kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 3 éve

Kik a koronaév nyertesei és vesztesei? - exkluzív elemzés a tréningpiacról - Inaktiv cikk

Hogyan zárták a tréningcégek a 2020-as évet? Mennyiben más a „koronaév” a 2009-es válsághoz képest? Vesztesek és nyertesek, dínók, tigrisek, gazellák és hangyák Németh Zoltán tréningpiaci szakértő portálunknak írt elemzésében.

Németh Zoltán, Dr. Prezi elemzés-

2020. március 10. –„Soha rosszabb évet”
2020. március 20. – „Minden elveszett. Napok alatt törölték a teljes első félévünket. Mi lesz most?"

Innentől kezdve ismert a történet, hiszen mindannyian bejártuk a „változási” görbe teljes skáláját, hónapokon keresztül ülve a végtelennek tűnő hullámvasúton, még ha csak 3 menetet is szerettünk volna menni.
Nagyon kíváncsi voltam rá, ki hogyan élt túl, egyáltalán túlélt-e, főleg mert tavaly májusban írtam éppen arról, hogy mit jósolok, és most akár akaszthatják is a hóhért.
Már régi hrportálos hagyomány számomra, hogy a legnagyobb céget árbevételének alakulását megnézem évente. Éppen ezért szerencsés helyzet, hogy az előző – 2009-es – válság adatai és elemzése is rendelkezésre állnak.

A két válság között azért sok különbség fedezhető fel
2009-ben teljes tréningstop volt, ott minden megállt hónapokra
2009-ben az online nem volt alternatíva, így nem történt technológiai átállás
2020-ban – ez megint jóslat – sokkal gyorsabb a felépülés, becsléseim szerint akár 15-20%-ot visszanyerünk 2021-ben.

Tréningpiaci adatok 2020

Alapvetés:
A felhasznált információk az Opten 2021. augusztus 13-ai számadatai voltak
43 tréning és coaching céget választottam ki, de a döntően IT fejlesztéssel vagy oktatással foglalkozó cégeket nem szerepeltettem. A 2009-es listát is figyelembe vettem.
A kiválasztás további szempontja: BBJ és saját piaci tapasztalat (2001 óta)

Külön szeretnék kiemelni / kivenni egy céget, amely 2009-es válságban még nem létezett, de mára az oktatási piac messze legnagyobb szereplője. A 2011-ben alapított Training360 árbevétele 2019-ban elérte a 3,3 milliárd forintot, és a válságot is meglepően jól kezelte, mindössze 17,5%-ot esett vissza. A cég tevékenységének nagyobbik része az IT és szakmai oktatásokhoz kapcsolódik, és kisebb mértékben az általam „klasszikus” tréningpiaci tevékenységnek minősített: tréning-coaching-tanácsadás triászhoz, habár ez folyamatosan erősödni látszik. Mivel ez a tevékenység nem látható külön és adataim sem voltak, úgy döntöttem őket nem szerepeltetem a 43 cég között, mert ez jelentősen torzíthatná az eredményeket.

 

Mielőtt belevágnánk az adatoknak nézzük rá egy kicsit a piac szerkezetére. Sokféleképpen lehetne ezt tanulmányozni lásd generalisták/specialisták, tréning / tanácsadás / coaching... Én mégis a már jól bevált modellhez nyúltam Vecsenyi János fejlesztésében. A fent említett modell négy kategóriába sorolja a piaci szereplőket és mindegyiket egy-egy állattal azonosítja:

Dinoszaurusz: hagyományos nagyvállalatok (tréningpiaci környezetben értelmezve)
Tigris: az igazi kihívók, dinamikus, vállalkozó vállalatok, éhesek, dinamikusak;
Gazella: gyorsan növekvő vállalkozások, de törékenyek;
Hangya: kisvállalkozások, melyekből bármi lehet.

Ennek alapján készítettem egy besorolást, de az nem tette egyszerűvé a dolgomat, hogy van, aki 2009-ben még dinoszaurusz volt, de 2020-ban már inkább a hangya kategória lett, pl. Ad Sidera, Concordia.

A Dinoszauruszok 2019-ban (átmenetinek tekintve 2020-as visszaeséseket): ICG Infora, Develor csoport, Easy Learning, Flow Consulting, Sämling csoport, Grow Zrt, Sprint Consulting, FC-Pannon, X-Sights, Kvalikon.
A Tigrisek (100-300 milliós bevétel): Business Coach, Neosys, OD Partner, Demmler és Tóth, SoterLine Oktatási Központ, Borealis, Seminar Consulting, Ascon, Skull, Krauthammer, Corporate Values, Lawrence-Bennett, Sensa Consulting, Cegos,  Enetha Learning, Európa Tréning.
A Gazellák (60-100 millió): Ad Sidera, Comline, Coaching Team, Lighthouse Négy Évszak Training, Performia, Profil Training, Scotwork.
A Hangyák (60 millió alatt) Bodó Tréning, Dramatrix, Concordia, HD Team, Gordió Tréning, ConAction. Ez a kategória több száz vállalkozást magába foglal, a most itt szereplők korábban nagyobbak voltak.

Na, és akkor lássuk a számokat!

Az első – engem leginkább izgató - kérdés az, tényleg akkora volt-e a gáz, ahogyan a jajveszékelésből gondolhatnánk. Én májusban 40-50%-os bevétel csökkenést jósoltam. A végeredmény ennél sokkal biztatóbb, 35%-lett, azaz egyharmada tűnt el a piaci bevételeknek. Ez is jelentős különbség a 2009-es válsághoz képest, mert akkor „mindössze” 19%-ot esett a piac. Az akkori 1,4 milliárdos piaci veszteséggel szemben most 3,2 milliárd tűnt el.
2009-ben viszont az akkori – és mostani – nagyok állták a veszteség nagyobbik részét, tavaly ez sokkal kiegyenlítettebb volt. A piac az 5 évvel ezelőtti bevételeinél 14%-kal hozott kevesebbet.

 

A kérdés történt-e nagy átrendeződés, mint 2009-ben, amikor a Develor elveszítette vezető szerepét (akkoriban 1 milliárd feletti cég volt), amit azóta részben visszaszerzett. Éppen a nagyok miatt kezdjük egy speciális szervezettel a Tréning Kerekasztallal.

Tréning Kerekasztal

A szervezet, a hazai tréningszolgáltatások társadalmi elismerése és hasznosulásának elősegítése érdekében létrejött szakmai szövetség. A Tréning Kerekasztal jelenlegi vállalatai (11):  Ad Sidera, Concordia, Develor csoport, Flow csoport, Grow, Human Telex, ICG Infora, Neosys, Sämling csoport, Sensa Consulting, Skull

A Tréning Kerekasztal 2019-ban 52%-át lefedte az általam definiált piacnak, miközben a 2020-as veszteségnek 54%-át tették ki, vagyis a többiekkel azonos mértékben vitték el a balhét. Az már egy másik kérdés, hogy nekem úgy tűnik, 3 szereplő mára kissé kilóg ebből az eredetileg nagyok számára létrejött közösségből. A Concordia, az Ad Sidera és a Skull is ért meg már szebb időket.

A vállalati tréningeket kínáló cégek közül a legnagyobb szereplő továbbra is az ICG Infora (660 millió forint éves árbevétel), majd a Develor (570 millió forint) és a Flow (553 millió forint) következik.

Nézzük a toplistákat!

Kezdjük a jó hírekkel. A 43 vizsgált cégből 6 – azaz a piac 15%-a – még ebben a helyzetben is képes volt a növekedésre. Megnézve a cégméreteket alapvetően a közép és kis méretű cégeket látjuk ebben a listában, azaz a karcsú vitorlásokat.

A Comline és a Seminar Consulting növekedése a legszembetűnőbb, amelyek a 35% piaci eséssel szemben képesek voltak 30%-ot növekedni. Mindkét cég inkább a kkv-szektorra összpontosít.

A legnagyobb cégek rangsorában nem volt nagy változás. Az ICG és a Develor vezeti a sort, de a Flow csoport szorosan ott van a nyomukban.


A százalékosan legnagyobbat eső cégek listáját- nem meglepően - egy olyan cég vezeti, amely csapatépítésekben specialista. A Concordia nagy lejtmenetét még az alapító 2012-es halála indította el és azóta is tart. Az Enetha Learning esésének oka a cég német ügyfelek felé való kitettsége, amelyek az átlagnál szigorúbban és gyorsabban reagáltak a vírushelyzetre.


Összesített árbevételben a legtöbbet az ICG és a Develor veszített.


Ugyan a végére maradtak a rosszabb számok és eredmények én azt gondolomnyugodtan lehetünk optimisták 2021-et illetően. Ha lesz is lezárás, akkor már rutinból lehet majd váltani az online formákra, nem lesz pánik, csak pár kapcsolót átkattintunk és mehetnek tovább a képzések. Éppen ezért lesz izgalmas a 2021-es elemzés, mert biztos vagyok benne, hogy idén többen lesznek 40-50%-os növekedés felett, az alacsonyabb bázis miatt.

Az itt bemutatottak persze csupán a makacs számok, de hogy ténylegesen mi van mögötte azt a következő cikkben bontom ki.

Szerzőnk, Dr. Németh Zoltán a hazai tréning szakértők közül elsőként írt könyvet a hatékony online oktatásról. A Térváltók című könyv hasznos olvasmány trénereknek, pedagógusoknak, oktatóknak, képzéssel foglalkozó szakembernek. A kötet végén három hiányt pótló kutatás is található. Bővebben a könyvről itt olvashat.

A nyitóképen a szerző

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mire figyeljünk a külföldi vendégmunkások beillesztésénél?

A harmadik országbeli munkavállalók beillesztése, a kulturális különbözőségek kezelése, kihívásokkal teli folyamat lehet. Hódosi Zoltán két... Teljes cikk

Az üzleti gondolkodás fejlesztése a HR-ben

Az HR és az üzleti gondolkodás összekapcsolása kiemelkedő fontosságú a vállalatok sikere szempontjából. A humán erőforrás szakembernek ugyanakkor... Teljes cikk

Net-Coach ösztöndíjas felnőttképzést indít tavasztól az NMHH

Új felnőttképzési program indul tavasztól a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) együttműködésében. Teljes cikk