kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 1 éve

HR fejlesztések eredményességének mérése

A hazai gazdaságot már évek óta sújtó recesszió és a szabályozási környezet változásai egyre nagyobb kihívás elé állítják a szervezetfejlesztéssel, képzésekkel foglalkozó cégeket. A lehetséges kiútról beszélgettünk Makó Ferenccel, a Sensa Consulting ügyvezetőjével.

Makó Ferenc, Sensa Consulting-

A gazdaság többi területéhez hasonlóan a szervezetfejlesztési iparágat is érzékenyen érinti a több éve elhúzódó recesszió. A vállalkozások ezen a területen is takarékoskodni akarnak, nem költenek képzésre…    

A termelő és szolgáltató cégek számára az elsődleges cél az eredményes működés biztosítása, aminek egyik kézenfekvő módja a költségek radikális visszafogása. Ez pénzügyi-gazdasági szempontból nyilván érthető, hiszen a fejlesztésre fordított keretek csökkentése, vagy éppen megszüntetése azonnali és pozitív hatással van a cégek aktuális profitjára. De a hangsúly itt az aktuális szón van. Ugyanis ez a gondolkodás nem veszi figyelembe, hogy a szervezetben és a kollégákban milyen tartalékok vannak még és ezek milyen lehetőségeket jelentenek a cégek számára.

Mennyire mérhetőek ezek a tartalékok?

A Sensa Consulting üzleti filozófiája erre épül: amit lehet mérni, azt mérjük is meg; amit nem lehet mérni, azt pedig tegyük mérhetővé. Rendelkezésünkre állnak olyan nemzetközi kutatási módszerek, amivel nagyon pontosan fel lehet tárni, hogy milyen területre fókuszálva növelhető a dolgozók, illetve az egész szervezet hatékonysága.

Azt szokták mondani, hogy egy képzési folyamat során csak az átadott ismeretek 10%-a hasznosul. Nem lehet, hogy ezért döntenek a cégek inkább a képzési költségek csökkentése mellett?

Ennél sokkal jobb eredményt is el lehet érni! Éppen a jobb eredmény érdekében törekszünk komplex együttműködésre a partnerekkel. Nem tréningeket kell szervezni, hanem olyan fejlesztési projekteket, amelyek során a jelenlegi készségek pontos felmérésén alapuló egyedi képzési programot alakítunk ki és hajtunk végre, és – ez kiemelten fontos – annak befejezését követően is segítjük a résztvevőket abban, hogy az ismereteket minél hatékonyabban tudják alkalmazni a mindennapi munkájuk során. Ezzel az átfogó megközelítéssel sokkal jobb hasznosulási rátát lehet elérni.      

Jöjjön el a 2022-es Tréning Kerekasztal Konferenciára, 2022. október 5-én, az Anantara New York Palace Budapest Hotelbe!

A konferencia, több évtizedes hagyományt követve, az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Válaszok a folyamatos változásra, stresszre, fluktuációra és a hibrid működésre. 

Izgalmas előadások és tartalmas workshopok egész nap. 500+ év szervezetfejlesztési tapasztalat egy helyen. Nyeremények 1 millió Ft értékben. A program üzleti vezetőknek, cégvezetőknek, HR vezetőknek, HR Business Partnereknek és vállalati képzési és fejlesztési szakembereknek szól.

Jelentkezzen most! További részleteket itt talál.

Miért tartja ennyire fontosnak az utánkövetést?

A legtöbb ember szereti munkáját a megszokott rutin szerint végezni. Ebből nem könnyű kibillenteni őket. Egy-egy képzési program után, esetleg egy stresszes környezetbe visszakerülve pedig még inkább hajlamosak vagyunk visszatérni a megszokott módszerekhez, ha nincs kellő figyelem azon, hogy az új ismereteket következetesen be is építsük a munkavégzésbe. Ezt a beépítési folyamatot ugyanolyan következetességgel kell végigvinni, mint magát az oktatást. Mi a szerződéseinkbe is belefoglaljuk az utánkövetést.

Miért éri meg a cégeknek inkább a szervezet és a munkatársak fejlesztésébe invesztálni, mint ezen a területen is megfogni a költségeket, takarékoskodni?  

Nemzetközi tapasztalatok szerint egy-egy képzés a befektetett összeg legalább négyszeresét hozza vissza bevételekben.A kollégák készségeinek felmérésén alapuló, tudatosan felépített és az alkalmazási szintre beépülést támogató komplex képzési program esetében ez a megtérülés már rövid, egy-két éves időtávon is akár 10-20-szoros lehet. Gondoljuk ezt végig! Mondjuk egy 15 milliós szervezetfejlesztési project legalább 60, de akár 150-300 millióval több bevételt vagy kevesebb költséget eredményezhet akár már két éven belül. Ez sokkal hosszabb távú, organikus pozitív hatással van egy cég eredményességére, mint mondjuk a vezetőképzések elhagyása.

Jelentkezés és a program további részletei: https://www.hrportal.hu/trening-kerekasztal-2022/

Nyitóképen Makó Ferenc

  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A világ legjobb projektmenedzsere lett a Magyar Zene Háza projektvezetője

A Világ Legjobb Projektmenedzsere díjat nyerte el Pém Attila, a Liget Budapest Projekt részeként, a Városliget Zrt. irányítása alatt megvalósult... Teljes cikk

Kiderült, kik a privátbanki, a vagyonkezelési és a prémium banki szakma legjobbjai

A privátbanki és vagyonkezelési szakma 2023-ban ismét megválasztotta a legkiemelkedőbb teljesítményű szolgáltatókat és szakembereket a Blochamps... Teljes cikk

Itt áll Magyarország a munka minősége szempontjából a nemzetközi toplistán

Hazánk a 27 tagú EU-ban a 14. helyre került a megszerezhető 100 pontból 51,3 pontot elérve. A legrosszabb értékelést a kollektív érdekképviselet... Teljes cikk