Szilágyi Katalin
Megjelent: 15 éve

Már a képzett dolgozók állása is veszélyben van

Egy év alatt körülbelül százezer fővel nőtt hazánkban az álláskeresők száma, és elérkezett a válságnak az a pontja is, amikor a szakképzett dolgozók is elszenvedői lesznek a leépítéseknek - hangzott el az Állami Foglalkoztatási Szolgálat sajtótájékoztatóján. A hivatal olyan válságcsomagokkal segíti a munkapiac szereplőit, amellyel némiképp csökkenteni lehet az elbocsátásokat.

Eltérő módon érinti a régiókat a válság, a korábban legfejlettebb régiók vannak elsősorban veszélyben, hiszen itt többségében vannak a külföldi tulajdonú vállalatok, amelyek azonnal megérezték a termelés visszaesését. Igaz, hogy eleinte ezek is a munkahelymegőrzésre törekedtek, mégsem tudták elkerülni a leépítéseket - mondta Soós Adrianna, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgató-helyettese szerdán sajtótájékoztatón.

A bejelentett csoportos létszámleépítések száma a tavalyi év III. negyedévétől kezdődően ugrott meg: ekkor az előző év azonos időszakához képest 20 százalékkal, a negyedik negyedévben 86 százalékkal nőtt a leépítésekben érintett munkavállalók száma. Ez a növekedés a közép- és nyugat-dunántúli régióra koncentrálódott. 2009-ben az elmúlt hónapok trendje folytatódott: januárban 5,2 ezer főt, februárban 4,9 ezer főt, márciusban 5,8 ezer főt érintő csoportos leépítési bejelentés érkezett. Márciusban pedig az eddig kevésbé érintett dél-alföldi régióból is jelentős számban érkezett bejelentés elbocsátásokról.

Minden érintett szektorból első körben a határozott idejű munkaszerződéssel rendelkezőket, a külföldi munkavállalókat és a kölcsönzött állományt bocsátották el. Egy év alatt körülbelül százezer fővel nőtt az álláskeresők száma. A gazdasági visszaesést elsősorban a feldolgozóipar sínyli meg, a tavalyi év utolsó negyedévben a megszüntetni tervezett munkahelyek 67 százalékát ebben az iparágban jelentették be, 2009 első három hónapjában ez az arány már 78 százalékot tett ki. A legtöbb munkavállalót az egyszerű, szakképzettséget nem igénylő foglalkozásokban a feldolgozóipari gépek kezelői valamint az egyéb vas- és fémipari foglalkozásokban bocsátották el a munkáltatók.

Már a képzett munkaerőt is érinti a válság

Soós Adrianna elmondása szerint ugyanakkor mára valamennyi ágazat érzi a válság negatív hatásait. Sőt, a válság elérkezett ahhoz a ponthoz, hogy a képzett munkaerő is kénytelen elszenvedni a leépítéseket. Az elmúlt hónapokban ugyanis az átlagosnál jelentősebben emelkedett a középfokú végzettségű szakképzett álláskeresők száma is, egyelőre csak a diplomásoknak nem kell tartaniuk munkájuk elvesztésétől.

Bár az üres álláshelyek száma nem éri el az álláskeresők létszámát, így sem sikerül minden üres álláshelyet betölteni a kereslet és az állást keresők eltérő területi és szakmai összetétele miatt. - Ennek érdekében számos új képzési program támogatása indul az elkövetkező hónapokban főként uniós finanszírozásban, hogy a munkavállalók alkalmazkodó képességének javításával felkészüljünk a munkaadói igények kielégítésére. Itt nemcsak szakképzésekről, hanem a munkaadók számára fontos készségek fejlesztéséről is szó van, hiszen legnehezebb helyzetben a képzetlen, gyengén kommunikáló számítógépes ismeretekkel nem rendelkező, nyelveket nem beszélő felnőttek vannak. A képzett munkaerő számára pedig speciális átképző programokat dolgozunk ki - fogalmazott a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgató-helyettese.

A hivatal ezen felül a nagyok mellett külön figyelmet fordít a kisebb vállalkozások foglalkoztatási nehézségeire is - közölte Soós Adrianna. Mint mondta, rövidesen tanácsadási szolgáltatást is indítanak, amely a kis- és középvállalkozásoknak nyújt segítséget munkajogi és egyéb foglalkoztatási kérdésekben.

Munkahelymegőrző támogatásokra eddig több ezer pályázat érkezett az Országos Foglalkoztatási Közalapítványhoz és több mint ezer az Állami Foglalkoztatási Szolgálat intézményeihez. Május első napjaitól már az uniós munkahelymegőrző támogatásokra is lehet pályázatot benyújtani. A főigazgató-helyettes tájékoztatása szerint az eddig megnyitott és a következő hónapban megnyíló munkahelymegőrző forrásokkal mintegy 100 000 ember munkahelyének megtartásához tudnak hozzájárulni.

Kulcskérdés a munkaerő mobilitása

Áprilisban a munkaerő-piaci kilátások a vártnál nagyobb mértékben romlottak az Európai Unióban, meredeken emelkedik a munkanélküliség. A legnagyobb nyugtalanságot a fiatalok, a pályakezdők elhelyezkedése jelenti - értékelte az unió munkaerő-piaci trendjeit Wallis Goelen. Az Európai Bizottság, Foglalkoztatási Szociális és Esélyegyenlőségi Főigazgatóság Foglalkoztatási és Mobilitási részének vezetője szerint a foglalkoztatási szolgálatoknak nagy szerepe van abban, hogy gyors beavatkozással csökkentsék a válság elmélyülését. Ha gyorsan tudnak reagálni a kialakult helyzetre, akkor könnyebb lesz felkészülni a válság utáni időszakra. Mint a szakember elmondta, a jövő héten rendkívüli uniós foglalkoztatási csúcstalálkozót hív össze az Európai Bizottság, amelyen kézzel fogható, konkrét intézkedéseket kívánnak hozni a munkaerő-piaci válságra.

Ausztriát is elérte a válság
2008-ban 3,9 százalék volt az osztrák munkanélküliségi ráta, ezzel a második legjobb helyen álltak az EU-ban. Idén márciusban 29 százalékkal több munkanélkülit tartottak számon, mint egy évvel korábban - mondta Dr. Werner Schelling szenior nemzetközi tanácsadó. A 2008. első negyedévéhez viszonyítva az egészségügy, szociális munkakörökben 7,4, a turizmusban 22, az építőiparban 41 százalékkal nőtt az állástalanok száma, az egész ipart tekintve 61 százalékkal többen vannak munka nélkül. A korábbi előrejelzések a GDP 2 százalékos csökkenését jelezték, a legutóbbi prognózis szerint azonban ez 4 százalék is lehet. Ausztriában idén 44 ezer munkahely megszűnését jósolják, ez azt jelenti, hogy 64 ezerrel több lesz az állástalan.


Az értekezlet négy kiemelt szempont köré szerveződik: a munkahelyek megőrzése és újak generálása, a képzettségi szint emelése, megkönnyíteni a munkához való hozzájutást és az uniós pénzeszközök alkalmazását.

Wallis Goelen hangsúlyozta: a recesszió kezelésének egyik megoldása lehet a csökkentett munkaidő bevezetése, továbbá kiemelten kell sürgetni az unió egész területén a szektorális szintű kollektív szerződések létrejöttét. A szakember kulcsfontosságúnak nevezte az álláskeresők mobilitásának elősegítését regionális és uniós szinten is, mivel jelenleg egymillió betöltetlen álláshely van az EU-ban.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért emelkedtek Magyarországon a munkaerőköltségek kevésbé, mint a régió többi országában?

Közel 20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz - ennek kapcsán a GKI Gazdaságkutató Zrt. cikksorozatában egy-egy mutató segítségével... Teljes cikk

Kiemelten fontos a magyar munkavállalók megtalálása és felvétele

Közel négyéves csúcson a munkanélküliség, miközben a vezérigazgatók relatív többsége létszámbővülést vár. Kiemelt tényező a magyar... Teljes cikk

Hogy lehet bevonni még 300 ezer embert a munka világába?

A 2023-as extra nehéz évből sikerült "ép bőrrel kikecmeregni" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban... Teljes cikk