Mészáros Etelka
Megjelent: 13 éve

Kevés nőt vonz az interim menedzsment

"Lehet, hogy az interim menedzsment mutatja meg majd az utat a nőknek, miként törjék át az üvegfalat, amely még mindig jelen van az angliai vezetésben."

Az interim menedzsment területén sokkal több a férfi, mint a nő. Az Executives Online adatbankja szerint az interim menedzsment jobbára férfi foglalkozás. Természetesen vannak női interimek is, és nagyszerű munkát végeznek, de számuk mégis sokkal kevesebb, mint a férfiaké. Az Executives Online felmérésének válaszadói egyetértettek abban, hogy a nők természetüknél fogva sok olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amely révén kiváló interim menedzser válhat belőlük. A megkérdezettek szerint a nők azért lehetnek kiváló interimek, mert jó a kommunikációs készségük, az árnyalatnyi különbségeket is érzékelik a különböző vállalati kultúrákban, jó a kapcsolatteremtő képességük és tehetséges hálózatépítők. Említették még azt is, hogy rugalmasabbak, több feladatot is képesek egyidejűleg elvégezni és alkalmazkodóbbak.

Miért választja kevés nő karrier pályának az interim menedzsmentet?
A tapasztalt vezetők szívesen alkalmaznak nőket interimnek, mert egy női alkalmazott szabadságot jelent a vállalati politikában, lehetőséget ad a gyors eredmények elérésére, változatosságot hoz a feladatban és a környezetben. A nők számára vonzó lehet a napi díjazás, a rugalmasság pedig lehetőséget ad egy kiegyensúlyozott szakmai karrierre egyéb érdekeltségekkel és kötelezettségekkel együtt. A felmérés szerint azonban azért választja kevesebb nő az interim menedzsmentet, mert a karrierrel szemben előtérbe helyezik a személyes dolgaikat-, nem szeretik a bizonytalanságot, nem feltétlenül karrieristák, egyszerűen egy szervezet részévé akarnak válni, a hagyományos életmódot, a hagyományos női és férfi karriert vallják, valamint többnyire családcentrikusak. Kevesen gondolják azt, hogy a nők személyes jellemzőik vagy tulajdonságaik miatt nem választják hivatásuknak. A megkérdezettek közül csak néhányan állították, hogy a nők attól tartanak, nem lesz belőlük jó hálózatépítő, nem tudják tartani a versenyt, vagy nem elég kemények az üzleti életben.

Az interim karrier életmódot nem kell lebecsülni
Az interim menedzsment rugalmasságot ad az embereknek, hogy megtalálják az egyensúlyt a szakmai és személyes életükben, ugyanakkor ennek ára is van. Egy interim karrier tipikusan periodikus, egyszer nagy leterheltséget jelent, magas fizetéssel, máskor pedig kevés munkát kevés fizetéssel. Egy interimnek egy jelentős megbízás is elég lehet ahhoz, hogy ne kelljen többet dolgoznia az év hátralevő részében, megkímélve magát több hónapnyi feszültségtől és felelősségvállalástól. Paradox módon a részmunkaidő is elképzelhető ezen a területen, ám ez azért nehéz, mert a vállalatok nagyon sürgős esetekben alkalmazzák az interimeket és teljes munkaidőt várnak el tőlük (sőt még akár többet). A felmérésben résztvevő interimeknek egyébként 20 százaléka dolgozik részmunkaidőben.

Feltételezve, hogy az Executive Online-nál regisztrált interim jelöltek reprezentatív módon mintázzák az interim menedzsmentet, feltűnik, hogy bár a nők kevesebben vannak, mint a férfiak, arányuk a tartós felsővezetői pozícióban kicsivel mégis magasabb. A válaszolók közel 14 százaléka nő volt. 2005-ben a nők mintegy 10 százaléka volt igazgatótanácsi tag a vállalatoknál Angliában.


Mészáros Etelka, HR Portal
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter