Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 11 hónapja

Már nem eldobható a dolgozó

Egyre többet hallhatunk, és már olvashatunk is a hazai munkaerőpiac turbulens folyamatairól, válságosnak mondott szituációjáról. Van, aki a saját bőrén is érzi már a változásokat. Ám ahhoz, hogy vezetőként megfelelően viszonyuljunk a saját vállalatunkat érintő konkrét helyzetekhez, érdemes a „nagy képet” árnyaltan látni.

images

images

Mert elsőre úgy tűnhet, hogy míg régen az alkalmazott alkalmazkodott, ma a munkáltató kényszerül sokszor erre. Miről is van szó? Manapság egyre gyakrabban gondolunk bele, mi mindenen múlik egy cég versenyképessége. A versenyszférában a siker kulcsa a hatékonyság: képzett és motivált munkavállalókra van szükség. A piacképesség a munkaerő minőségén is múlik: a humánerőforrás is sikerkritérium.

Az elmúlt évtizedekben viszont hozzászoktunk a munkaerő-túlkínálathoz, és elszoktunk a munkavállalók árnyalt targetálásától. Attól, hogy a munkáltató és a munkavállaló jövőképe között mekkora az összhang.

A munkaerő-piaci trendekre muszáj reagálni, már csak azért is, mert együtt jelentkeznek a gazdasági vagy a kommunikációs trendek átalakulásával - és hatnak is egymásra. Elfogyott a munkaerő-tartalék, kiszáradt a munkaerőpiac: az átcsábítás folyamata az ország számos pontján mindennapos és intenzív. Olyan eszközök jelentek meg az Employer Branding folyamatokban, amelyek korábban a termék vagy a szolgáltatói márka építésének stratégiájából ismerősek.

Mondhatni, a munkaerő öntudatra ébred, és ez az új kommunikációs eszközök miatt közösségi tudatot is jelent egyben. Nemcsak öntudatról van szó: a munkavállaló megtanult optimalizálni is, és ha a szomszédban többet adnak a munkaidejéért, akkor hipp-hopp átcsábul. Mit jelent még a munkavállalók tudatossága: pótolják a munkáltató részéről hiányos kommunikációt.

A munkavállalás is egy projekt

A bérverseny kiéleződéséig sok HR-szakember gondolta úgy, hogy amíg csak lehet, homokba dugja a fejét - de ez a lehetőség már elmúlt. Tudomásul kell venni, hogy a jelenleg mocorgó, vándorló csapatok nem új emberekből állnak - csak a viselkedés új. Ők azok, akik megtanulták a 2008-as válság után, hogy a lojalitásért cserébe nem jár stabilitás. Vagyis, hiába hűséges a munkahelyéhez: a vállalat nem feltétlenül marad őhozzá hű. 2017-ben az eldobható dolgozó helyett már a fenntartható „kollektíva” a cél - amihez azonban szemléletváltásra van szükség. Megérteni, hogy mitől maradnak, mitől érzik jól magukat a munkavállalók egy „dolgozóbarát” cégben. Elhinni, hogy nemcsak a termék vagy a szolgáltatás lehet piacképes, hanem a munkáltató is. A HR-stratégának, vezetőnek ki kell lépnie az irodájából a piacra, és meg kell tanulnia „vevőinek” a nyelvezetét, el kell fogadnia, hogy a munkáltatói márkaépítésnek bizony vannak munkavállalói vonatkozásai is.

Klasszikus tanácsadói megfigyelés, hogy a projekt is állás - nos, ma úgy tűnik, hogy a munkavállalók jelentős részének az állás is projekt. Addig van ott egy adott cégben, amíg nem érkezik máshonnan egy kecsegtetőbb ígéret. A dolgozók számára karrierstratégiai mozgásforma lett az ipari parkokon, régiókon belüli körbe-vándorlás, de ne felejtsük el, hogy a váltás terheit nem mindig kompenzálják a párezer forintos különbségek a fizetésben. Néha már a fizikai és a pszichológiai terhelés - ésszerű, a negyedéves számokkal összhangban álló - csökkentése kiváltja a bérek emelésének ködös ígéreteit. Az összetartás megtart, a vonzó közösség ott van a mérleg serpenyőjében, amikor egy hirdetés vonzó fizetést kínál.

Keresem "elég jó munkahelyem"

Apropó, hirdetés. Igazi retró-élmény némelyiket olvasni, mintha a megfogalmazójuk csak copy-paste paranccsal tette volna be a tíz-tizenöt évvel ezelőtti szöveget az idei kampányokba. Lendületes, dinamikus, felkészült és nagy teherbírású, sokoldalú, magasan képzett munkatársakat keresnek. Igaz, már felbukkan a közvetlen hangvétel is: gyere hozzánk, akár holnap, megéri itt dolgozni! Felerősödött a zaj, ám a célcsoportok a nagy harsogás közepette úgy érzik, jobban járnak, ha a plakátok és rádióreklámok helyett az ismerőseikre hallgatnak, akik megsúgják, hogyan is vannak valójában a dolgok az adott cégnél.

Akkor most ki diktál? A humánerőforrás-gazdálkodás eredményessége azon is múlik, mennyire stratégiai a gondolkodása a vezetőnek. Mert nem a csocsóasztaltól vagy a babzsáktól lesz egy vállalat élménymunkahely, hanem az értelmes munkától és a fejlődés perspektívájától. Jó hír, hogy a várható élettartam megnövekedése az aktív időszak kitolódását is magával hozta. A Silver-nemzedék tagjai megszólíthatók, bevonzhatók, szaktudásuk is van, türelmük is. Nem szükségszerű, hogy a nyugdíjast vagy a kismamát inaktívnak címkézve „leírjuk”, de az ő esetükben is figyelembe kell venni, hogy másért és másképpen lojális egy ötvenpluszos és egy bölcsődés gyerek szülője.

A munkaerőpiac helyzete miatt aggódó hangok gyakran egybemossák a termelőüzemeket sújtó jelenségek magyarázatát a divatos generációs trendek elemzésével. Jó dolga van a Z-generációs informatikusnak és a dunántúli esztergályosnak, gondolná az ember a szakmai cikkek böngészésekor. Ám ennél sokkal többféle munkavállaló várja a nagy találkozást az „elég jó munkahellyel”.

A munka és az értékes munka nem ugyanaz. Mindenki ismeri a mondást: mi lesz, ha képezzük a kollégákat, de elmennek? Mire a válasz: igen ám, de mi lesz, ha nem képezzük őket, és maradnak? Mondják, hogy figyelem-gazdaságban élünk. A munkavállalók már beszálltak, itt az ideje, hogy a munkáltatók is megjelenjenek a porondon.

Kristóf Györgyi
Hammel & Hochreiter
Business & Management Consulting

Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Az aktív munkavállalókat már kifizette a Palóc Nagykereskedelmi Kft. felszámolója

Nógrád megye egykori legnagyobb foglalkoztatója, a felszámolás alatt álló salgótarjáni Palóc Nagykereskedelmi Kft. volt aktív munkavállalói már... Teljes cikk

Emelkednek az öregségi nyugdíjak Csehországban

Januártól átlagosan 4,7 százalékkal, mintegy 900 koronával (11 160 forint) emelkednek az öregségi nyugdíjak Csehországban - írja az MTI. Teljes cikk

Kizsákmányolják az Amazonnak dolgozó futárokat

Fizetésmegvonással fenyegetik a sofőröket, akik sokszor 16 órát dolgoznak, de WC-re sem tudnak kimenni. Erről nem feltétlenül az Amazon, hanem az... Teljes cikk

Több adót fizet az EU-s munkavállaló, mint a született angol

Sokkal több adóval járulnak hozzá a bevándorlók a brit állam működéséhez, mint a született helyiek -írja a Daily Telegraph. Teljes cikk

Nők vezetői székben: jó vezetői attitűd, a férfi-női arányok és a gazdasági kilátások

A felsővezetői optimizmus alapvető, de nőként nem könnyű - derült ki az Egyenlítő Alapítvány és a KPMG Női vezetők kerekasztal-beszélgetésén. Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár