kapubanner for mobile
Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 2 éve

Kiszervezés helyett beszervezés?

Bár válságos időkben gyakran döntenek a cégek bizonyos folyamatok kiszervezése mellett, mások, inkább hosszú távon gondolkodva saját toborzócsapatot építenek, illetve az addig bérgyártásban zajló termelést házon belülre hozzák, és saját gyárat építenek. Két ilyen példa is elhangzott a RecruiTECH BLUE konferencián, ahol a kékgalléros munkavállalók motivációjára és megtartásuk eszközeire is jelentős hangsúly került.

Piczés Balázs, Hanon Systems-
images

images

Mennyibe kerül az egységnyi idő alatt behozott munkatárs?

Ennek kiszámolásában nem egy cégnek kell elmerülnie mostanában. A folyamat tapasztalatait osztotta meg Pinczés Balázs, egy Székesfehérvári globális autóipari beszállító vállalat HR igazgatója és a Magyarországi HR-Network Egyesület elnöke. Mint elmondta folyamatosan mérik és elemzik, hogy milyen forrásból, milyen toborzási csatornákon keresztül és milyen eredménnyel érkeznek a cégükhöz a munkavállalók. Mivel az elmúlt időszakban az erőforrás minősége és mennyisége is csökkent, ráadásul három gyáregységet kellett ellátni munkaerővel autóipari beszállítóként, ahol különböző igények, motivációk és megtartási lehetőségek vannak, a vállalatnak komolyan meg kellett fontolnia, hogy megvegye vagy felvegye a munkaerőt, hangsúlyozta a HR igazgató. 

A szolgáltató cégek munkáját folyamatosan monitorozták, és mint mondta volt, hogy előfordult, hogy 100 főt ígértek a vállalatnak, akikből mindössze 50 jelent meg a cégnél, és csupán két főt tudtak az ötven emberből felvenni. Ilyen arányok mellett a kiszervezett kiválasztás nem volt éppen megtérülő befektetés. 

Míg végül arra a döntésre jutottak, hogy megtakarítást jelent a cégnek, ha inkább felveszik a munkavállalókat, ezért felépítettek egy saját recruiter csapatot. Tavaly felvettek három recruitert, akik ősszel kezdtek el dolgozni. Az 1500 fős céghez 9 hónap alatt 500 főt vettek fel saját állományba, akik közül 200-an azóta is náluk dolgoznak. A recruiterek pedig a toborzáson kívül onboardinggal, megtartással és piackutatással is foglalkoznak. Hangsúlyozta, a sikeres toborzáshoz elengedhetetlen a meglévő csatornák és a versenytársak folyamatos elemzése, valamint a többi között a jó ajánlási program. A cég arculatának is jót tesz a jelöltmenedzsment, és a munkavállalók is pozitívabban élik meg a céghez való közvetlen csatlakozást, hogy saját állományba kerülnek, nem pedig közvetítőn keresztül kell dolgozniuk. 

20 év bérgyártás után saját gyár építése – zöldmezős beruházás és toborzás

A Lenovo úgy döntött, hogy húsz év bérgyártás után saját gyárat épít Magyarországon, Üllőn. A zöldmezős beruházás hozzávetőleg 1000 munkavállaló felvételét igényelte, mondta el a konferencián Babinyecz Endre, a Lenovo Hungary Manufacturing senior HR menedzsere. Amikor a gyártósorok elkészültek, elkezdték felvenni a kékgalléros munkavállalókat. Jelenleg a munkavállalók összetétele: 625 fő kölcsönzött dolgozó, akik többnyire összeszerelők és operátorok, és 420 fő saját állományú technikus és egyéb kulcs munkavállaló, valamint 200 fő irodai dolgozó áll alkalmazásban a vállalatnál. Babinyecz Endre elmondta, hogy a kivéreztetett munkaerőpiacon nehéz lenne megfelelő partnerek nélkül tevékenykedni. Az eredeti elképzelésük az volt, hogy Üllő környékéről toboroznak 600-700 embert, ezt azonban nem sikerült erőforrás szempontjából megoldani, így jelenleg 15 buszjáratot működtetnek a munkavállalók szállítása érdekében. 

Babinyecz Endre, Lenovo

Babinyecz Endre

A HR menedzser elmondta, hogy több ezer ember fordult meg a cégnél az elmúlt hónapokban, felemlegette azokat az opportunista munkavállalókat, akik forognak a hasonló tevékenységet végző cégeknél. Ezért most stabilizálni igyekeznek a munkaerőt, hangsúlyt fektetve a minőségi kiválasztásra. Hangsúlyozta a stabil jövőképet, amelyet a számítástechnikai gyártó cég kínálni tud. Mint mondta, alapvetően magyar munkaerőben gondolkodnak, de a termelés folyamatossága érdekében vannak külföldi dolgozóik is, és három ország felé is nyitni fognak toborzási szempontból. Felsorolt néhány problémás pontot is: az elköteleződés hiányát, a próbaidő értelmetlenségét, mert akár két hét alatt eltűnnek a munkavállalók, bizonyos speciális szakmákban a munkaerő rendelkezésre állásának hiányát, az inflációt, és a táppénz rendszert is megemlítette, mert mint mondta, nem egyszer előfordul, ha túlmunkára van szükség a cégnél, akkor a dolgozók reakciója nem egyszer az, hogy legalább öten azonnal táppénzre mennek. 

Nem könnyű feladat tehát megtalálni, elkötelezetté tenni és megtartani a kékgalléros dolgozókat. 

Kevesen emelik év közben a bért, és a munkáltatók többsége nem nyitott a négynapos munkahétre

Draskovits Tímea, Adevinta

Draskovits Tímea

A kékgalléros munkavállalók motivációiról és a magtartás lehetőségeiről beszélt egy friss kutatás eredményeinek tükrében Draskovits Tímea, a Jófogás/Adevinta Hungary apróhirdetési és ügyfélkapcsolati igazgatója. A kutatás eredményei szerint a munkavállalókat leginkább a megbecsülés, a kiszámíthatóság (közte a béremeléssel kapcsolatos transzparencia) és a rugalmasság motiválja. Mindössze 6% azoknak a dolgozóknak az aránya, akiket kizárólag a bér motivál, ugyanakkor 49% nehezményezte, hogy nincs a munkahelyén szervezett ösztönző program, illetve képzés, ami a motivációt javíthatná. Július-augusztusig mindössze a munkavállalók 16%-a kapott extra, évközi béremelést, közülük 60% kapott 8% feletti emelést.A munkáltatók 24%-a nyilatkozott úgy, hogy biztosan nem fog bért emelni, közel 50% várakozó állásponton van, míg 27% már meglépte az emelést, általában szintén 8% felett. 

Adevinta, kékgalléros motivációk

Négynapos munkahét

A munkavállalók 69%-a számára izgalmas lehetőség lenne a négynapos munkahét bevezetése, de csak abban az esetben, ha nem csökken a fizetésük ezzel a lépéssel. Azonban a munkáltatók 65%-a nem nyitott erre a megoldásra, mindössze 4% veszi komolyan fontolóra a bevezetést, a többiek pedig kivárnak. A termelő-gyártó cégek alapvetően elutasítóbbak, akik számára ez egy költséges változtatás lenne. Akik nyitottak, azok elsősorban a munka-magánélet egyensúlya valamint költségcsökkentés érdekében gondolkodnak rajta, illetve úgy ítélik meg, hogy ez a munkaerőpiacon vonzóvá teheti őket munkáltatóként. Az elfogadottságot növelheti, ha multinacionális vállalatok operációiban teret kap ez a kezdeményezés, és a gyakorlat elterjed. 

Adevinta, négynapos munkahét

Munkaerőhiány ellenszere lehet az automatizáció is

Akár 120 ember munkáját is kiválhatja, és jóval kisebb területet igényel egy teljesen robotizált raktár, mondta el a Flex Magyarország HR igazgatója, Bajor László, aki Hajas Tamással, a Mitsubishi Electric üzletfejlesztési menedzserével beszélgetett, Karácsony Zoltán, a HR Portal szerkesztőjének moderálásával. Bajor László elmondta, hogy mielőtt egy cég elszánja magát az automatizációra néhány tényezőt alaposan át kell gondolni: ezek egyike a gyártástervezés, hogy hol lehet az élőmunkát kiváltani, az árazás, hiszen a robottechnológia drágább, nagyjából másfél éves megtérüléssel lehet számolni, valamint fontos tényező a beruházás logisztikája is. Olyan területen érdemes automatizálni, ahol legalább pár évre előre lehet tervezni, éppen a beruházás költségei miatt. A cég automata raktárában egyáltalán nem tartózkodhat ember, a belső rendszerek teljesen automatizáltak, csak az anyagmozgatásnál, a raktárba ki- és bepakolásnál dolgoznak páran. 

Bajor László, Hajas Tamás, Karácsony Zoltán

Karácsony Zoltán, Hajas Tamás, Bajor László (b-j)

Arra a kérdésre, hogy nem féltek-e a munkavállalók attól, hogy a robotok elveszik az állásaikat, Bajor László elmondta, hogy mivel folyamatos a munkaerő felvétele a céghez, valamint számos belső képzést tartottak a munkatársaknak, hiszen a robotok érkezésével új készségekre és képességekre volt szükség, elküldeni senkit nem kellett. Az automatizáció következtében több technikusra és karbantartóra van szükség, akikből nincs jelentős szabad kapacitás a munkaerőpiacon. Így a belső erőforrásfejlesztés fontos tényező, ahogy a helyi képzőkkel történő együttműködés is. Hajas Tamás is hangsúlyozta, hogy a munkavállalók is örülnek annak, hogy a magasabb szintű tudás következtében, amit így szereznek, jobban megbecsülik őket. A szakemberek úgy vélik, az autóiparban mindenképpen terjedőben van az automatizáció, az érintésmentes technológiák felé haladnak, a nemzetközi gyártó vállalatoknál szintén jellemző ez a tendencia, a kisebb cégeknél azonban még kevésbé nyert teret. 

Korábbi cikkeinket a konferenciáról itt és itt olvashatja. 

Nyitóképen Pinczés Balázs

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Több az álláshirdetés februárban, közel 32 000 munkakör vár betöltésre

Januárról februárra 29 172-ről 31 665-re nőtt a magyar weben meghirdetett álláshirdetések száma. Ez közel 2500-zal több az előző hónapnál, egy... Teljes cikk

Melyek a legnagyobb üzleti szolgáltatóközpontok? - Itt a lista

A shared service vagy business service iparág az utóbbi tizenöt év jelentős munkahelyteremtője, már mintegy 100 000-en dolgoznak ilyen egységekben,... Teljes cikk

Muszáj feljebb lépni a munkahelyi "táplálékláncban"!

A mesterséges intelligencia óhatatlanul egyre nagyobb teret nyer a szolgáltatóközpontok (BSC) működésében is. Ugyanakkor a legtöbb cégnél még... Teljes cikk