk keresni? Minél többet! Mondanánk, de ez nyilvánvalóan nem fog mellettünk szólni. Az interjú előtt járjunk utána, hogy az adott cégnél, bizonyos pozícióban, ebben a régióban mennyit lehet keresni. Sávos bérigényt jelöljünk meg, nem kell pontos összeget mondani, de azért reális legyen. Ne csüggedjünk, ha így sem jön össze, majd legközelebb sikerülni fog!

  • 2023.03.30euChance KLUB Elindult az euChance program, melynek egyik kulcs eleme a networking lehetőséget biztosító euChance KLUB. Szeretettel meghívjuk a 2023-as év első eseményére. 2023. március 30. 9:00-11:00 Nem Adom Fel Kávézó 1086 Budapest, Magdolna utca 1. Részletek Jegyek
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek