Szerző: Filius Ágnes
Megjelent: 13 éve

Kizökkent a komfortzónából a vitorlás tréning

A víz közelsége oldja a stresszt, és növeli a kreativitást. A szoros összezártság ugyanakkor próbára teszi a programon részt vevők türelmét. Ezenkívül sok a hasonlóság a szervezeti és a hajón történő működés között is. A Balaton remek terep arra, hogy egy vitorlás program segítségével a felszínre kerülhessenek a feszültségek, illetve másfajta szerepekben is megmutathassák magukat a munkavállalók.

A balatoni vitorlázásról majdnem mindenkinek szép emlékei vannak. A gyerekkori nyaralások, a kirándulások, a szabadidő-eltöltés hasznos és kellemes, természet-közeli módja jut erről eszünkbe. Ezenkívül van, aki komoly színvonalon, sportból vitorlázik , és van, aki dolgozni jár a vitorlásokra. Az is előfordul, hogy a hajó személyzete, a kapitány - szaknyelven skipper - és a legénység - azaz Mannschaft - nem professzionális, több éve összeszokott csapat, hanem egy-egy vállalati program apropóján jöttek össze és próbálják elirányítani a kisebb-nagyobb hajókat. Már idehaza is működnek olyan vállalkozások, amelyekre rábízhatjuk magunkat, mert többéves tréning-hagyományokkal és évtizedes hajózási tapasztalattal rendelkeznek.

Kiszámíthatatlan, ugyanakkor élvezetes program

Ha a felsővezetők együtt beülnek a legszebb hajóba, a beosztottak pedig a többibe, akkor az pont a csapatépítés ellen hat - mondta a HR Portálnak Erdész István, a 25 éves Híradástechnika (HT) Vitorlásklub elnöke. A nonprofit szervezet működési költségeinek egy részét finanszírozza céges csapatépítő programok szervezéséből. Erdész István több évtizeden át volt felsővezető, és számtalan hasonló programon vett már részt korábban. Társaival úgy gondolták, hogy a vitorlázós és a tréningeken való résztvevői tapasztalat ad olyan hátteret, amelyre támaszkodva saját programokat indíthatnak. A HT programjait a multinacionális vállalatok ismerik és szeretik. Ha a cégen belül meghallják, hogy egy-egy divízió részt vehetett a tréningen, akkor a másik szervezeti egység vezetői is jönnének vitorlázni - számolt be a tapasztalatokról az elnök.

A HT Vitorlás Klubnak nincs kidolgozott szervezetfejlesztési módszere a programokra, de indirekt visszacsatolásokat így is kapnak. A vezetők eddig a programok után mindig olyan jó tapasztalatokról számoltak be, hogy szívesen ajánlották is ismerősöknek, üzletfeleknek a HT Vitorlás Klub rendezvényeit. Erdész István szerint a megbízóik azért szeretik a lelkes csapatuk által összerakott tréninganyagot, mert egyrészt maga a vitorlázás sem egy hétköznapi, mindenki által elérhető tevékenység, másrészt soha nem rutinszerű egy programjuk sem. Aki már járt más, outdoor programon, az tudja, milyen feladatok szokták egymást követni. A vitorlázásnál teljességgel kiszámíthatatlan, milyen feltételek és résztvevők lesznek, akik átírják a forgatókönyvet. Előképzettség nem szükséges ehhez a tréninghez, sőt, sok esetben a hajó skipperének kell a jogosítvánnyal rendelkező résztvevőket visszafognia, hogy hagyja a többieket is hajózni.

A vitorlás-tréningek legnagyobb értéke - rögtön a hajózás után - az egymásra utaltság kezelése. Egy hajó fedélzetén szűkös a hely, nem lehet elvonulni, nincsenek szigorúan vett magán-beszélgetések. Meg kell tanulniuk elviselni egymást a kollégáknak, ami szorosabb keretek közt történik, mint a munkahelyen. Érdekes szituációk adódnak azokból a helyzetekből, amikor az addig egymással csak formálisan érintkező kollégák a kényelmetlen helyzetek során megnyílnak egymásnak. Például sok hajón nincs mosdó, és - Erdész István elmondása szerint - vagy a kajüt vödrét, vagy a hajó hátsó létráját használják e célra a résztvevők. Akit eddig csak öltönyben vagy kiskosztümben láthattak, most más oldalról mutatkozhat be a kollégáknak.

A keretek, a napi szervezési lehetőségek rögzítettek, de ezen felül már csak alkalmazkodni lehet. A klub elnöke szerint elsősorban a változékony időjáráshoz. Van, aki megijed a hirtelen feltámadó széltől, vagy nehezebben fogadja el azt az örök "hajós" parancsot, miszerint a vitorláson a skipper az úr. "A hajózás nem demokratikus intézmény. Ott a kapitány az isten, és bármit kér a Mannschaft-nak kötelessége végrehajtani" - hívja fel a figyelmet a tényre Erdész István.

Ami változhat, az a kapitány személye, mert kint a vízen átadja a navigálás lehetőségét a résztvevőknek. A HT vitorlás-trénerei azt vették észre, hogy pont e kapitányi szerep körül szokott sok minden megváltozni. Aki addig nagyobb szájú volt, az nem tud a hirtelen jött felelősséggel mit kezdeni, aki pedig visszahúzódóbb, annak némi bátorítás után a jó navigálás komoly presztízst ad. Előfordult már az a helyzet is, hogy aki a munkahelyen a főnök, nem vállalja a hajó irányítását. Ez az új, ismeretlen terep túl kockázatosnak tűnik a számára, és nem szeretne kudarc-közeli helyzetbe kerülni.

A határok feszegetése

A komfortos környezet elhagyása után jön elő az emberekből az személyiség-vonásuk, amely a 6-7 év irodai, közös munka során kikopik - mondta a vitorlás tréningek előnyéről Bákonyi Gabriella, a balatonfüredi Globusz Yacht Charter ügyvezetője. Az addigra megrögzült rutinokat a változó környezet és a természet közelsége leoldja az emberekről és egy új, kreatívabb hozzáállás alakulhat ki. A mai vállalati működéseknél vannak olyan elakadási pontok, amelyeket nagyon jól lehet a vitorlázás nyújtotta változásokkal orvosolni.

Bákonyi Gabriella ilyennek tartja a ma tapasztalható általános beszűkültséget, a munkavégzés közbeni unottságot, a teljes érdektelenséget. A szokatlan, új környezet kizökkenti az embereket a kreativitásukat károsan befolyásoló komfortzónából, és kimozdítja a munkahelyükön már megszokott, talán automatikus szerepből az embereket. Az ismeretlen helyzetek, szituációk és feladatok rákényszerítik az embereket arra, hogy a valós személyiségük alapján cselekedjenek. Persze az ügyvezető szerint is van, aki ettől pont visszahúzódóbbá válik, de a többséget - jó értelemben vett - villámcsapásként éri a vízi élmény. "Ha a résztvevők egy vadabb szélben egymásba kapaszkodva, sikongva oldanak meg feladatokat, akkor abban a csapatban többet nem lesz ugyanaz a fojtott hangulat".

Általában azok a cégek érdeklődnek a vitorlázáson történő csapatépítés után, ahol az egyik vezető elkötelezett hajós ember - állítja Bákonyi Gabriella. Ha egy vezető a privát életében beleszeretett a vitorlázásba, és pontosan látja az előnyöket, akkor biztos, hogy megbízza a cég HR, vagy marketing vezetőjét egy hasonló program szervezésével. Az ügyvezető szerint a sok egyéb közt van egy olyan készség is, ami feltétlenül fejlődik a hajózás során. Ez pedig a kommunikáció. A normál munkakörülmények közt évekig el lehet dolgozgatni úgy egymás mellett, hogy a dolgozók még csak nem is szólnak egymáshoz. De a vízen az ember a "kis életét" félti annyira, hogy kénytelen megszólalni. Bákonyi Gabriella szerint garantálható, hogy bármilyen, elhidegült csoportokból igazi csapatot lehet a vitorlázással építeni.

A személyiségnek azok a működései mutatkozhatnak meg a vízen, amelyek a megszokott körülmények mellett rejtve maradnak. Ha valaki a vészhelyzetben pánikkeltő, önző, vagy gátlástalanná válik, az olyan információt adhat a vezetőnek, amely az adott dolgozó későbbi karrierjét is befolyásolhatja.

Ami az ügyvezető szerint fontos jellemzője a hazai vitorlás-sportnak, hogy nem a felső tízezer számára elérhető tevékenységről van szó. Vitorlás vezetői jogosítványt 80-90 ezer forintért meg lehet szerezni, és utána körülbelül napi 35-55 ezer forintért lehet egy-egy 6-8 fős vitorlás hajót bérelni. Egy háromnapos hosszú hétvége annyiba kerül, mint egy wellness-hétvége egy szállodában, de ezeken az utakon életre szóló élményt kap a résztvevő.

Az egyén és az együttműködés egyaránt fontossá válik

A közösen, szélsőséges körülmények közt megélt élmény a csapatépítés alapja a Sailing Center-nél is, amely 2007-óta foglalkozik vitorlás hajón szervezett csapatépítő tréningekkel. Általában több hajóval mennek ki a vízre, és ott az 5-8 fős csapatokban résztvevőknek hajózási ismereteket tanítanak, majd versenyeztetik őket - mondta el szakmai koncepciójukat Nemestóthy Andrea, a cég marketing vezetője. Ő maga a vállalati marketingtől váltott erre a területre, és többszörös magyar bajnok, olimpiai edző, vitorlázó férjével, Pallay Tiborral működtet ma sikeres céget.

Jellemzően közép- és felsővezetők, illetve értékesítők és marketing területen dolgozó multinacionális vállalatok alkalmazottai a megrendelők. Előfordul, hogy incentive-típusú jutalomútként kapják a dolgozók a vitorlázást, de Nemestóthy Andrea sokszor találkozott már olyan megrendeléssel is, amikor egymással csak az éteren át kommunikáló kollégák közt a vitorlás tréning eszközével szerettek volna személyes kapcsolatot kialakítani.

A marketing vezető szerint a vitorlázás és a szervezeti felépítés között nagyon sok a hasonlóság. Mindkét esetben előre ki vannak osztva a szerepek, határozottak az elvárások és ugyanúgy fontos minden egyes személy teljesítménye. Ugyanakkor az egyéni teljesítményt nem magában kell nézni, hanem az egész csapat együttműködése alapján lehet meghatározni. Egy kisebb verseny során is lényeges, ki-hogyan látja el a feladatát, ki-melyik kötelet, hogyan húzza meg, de az egymás közti kommunikáció is ugyanolyan fontos feladat. Ha nem ad a kapitány egyértelmű utasítást valamely tevékenység végrehajtására, akkor azt nem fogják érteni a legénység tagjai és lehet, hogy hibásan, vagy egyáltalán nem hajtják végre az adott feladatot, illetve manővert. A csapat-mátrix felállítása segíthet, hogy az adott feladatokra ne túl sok, ne túl kevés, hanem épp elég ember jusson és így a munkafolyamatok hatékonyan, gördülékenyen haladjanak.

Sokféle szélsőséges helyzet merülhet fel a vitorlásokon, ami módot ad arra, hogy a résztvevők begyakorolják azt a kommunikációs stílust, amely válság esetén szükséges. Egy-egy elakadó vitorla, rosszul végrehajtott parancs rengeteg feszültséget eszkalál. Utána a szárazföldön alkalmat kell találni ezek feloldására is - mondja a szakember. Nemestóthy Andrea szerint a vitorlázás témát ad a résztvevők közti beszélgetésre. Az elmúlt évek során olyan visszajelzéseket kapott a megbízóktól, miszerint a résztvevőknek a tréning után is javult a csoporton belüli kommunikációja. Együttműködőbbé váltak a dolgozók, illetve a csoporton belüli harcok is elcsitultak.

A Sailing Center is skipperrel együtt engedi ki a hajókat a Balatonra. Neki kell betartatni a tervezett programot és szabályokat, illetve az önszerveződő csoport-aktivitásokat kezelnie, felügyelnie szükséges. Ezek mellett természetesen ők irányítják a manővereket is. A csoport a kapitány utasítására engedi ki, illetve húzza be a vitorlát, végez fordulási manővereket, balanszíroz és csomóz. Az alapok elsajátítása után a Sailing Center munkatársai pályát raknak ki a vízre, majd a résztvevő hajók a rajtot követően teljesítik a versenypályát a bóják vételével és befutnak. Több futam adja meg a végső eredményt.

Csak az nem szereti ezt a programot, aki - például - előzetesen olyan állapotba került, ami alkalmatlanná teszi a hajózásra. A marketingvezető pont ezért beszéli meg minden partnerrel, hogy a hajózás előtti estét szolid körülmények között töltsék el, mert másnaposan nem lehet élvezni a hajózást. Ugyanez vonatkozik a hajózás alatti alkohol-fogyasztásra is. "Ha feltámad az erős szél, akkor az, akit nemcsak a lelkesedés fűt, bátrabbá válik, de egyben instabil is lesz" - mondta Nemestóthy Andrea.

Szélsőségek megélése

Az eddigi vezetői tapasztalatuk alapján kísérleteztek ki az Eastcraft-nál egy merőben új, vitorlás csapatépítő tréning módszertant. Helmeczi Rozália, a cég ügyvezetője úgy látja, egy-egy vállalat működése során döntő jelentőségű az a mód, ahogyan a kollégák egymással kommunikálnak. Ha a kialakult gyakorlat rossz, akár bevétel-kieséshez is vezethet, és a klasszikus, közös/fehér asztalhoz ültetéses faggatózás szinte soha nem vezet eredményre.

Gyakran nem derülnek ki az ellentétek okai, és feloldani sem lehet azokat. A menedzsment pedig a zökkenőmentes üzletmenetet szeretne. Ezt a menedzsment-célt tartották szem előtt az Eastcraft-nál, amikor mérhetővé és értékelhetővé tették a vitorlás outdoor programjukat. Szintén ez volt a célja annak is, hogy olyan élethelyzeteket teremtettek, amelyek alkalmat adtak a feszültségek eszkalálódására és feloldására. A víz es a vitorlázás kiváló eszköz a feladatok megoldására - említette az ügyvezető.

A résztvevőket olyan szituációkon keresztül vezetik, mint a csalódottság, a bizalom megszerzése és elvesztése, illetve a reménytelenség. Az első feladatok kiosztása már a tréning előtt, a rá való készülődéskor megtörténik. Ennek kapcsán a résztvevőknek komolyan készülniük kell, és ha ez elmarad, akkor rádöbbenhet a csapat, milyen az, amikor egy felkészületlen tag miatt valamiről lemaradnak. Ugyanígy, egy-egy negatív példán keresztül értik meg a résztvevők, miért fontos a csoporton belüli, vagy csoportok közti összetartás.

"A programunk úgy segíti a csapat építését, a szervezet fejlesztését, illetve a vezetői tréningekbe úgy képes illeszkedni, hogy erősíti az együttműködést a résztvevők közt és egyben a menedzsment-célokat is szolgálja. Ráadásul a dolgozók még szeretni is fogják ezt a programot, mert vitorlázni jó" - foglalta össze a program előnyeit Helmeczi Rozália. Az Eastcraft-nál a feladatokat a résztvevők a szárazföldön kapják meg, a végrehajtás pedig vízen történik, a hajót kísérőhajón követő trénerek ellenőrzése mellett. A hajón minden esetben skipper irányít.

A tréning célját mindig a megrendelő menedzsmentje határozza meg, de az eredménynek része lesz az, hogy a résztvevők megtanulnak vitorlázni is - állítja az ügyvezető. Persze ez nem azt jelenti, hogy jogosítványt kapnak, és önállóan közlekedhetnek a Balatonon, de ismerni fogják például a szél-erősségek fogalmát és a vitorla-kötélzet használatát, illetve kint, a nyílt vízen irányítani tudják majd a hajót.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek