Megjelent: 9 éve

Tréningpiac: kis halak eszik a nagyokat?

images

images

Mielőtt belekezdenénk a bevételi adatok elemzésébe, nézzük meg, hogyan épül fel jelenleg a tréningpiac.

Dínók, tigrisek, gazellák, hangyák

A piac szerkezetének besorolása legtöbbször valamilyen önkényes struktúra szerint tehető meg. A gyakorlatban sokféleképpen lehetne besorolni a cégeket:

Tréningterületek szerint:

 • generalisták (a nagyok általában)
 • specialisták: vezetői (pl. Concordia), értékesítési (pl. Qeep), tárgyalástechnika (pl. Scottwork), projektmenedzsment (pl. Szinergia) stb.

  Szakterületek szerint:

 • Tréning cégek
 • Tanácsadók
 • A kettő valamilyen mixe

  A fenti kategóriáktól eltérően az én választásom a legegyszerűbbre esett, mégpedig a bevételek szerinti besorolásra, segítségül dr. Vecsenyi János egyik legtöbbet idézett modelljét hívom. A cégek besorolásai önkényesek és sokféle információn alapulnak úgymint:

  -a céges honlapokon elérhető adatok,
  - saját piaci tapasztalataim,
  - ügyfelek információi.

  A fent említett modell négy kategóriába sorolja a piaci szereplőket és mindegyiket egy-egy állattal azonosítja:

  Dinoszaurusz: hagyományos nagy vállalatok (tréningpiaci környezetben értelmezve);

  Tigris: az igazi kihívók, dinamikus, vállalkozó vállalatok, éhesek, dinamikusak;

  Gazella: gyorsan növekvő vállalkozások, de törékenyek;

  Hangya: kisvállalkozások, melyekből bármi lehet.

  Fontos megjegyezni, hogy egyik besorolás sem jó vagy rossz, csupán vállalati jellemzők alapján történik.

  Dinoszauruszok

  Ad Sidera, Cegos, Concordia, Develor, Európa Tréning, Flow-csoport, Grow-csoport, ICG Infóra, Sämling, Soter Line, Szinergia

  - Több mint 10 éves piaci szereplők
  - Széles portfolióval rendelkeznek
  - Tanácsadóként is jellemzik magukat
  - Nagy (belső) szervezetet tartanak fenn
  - 8-25 fix trénerrel/tanácsadóval dolgoznak
  - Kevésbé rugalmasak**

  Tigrisek

  Comline, ConAction, Corporate Values, Dipol, IQ Consulting, Lighthouse, Neosys, Qeep, Skull, Wifi Hungária

  - Dinamikus fejlődés jellemzi őket
  - A nagyok kihívói, rugalmasak
  - Gyakran valamiben specialisták
  - Egyre inkább megjelenik a tanácsadás is
  - Masszívan 100 millió feletti bevétel
  - 5-10 tréner/tanácsadó

  Gazellák

  Easy Learning, Emtrek, Gordió, GroupDinamycs, Hatteras, HDteam, Konett, Krauthammer, Outcome, Scotwork

  - Stabil bevételek
  - Törékenyek, ügyfélfüggőek
  - Inkább trénerek
  - Általában egy területen jók
  - 40-100 millió közötti bevétel

  Hangyák

  Árius, Atlantis Child, Bodó Tréning, Door Tréning, Equator, Generatív, HumanSynergetics, Kopernikus

  - 30-60 millió alatti bevétel
  - Általában nincs funkcionális belső szervezetük
  - 2-3 tréner (családi cégek is)

  (*saját tapasztalat alapján
  **a cégcsoportok létrehozása általában ezt küszöböli ki)

  Tréningkerekasztal

  A Tréningkerekasztal Egyesület a piac legnagyobb szereplőit összefogó non-profit szervezet, mely a hazai tréningszolgáltatások társadalmi elismerése és hasznosulásának elősegítése érdekében jött létre.

  A Tréningkerekasztal jelenlegi vállalatai:

  Ad Sidera,
  ConAction,
  Concordia,
  Develor,
  Emtrek,
  Grow,
  Humantelex,
  ICG Infóra,
  Sämling,
  Skull,
  TMI (korábban együtt a Grow-val).


  A Tréningkerekasztal bevételei 2007-2009  2007-ben a piaci bevételek 51 százalékát termelték ezek a vállalatok. Ez az érték 2009-re 43 százalékra csökkent.

  A Tréningkerekasztalt alkotó vállalatok szenvedték el a piaci veszteség 75 százalékát 2009-ben, ami meghaladta az 1 milliárd forintot. Ennek 40 százalékát a Develor "állta" 2009-ben. A cégek közül egyedül a ConAction volt képes megtartani és némileg növelni is bevételeit tavaly.

  Hogyan változott a piac?

  2008-ben, a válság megindulásának évében a legtöbb tréningcég a csúcsévét zárta, a vizsgált cégek összbevétele elérte a 8 milliárd forintot. Ezzel szemben 2009-ben egyértelműen tombolt a válság. A piac - amennyiben a 37 legnagyobbat annak tekintjük - 19 százalékos mértékben esett vissza, ami nominál értékben 1,5 milliárd forintot tett ki.  Forrás: Igazságügyi Minisztérium  Feltételezéseim szerint ez a HR-es képzési büdzsékben valójában kisebb csökkenést jelentett, mert egyfajta átrendeződést tapasztaltam a "szakmai" képzések felé a klasszikus tréningeket jelentő "kompetencia" fejlesztések oldaláról. Becsléseim szerint a folyamat folytatódott 2010-ben is, a piac még mindig 20 százalék közeli értékben esett.

  Mi történt a nagyokkal?

  Elsőként nézzük meg, mi történt a négy legnagyobb cég (tréning-tanácsadó) háza táján az adatok szintjén:  Első látásra is megállapítható, hogy a nagy cégeket jobban érintette a válság, hiszen az átlagos 19 százalékkal szemben ők 35 százalékot estek, ami 22 százaléktól (Ad Sidera) egészen a 36 százalékig (Develor) szóródnak. Ha a számok mögé nézünk, akkor látható, hogy a klasszikus tanácsadó cégek (Flow, Grow,) gyengülése inkább a piaci átlaghoz állt közel, míg a Develoré csaknem kétszeresen haladta meg a piacét.

  A Flow csoport élre törése mögött nem feltétlenül minőségi növekedés áll, hiszen a csoport folyamatosan bővült új tagokkal. Ennek ellenére le kell szögezni, hogy a cégcsoport jelenleg Magyarország legnagyobb humán fejlesztő vállalkozása, 48 trénerrel/tanácsadóval. A csoport visszaesésének legnagyobb hányadát - 60 százalékát - a Human Telex árbevételének csökkenése okozta.  Forrás: Igazságügyi Minisztérium  A Develor piaci gyengülésének okai között legnagyobb hangsúlyt a cég erősségét képező értékesítési tréningek visszaesése és a bankszektor mélyrepülése okozta. (2010-ben ezt valószínűleg tovább fokozták a kormányváltás miatti kemény sajtóvisszhangok.) A cég 80 fő körüli létszáma ezzel párhuzamosan 50-55 fő környékére csökkent. A vállalat továbbra is az egyetlen nemzetközi hálózattal is rendelkező hazai tulajdonú tréningcég 2011-ben, ezt a vonalat erősítik a Develor International létrehozásával.

  A Grow-csoport inkább a csendes, de stabil növekedés útján lépegetett. 2010 elején elvágták a TMI-os köldökzsinórjukat és a saját lábukra álltak. Ők is a cégcsoport jellegű felépítést választották. A cég erősödését mutatja, hogy 2010-ben már a tréneri létszám növelését valósították meg, mazsolázva az elbizonytalanodó freelancerek közül.

  Kis halak eszik a nagyokat?

  A tréningpiacra is egyre inkább igaz a mondás, hogy nem a nagy halak eszik meg a kicsiket, hanem a gyorsak. Az általam megvizsgált 37 cégből 14 volt képes erősödni 2009-ben és csak egy - a Qeep - tartozott a nagyobbak közé.

  A Qeep (2005 decemberében alakult) a válságban indította be a rakétákat. 2009-es bevételük elérte a 440 millió forintot, ami máris a dobogó 3. fokát jelentette.

  Százalékosan vizsgálva a legnagyobb nyertes a Corporate Values volt 72 százalékkal, de őket szorosan követi a Qeep (59 százalék) és az Európa Tréning (55 százalék); utóbbi erősödésében még a megnyert TÁMOP pályázatok megvalósítása vitte a legnagyobb szerepet, míg az első kettő erősödésének hajtómotorja az ügyfélközpontúság volt (élesen kerülik a nagyokat sokszor távolról belengő "tréninggyár" érzést).

  A dinoszauruszok alkonya?

  A válság vesztesei egyértelműen a nagyhalak voltak, ami matematikailag nem lehet kérdés, hiszen ők alkotják a piac nagyobbik részét. Közgazdaságilag a veszteség egyik oka a korlátos rugalmasság, hiszen a nagyobb apparátussal rendelkező cégeknek (pl. Develor) az áraikon keresztül ki kell termelniük a fix költségeiket, márpedig az ügyfelek jó része ár-érzékennyé vált a válság hatására.

  A válság legnagyobb vesztese a Develor volt, aki a csúcséve bevételének 56 százalékát vesztette el. A négy "nagy öreg" (Flow, Develor, Grow, Ad Sidera) együttesen 1,4 milliárdot veszített a válságban, ami megfelelt a méretben következő 7 cég teljes árbevételének.

  Százalékos veszteségben vizsgálva az adatokat a sort a HDTeam vezeti, aki elveszítette a bevételeinek 75 százalékát. Őket követi a Hatteras (66 százalék) és az IQConsulting (56 százalék).

  És vajon mi történt 2010-ben?

  Ha csak a számok szintjén merül fel a kérdés, akkor három hónapot kell várakoznunk, mert addigra kell leadni az éves kimutatásokat.

  Végezetül pedig nézzük meg a tréningcégek 2009-es toplistáját:

  Top 1-10
  Flow-csoport
  Develor
  Qeep
  Grow-csoport
  ICG Infora
  AD Sidera
  Szinergia
  Soter-Line
  Concordia
  Skull

  Top 11-20
  Comline
  Konett
  Európa Tréning
  Lighthouse
  Corporate Values
  Cegos
  Samling
  Conaction
  Neosys
  IQ Consulting

  dr. Németh Zoltán
  www.enetha.com, www.drprezi.com
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter
  További cikkek
  Távoktatás: keretrendszer kell

  A járvánnyal kapcsolatos intézkedések lépéskényszerbe hozták az oktatási szolgáltatókat (tréning cégek, nyelviskolák, (köz)oktatási... Teljes cikk

  “Aki ebbe energiát fektet, az lesz a jövő pedagógusa”

  Másfél hete indult el Magyarországon a közoktatásban a digitális oktatás, mely váratlanul érte a pedagógusokat. Hogyan küzdöttek meg a tanárok az... Teljes cikk

  A sikeres nyelvtanulás 5 pozitív hatása a munkavégzésre

  A mai, egyre szorosabban összekapcsolt világban a nyelvtudás létfontosságú képesség, mely lehetőséget ad, hogy közvetlenebb és értékesebb módon... Teljes cikk