kapubanner for mobile
Megjelent: 14 éve

Magyar dolgozók az indiaiak szemével

Egy multinacionális vállalatnál elengedhetetlen, hogy a HR vezető tisztában legyen az anyacég és a helyi kultúra különbségeivel, hiszen csak ennek ismeretében beszélhetünk közös nyelvet. Ahhoz, hogy megtaláljuk a kulcsot az együttműködéshez, fontos, hogy lássuk magunkat is az adott külföldi kollegák tükrében.

Talán nem jelent újdonságot legtöbbünknek, hogy elsősorban történelmi hátterünk miatt pesszimista nemzetnek látnak bennünket. Sajátosságunknak tekintik erőteljes nemzeti öntudatunkat, melyet nem politikai értelemben érzékelnek, inkább olyan jelekben, hogy szeretjük hangoztatni a híres magyarokat, akik többsége inkább magyar származású, mint aktívan Magyarországon alkotó tehetség, gondoljunk itt például a Nobel-díjasokra.

Romantikus, már-már lovagias tulajdonságnak vélik azt a számunkra fontos értéket, hogy igyekszünk minden helyzetben gálánsak és udvariasak lenni. Kicsit álszentnek is tűnünk egyes udvariassági formuláink esetében, mint például nálunk nem elfogadott társaságban a szipogás, viszont a hangos orrfújásban semmi kivetnivalót nem találunk.

Hiúnak, nagyviláginak és olyannak látnak bennünket, akik ügyelnek a részletekre -, ha jobban belegondolunk, a reklámok többsége ezt az érzést és vágyat célozza meg. Véleményük szerint honfitársaink többsége az első benyomás kialakításában túlzott figyelmet fordít a külsőségekre. Bár számukra is természetes, hogy a megjelenésük megfeleljen az üzleti elvárásoknak, de nem ez alapján alakítják ki első benyomásaikat. A mi első látásra kialakított ítéletünk helyett ők sokkal inkább arra koncentrálnak, hogy milyen eredményeket ért el eddig az illető.

Az indiaiak individualista, nehezen megközelíthető embereknek tartanak bennünket. Úgy látják, hogy mind a magánéletben, mind az üzleti életben elengedhetetlen az együttműködéshez, hogy partnerünk megnyerje bizalmunkat. Ők ezzel szemben teljes mértékben nyitottak és befogadóak. Új ismeretségeknél szívesen említik meg családjukat, ezért számukra kicsit megfoghatatlan, hogy amikor mi először találkozunk valakivel, igen visszafogottak vagyunk, és csak némi idő elteltével, egyfajta bizalom kialakulásával osztunk meg többet személyes dolgainkról.

A nagy zárkózottsághoz képest ellentmondónak értékelik, hogy nálunk természetes, hogy ellenkező neműek is hátsó szándék feltételezése nélkül ebédelnek vagy kávéznak munkaidőben, amíg ők inkább kerülik a hasonló helyzetet.

A karmában hivő, az isteni gondviselés tervét elfogadó indiai kultúrában meglepő, hogy mi félünk az ismeretlentől, ki akarjuk zárni az esetleges veszélyeket, nem szeretjük a változásokat és feltétlenül tudni akarjuk, mi fog történni hosszú távon, még akkor is, ha az józan ésszel felfogva az adott szituációban nem is igazán elvárható (pl. pontosan mit fogok csinálni egy év múlva?).

Az indiai szubkontinenst birtokló indiai számára érdekes, hogy pár óra utazással nálunk már másik országban van, és nagyon tetszik nekik az a változatosság és átjárhatóság, amit Magyarországból kiindulva Európában tapasztalnak.

Talán az otthoni távolságok miatt az e-mailben történő kommunikációt abszolút elfogadó és gyakorló indiai kollegáinknak szokatlan, hogy nálunk személyes kontaktus nélkül nem igazán működnek az üzleti kapcsolatok, illetve nehezen tudják előmozdítani a megoldást egy probléma elakadása esetén.

A munka megközelítése is jelentősen eltérő. Indiában az emberek nagy része rendkívül megbecsüli az állását és különösen kötődik munkahelyéhez, velünk ellentétben, akik nem feltétlenül családunknak tekintjük kollegáinkat és könnyebben is váltunk munkahelyet. Bár Indiában is a nagyobb cégek figyelmet szentelnek a dolgozói megtartási programokra, nálunk ezt a feladatot sokkal nehezebbnek érzékelik - teljes mértékben jogosan.

A sok különbség közül talán a legnagyobb eltérés az idő koncepciójában rejlik. Indiában mindenre van idő, nem sietnek az emberek, és nem várják el, hogy egy viszonylag rövid időintervallumba sok program vagy esemény férjen. Magyarországra érkezve meglepő számukra, hogy a kollegáik a munkaidő lejárta után sietnek haza, programokat és feladatokat terveznek, illetve külön figyelmet szentelnek arra, hogy munka után még legyen idejük magukra is. Elismerően nyilatkoznak viszont arról, hogy mi mindig milyen pontosan érünk egy megbeszélt találkozóra és milyen hatékonyan szervezzük meg dolgainkat.

Áttekintve ezeket a megfigyeléseket, a legtöbb elem olyan, ami olyan természetes számunkra, hogy már észre sem vesszük. Pont emiatt is nagyon fontos, hogy tisztában legyünk ezekkel a kulturális különbségekkel, hiszen sok helyzetben megkönnyíti a kollegáinkkal való kölcsönös együttműködést.

A szerző két évig vezette egy indiai tulajdonban levő cég magyarországi vállalatának HR működését (a szerk.)

Miklós Annamária
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az empatikus munkahelyi vezetés sokkal hasznosabb, mint egy szál nőnapi virág!

Március 8-án ünnepeljük a nemzetközi nőnapot. Azonban az egynapos ünneplésnél sokkal fontosabb, hogy a nők minden nap komfortosan és biztonságosan... Teljes cikk

Nincs több email áradat szabadság után - így segít az AI felvenni újra a fonalat

Egy mesterséges intelligencia (AI) alapú alkalmazásnak köszönhetően többé nem kell órákat töltenie a munkavállalónak a hosszabb szabadság alatt... Teljes cikk

Álláskeresés és szórakozás egy csomagban: az idei első nagy állásbörzén jártunk

Helyben akarnak interjúzni vagy legalább a szakmai vezetővel beszélni, élményt szeretnének gyűjteni munkakörökről, inspirációt meríteni a... Teljes cikk