kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 2 hónapja

Mennyit keresnek a trénerek? Mennyibe kerül a tréning? - elemzés a tréneri napidíjakról

Miért kerül egy tréning annyiba, amennyibe? Ez az alapvető kérdés gyakran felmerülhet a cégvezetés részéről a HR irányába, akinek „el kell adnia”, meg kell indokolnia a költségeket. Mi a különbség a tréneri és tréning napidíj között? Milyen szempontok segíthetik a HR-t a választásban? Mindebben segíthet Bárány Judit szervezetfejlesztő és HR szakértő felmérése és részletes elemzése a piac jelenlegi állásáról, a tréneri és tréning napidíjakról.

A téma részletes kifejtésének megírása akkor született meg bennem, amikor egy HR kerekasztal-beszélgetésre készültem. Ehhez készítettem egy felmérést „Tréningpiac HR-es szemmel - 2023 tapasztalatai és a 2024-es várható trendek”, hogy legyen egy kiindulási alapom a beszélgetéshez. A program előtt a partnereimmel tartottunk egy egyeztető alkalmat, ahol Pécsi Judit, az UNION HR igazgatója fogalmazta meg, hogy neki is el kell adnia az „üzlet felé”, hogy miért kerül annyiba egy adott tréning, amennyibe.

Ez a mondata, illetve a felmérésből kijövő (a trénerek számára nem túl nagy bizakodásra okot adó) eredmény sarkallt arra, hogy megírjam ezt a cikket. Remélem, hogy az elemzés segítségével érvrendszert adok a HR-esek kezébe. A másik indíttatásom, hogy a trénereknek segítséget nyújtsak, saját pénzbeli értékük meghatározásához, akár az ügyfelek felé, akár a nagyobb trénercégek irányába.

Mi a különbség a tréning napidíj és a tréneri napidíj között?

Mielőtt az elemzésbe belekezdenék szeretnék két fogalmat tisztázni, ami a legtöbb HR-es számára valószínűleg egyértelmű, de a köznapi használatban mégis összemosódik. Ez pedig a tréning, illetve a tréneri napidíj. Van, hogy ez a két fogalom egy és ugyanaz. Ez akkor fordul elő, ha „szabadúszó” vagy saját céggel rendelkező trénerekről beszélünk, hiszen ilyenkor az az összeg, amit az ügyfél kifizet teljes egészében a trénernél marad.

Egy picit elkanyarodva a témától, szeretném hangsúlyozni, hogy az én fogalomkészletemben a „szabadúszó” tréner és a saját céggel rendelkező tréner nem ugyanazt jelenti. Mindkét típus képviselőire igaz, hogy azért nem tagozódnak be nagy cégek alá, mert (bár eltérő mértékben, de) megvan bennük a kockázatvállalási hajlandóság, és van akkora önbizalmuk, hogy hisznek benne, hogy önállóan is megállják a helyüket a piacon, önmaguk is el tudják adni a munkájukat. De akkor mi a különbség?! A „szabadúszó” megfogalmazás nálam azokat a kollégáimat takarja, akik főként önállóan dolgoznak, de gyakran lazán kapcsolódnak nagyobb trénercégekhez alvállalkozóként. Ők általában egyéni vállalkozók. Ezzel szemben vagyunk többen, akiknek saját cégünk (Kft.) van, és más szenior trénerekkel együtt egy „hálózatot” alkotunk, amivel nagy projekteket is könnyedén tudunk menedzselni. Ez a „hálózat” nincs kitéve a kirakatba, de ugyanarra a logikára épül, mint amit anno a Flow Csoport intézményestett formában létrehozott. Vagyis 15+ év tapasztalattal, szerteágazó kompetenciával rendelkezünk, és ott vagyunk egymásnak mind szakmai, mind emberi támogatásként.

Visszatérve az eredeti témához,ha egy vállalat egy nagyobb trénercéget bíz meg, akkor kettéválik a tréning és a tréneri napidíj. Ami teljesen érthető, hiszen a trénercégnek extra költségei vannak, mint például:
- iroda fenntartása, akár tréningteremmel is kiegészítve,
- back office kollégák (pénzügyes, esetleg pályázatíró) munkabére,
- marketing költségek stb.

A kérdés csak az, hogy mik a reális arányok a tréneri és tréning napidíj viszonylatában. Én magam régebben dolgoztam alvállalkozóként, így nincsenek biztos számaim, de amikor tavaly, 2023-ban egy nagy tendert nyújtottam be, akkor a környezetemben a trénerek napi 120-150.000 Ft-ot kértek, de volt, aki említette, hogy végső soron 100.000 Ft-ért is elvállalja, mert más cégeknél ennyit kap. Százalékos formában pedig, tudtommal a tréneri napidíj kb. 25-40%-a tréning napidíjnak. Ezért az elemzésben a középértékkel 33.33%-kal fogok számolni. Számomra valahol 60%-nál lenne a reális arány (költségfüggő), mert ügyfelet szerezni, igaz, hogy kulcsfontosságú, de a munka oroszlánrészét mégis a tréner végzi.

Azt is szeretném kiemelni, hogy egy nagy trénercégnél dolgozó, egy „szabadúszó” és egy saját céggel rendelkező tréner szakmailag pontosan ugyanolyan felkészült és nagytudású lehet, ha azonos szenioritású. A fő különbség köztük a kockázatvállalási hajlandóság és a szabadság/önállóság iránti vágyban jelenik meg.

Elemzés

A felmérés számos témára kiterjedt: pl. legnépszerűbb tréningek, tréning előkészítése, utánkövetése, eredményének visszamérése, programok hossza, egy évben megrendelt tréningnapok száma.  Ami a cikk szempontjából releváns, az a 25 kitöltő vállalat által megfizetett átlagos napidíj 2023-ra és a tervezetett mérték 2024-re. 75%-uk multinacionális és 50%-uk 1-10+ Mrd Ft árbevétellel rendelkező vállalat volt. A megjelenő számok nem töltöttek el nagy bizakodással, ugyanakkor egybecsengtek a saját tapasztalataimmal. Hiszen 2014-ben könnyebben tudtam 300.000 Ft felett eladni tréninget, mint 2024-ben.

Tréning napidíj 1.
 

Háttérmagyarázat az elemzéshez:

- Az alábbiakban a HR manageri és egy HR Business Partneri fizetéseket fogom alapul venni a tréneri napidíjak kiszámításához, melynek az az oka, hogy sokan voltunk ilyen pozícióban, mielőtt trénerek lettünk, illetve, ha vissza szeretnénk menni vállalati oldalra, akkor ez lenne valószínűleg az irány. HR BP helyett logikusnak tűnne egy szenior belső tréneri pozíciót alkalmazni a számolás alapjául, de a Hays Salary Guide-ja nem tartalmaz az ő fizetésükre vonatkozó adatokat.

- Független trénerként jó minőségben havi 10-12 napot tudnánk tréninget tartani, de egyrészt mi is vagyunk szabadságon, másrészt nagyon kevesen tudunk átlagosan ennyit eladni, hiszen januárban és decemberben, illetve július-augusztusban, sokkal alacsonyabb az igény a vállalatok részéről. Így, ha az egész évet nézzük, és azt vetítjük vissza 1 hónapra, akkor a realitás inkább 8 nap. Vagyis kb. 12x8=96 tréning nap alatt kell megkeresnünk azt az összeget, amennyit HR-es pozícióban munkavállalóként egy év alatt megkeresnénk.

- Egy tréningnapnak komoly előkészítő és utómunkája van, amely a következő tevékenységeket tartalmazza: ügyfél egyeztetés, program összerakása, felkészülés a tréningre, meghívólevél, FAR adminisztráció, szállodával való kommunikáció, tréning anyagainak kiküldése, egyeztetés a megbízóval az eredményekről.

- A vállalkozáshoz kapcsolódó adminisztráció alatt a számlázást, utalásokat, adóbevallás elkészítését, a könyvelővel való egyeztetést értem. A tréningeszközök beszerzésére fordított időt nem is szerepeltetem.

Kérem a kedves olvasót, hogy az elemzés mögötti logikát tartsa szem előtt, mert mindkét irányból lesznek benne feltételezések, és olyan tényezők, amit nem tudok beépíteni a számításba. Mindezek kicsit „torzítják” az összképet, de szerintem ennél pontosabban összefoglaló jelleggel nem lehet megközelíteni a témát.

Tényezők, amik árnyalják a képet egy konkrét számítás esetén:

- Nem minden vállalatnál van cafetéria, illetve 13. havi fizetés vagy év végi teljesítmény bónusz. Viszont HR Manager pozícióban, általában korlátlan autó használat tartozik a pozícióhoz, amit nehéz pontosan forintosítani.

- A trénereknél átlagosan havi 2 nap szabadsággal számolok, ami év 24 nap. Ez kevesebb, mint amennyi az adott szenioritású trénernek munkaviszonyban járna, de megközelítőleg reális.

- Fizetett betegszabadság van vállalati oldalon. Trénernek nem jár.

- Egy HR manager/medior  HR Business partner havi nettó alapbér átlaga bár alacsonyabb, mint egy tréner adózott bevétele, de egy trénernek akár komoly utazási költsége is lehet vidéki helyszínek esetén. Továbbá Kft. esetén, ha minimálbérre jelentjük be magunkat és osztalékként vesszük ki a nyereséget, akkor az utána járó nyugdíj a töredéke annak, mint egy magasabb bérre bejelentett munkavállalóé.

- Nem matematikai kérdés, de a szabadság felbecsülhetetlen értékét sem tudja az elemzés számszerűsíteni. Ugyanakkor cserébe van, hogy hétvégén is dolgozunk.

A HR szakemberek bérének meghatározásához a „Hays Hungary Salary Guide 2023” átlag béreit vettem alapul, amelynek adatai 14 iparág több mint 2000 munkáltató és munkavállaló információjára épül.

Tréning napidíj 2.

 

A számításokat két példán keresztül szeretném levezetni: 1.) Először azt elemzem, hogy ha egy 15+ év tapasztalattal rendelkező, kimagasló szenioritású tréner, vállalatnál dolgozna HR Manager pozícióban, akkor mennyit keresne, és ennek az összegnek milyen tréneri napidíj felel meg. Illetve arról is írok, hogy mi lehet az oka, hogy a tréning napidíjak inkább csökkentek, mint növekedtek az elmúlt években. 2.) Ezt követően pedig azt mutatom be egy kicsit alacsonyabb szenioritású (8-10 év tapasztalattal rendelkező) tréner példáján, hogy mi nagyjából a különbség a napidíjban, ha egy vállalat szabadúszó trénerrel vagy nagyobb trénercéggel dolgozik (tréning vs. tréneri napidíj), illetve, hogy melyik félnek mi az előnye és a hátránya a különböző együttműködésekben.

1. Tréneri napidíj összehasonlítva egy HR Manager fizetésével

Lehet, hogy első ránézésre a HR Manageri összehasonlítás nagyzolásnak tűnhet, de tényleg sokan vagyunk, akik ilyen pozícióból jöttünk, vagy eséllyel pályáznánk rá. A saját közvetlen környezetemből most azonnal 6-8 saját céggel rendelkező, ilyen szenioritású ismerős trénert tudnék felsorolni. (Nem véletlenül dolgozunk együtt, ha tehetjük.) És azt gondolom, hogy ennek a HR vezetők örülhetnek, hiszen megnyugtató lehet a számukra, hogy ilyen szakemberek végzik a kollégáik fejlesztését.

Remélem az alábbi két táblázatban a számok egyértelműek. Lehet, hogy fura megfogalmazás a HR Manager táblázatában a „Napidíj” kifejezés, csak gondoltam, így egyértelműbb, hogy mit mivel hasonlítok össze.

Tréning napidíj 3.
 

Nézzük meg a fenti összeg fényében, és a reálisan, jó minőségben megtartott tréningnapok számát alapul véve, hogy mekkora összegre jön ki egy napidíj, ha a trénernek saját cége van.

Tréning napidíj 4.
 

A 333.000 Ft-os tréning napidíjat úgy kapjuk meg, hogy a HR Manager „napidíját” megszorozzuk a munkanapok számával (21,17) és az így kapott összeget leosztjuk a 8 tréningnapra.

Ha megnézzük a 2023-2024-es adatokat a trénerek töredéke kapta meg ezt az összeget. És persze egyrészt nincs róla információnk, hogy azok a trénerek mennyire voltak szeniorok, másrészt arról sincs, hogy trénercégen keresztül dolgoztak-e vagy önállóan.

(Kis kitekintés: Nem csak trénerként, hanem szervezetfejlesztési tanácsadóként is dolgozunk sokan, ezért egy kis kiegészítő információ: Ahhoz, hogy a 125.873 Ft-os napidíjat megkeressük olyan munkával, amire nem kell felkészülni és nincs vele utómunka a reális napidíj 204.979 Ft lenne. – Ennek levezetését, most nem szerepeltetem a cikkben, de csak annyi a különbség a fenti számoláshoz képest, hogy az első két elem szorzatát (8+5) 13 nappal osztottam el.)

Napidíjak csökkenése

Mielőtt áttérnék a következő számításra, szeretnék egy picit belemenni, hogy mi lehet az oka annak, hogy a napidíjak sok esetben csökkentek az elmúlt évben, ahelyett, hogy nőttek volna.

- A KATA adózási forma levitte az árakat, mert több maradt a trénernél,
és a megszűnése után a piac sajnos még nem rendeződött még vissza.
- Sok a tréner, nagyobb a verseny.
- Tanárokból lett trénereknek alacsonyabb jövedelemelvárásuk van.
- Már nem olyan „fancy” a tréning mint 2010 körül volt. Sokkal különlegesebbnek és exkluzívabbnak számított, mert aránylag kevés vállalat munkatársai számára volt elérhető.
- Iparágakat sújtó különadók és a gazdasági válság miatt kisebb a kereslet.
- Költségtudatosabbak a vállalatok (online aukciókkal nagyon lenyomható a napidíj).

Az összes fenti indok magyarázatot ad az árak alakulására, ugyanakkor szeretném a HR-eseket arra kérni, hogy ha igazán tisztelik a szakmai partnereiket, és azt szeretnék, hogy a kollégáik kimagasló szakemberek segítségével fejlődjenek, akkor az üzleti területek felé képviseljék, hogy egy 330.000 Ft-os napidíj, nem a földtől elrugaszkodott összeg, hiszen nem csak annak a napnak a munkáját fizetik meg általa.

Kivel dolgozzak együtt HR-esként?

Fent bemutattam, hogy szerintem (valamennyire biztosan elfogult vagyok), mennyi lenne a reális napidíja annak, ha egy vállalat saját céggel rendelkező szenior trénert bíz meg. De mielőtt tovább mennénk, nézzük meg, hogy mi az előnye és hátránya a vállalatok számára a velük való együttműködésnek:

Előny: a) Kitüntetett figyelem. b) Magas rugalmasság és alkalmazkodás.
c) Jó referenciák.  d) Erős szakértelem. e) Kedvezőbb ár (trénercégekhez képest).
Hátrány: a) Kevesebb licence jogosultság. b) Gyengébb technikai háttér.
c) Erősebb függőség (az ügyfél a trénerhez ragaszkodik.)

A másik két opció, a szabadúszó trénerek, illetve a nagyobb trénercégek megbízása. A matematikai levezetés után ennek az előnyeit és a hátrányait is sorra veszem a különböző szereplők szempontjából.

2. Szabadúszó trénerek megbízása vagy nagyobb trénercégekkel való közös munka? A tréning és a tréneri napidíj elkülönülése

Második körben nézzünk rá egy közepes szenioritású tréner napidíjának összegére egy medior HR Business Partner fizetésének fényében.

(Az alábbi számok csak sarokpontok. Minden tréner maga gondolja végig, hogy ha elmenne vállalati oldalra dolgozni, akkor milyen bérigényt jelölne, és annak tükrében érdemes kiszámolnia a saját tréneri napidíját. Ez az elemzés csak egy segítség az elinduláshoz.)

Tréning napidíj 5.
 

Egy medior szabadúszó trénernek a havi teendői 95%-ban megegyeznek egy saját céggel rendelkező szenioréval. Annyi különbséget tettem, hogy a kisebb rutin miatt az előkészítés-utómunkára jutó időt fél nappal megnöveltem. Mivel fél nap szabadsággal kevesebb jár, az életkor miatt, így a szumma napok száma nem változott, és ezáltal a végső képlet is megegyezik a korábbi számolással.

Tréning napidíj 6.
 

Ezzel szemben, ha egy tréner egy vagy több nagyobb trénercégnek dolgozik be rendszeresen (ilyenkor sem jön létre munkavállalói jogviszony), akkor az értékesítési feladatai megszűnnek és bizonyos munkák (pl. FAR adminisztráció, helyszín egyeztetés) is lekerülnek róla, mert ezt átvállalja a vállalat. Így több napot képes tartani, és az előkészítő és utómunka aránya is valamivel csökken. Így az alábbi számokat kapjuk meg.

Tréning napidíj 7.
 

A számok alapján felmerülhet a kérdés, hogy miért érdemes a vállalatoknak trénercégekkel együtt dolgozniuk, illetve a szabadúszó trénerek miért tagozódnak be tréningcégek alá. Ezért a tréningcégek létjogosultsága mellett szeretnék még néhány érvet felsorakoztatni.


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Mennyit keresnek a trénerek? Mennyibe kerül a tréning? - elemzés a tréneri napidíjakról
2. oldal - Nagyobb trénercéggel való együttműködés előnyei és hátrányai a tréner ill. az ügyfél szemszögből

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Mire figyeljünk a külföldi vendégmunkások beillesztésénél?

A harmadik országbeli munkavállalók beillesztése, a kulturális különbözőségek kezelése, kihívásokkal teli folyamat lehet. Hódosi Zoltán két... Teljes cikk

Az üzleti gondolkodás fejlesztése a HR-ben

Az HR és az üzleti gondolkodás összekapcsolása kiemelkedő fontosságú a vállalatok sikere szempontjából. A humán erőforrás szakembernek ugyanakkor... Teljes cikk

Net-Coach ösztöndíjas felnőttképzést indít tavasztól az NMHH

Új felnőttképzési program indul tavasztól a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) együttműködésében. Teljes cikk