Megjelent: 11 éve

Meg kell tanítani a fiataloknak, hogy dolgozhatnak biztonságosan

A jövő építészeinek, mérnökeinek, egészségügyi dolgozóinak és üzleti adminisztrátorainak szükségük lesz arra, hogy ismerjék a munkahelyi egészségvédelmet és biztonságot, és a kockázatkezelést beépítsék mindennapi munkájukba, ha magukat a munkavégzés során biztonságban szeretnék tudni.

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség új jelentése áttekinti a munkahelyi egészségvédelem és biztonság egyetemi oktatásba való integrálásával kapcsolatos kihívásokat, valamint bemutatja az ezekre adható lehetséges válaszokat.

Amint arra Jukka Takala, az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) igazgatója rámutat, az új jelentés csupán legutóbbi fejleménye egy már folyamatban lévő EU-OSHA kezdeményezésnek, amely a munkahelyi biztonságnak és egészségvédelemnek a mindenféle szintű oktatásba való integrálására irányul. "Az oktatás kulcsfontosságú szerepet játszik a kockázat-megelőzési kultúra kialakításában" - mondja. "De ez nemcsak arról szól, hogy a gyermekeknek és a fiataloknak megtanítjuk, hogyan kell biztonságosan élni és dolgozni. Ha azt akarjuk, hogy a munkahelyi biztonság és egészségvédelem az üzleti igazgatás és műveletek szerves részévé váljon, minden jövőbeni menedzsernek és szakembernek szüksége lesz a feladataival és felelősségi körével kapcsolatos kockázatkezelési oktatásra."

Azonban ha a munkahelyi biztonságnak és egészségvédelemnek az egyetemi oktatásba való integrálására kerül sor, számos rendkívüli kihívással kell szembenézni. Sokszor hiányzik a munkahelyi biztonság és egészségvédelem területén tapasztalattal rendelkező oktatószemélyzet, valamint az egyetemi szintű oktatáshoz szükséges oktatási anyag.

Az egyéb iskolákkal összevetve az egyetemi munkavédelmi oktatás fejlesztéséhez szükséges anyagi háttér is hiányozhat. Továbbá az egyetemi kurzusok előnyben részesíthetik az elméleti tanulási módszereket a gyakorlatiakkal, aktívakkal szemben.
Mindemellett, mint az a jelentésből kiderül, vannak európai példák arra, hogy a munkavédelem az alábbi tényezők segítségével eredményesen integrálható az egyetemi oktatásba:

 • Munkavégzés együttműködésben a megfelelő személyekkel és szervezetekkel (Németországban például a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi források összegyűjtése érdekében számos egyetem partnerségben dolgozik)
 • Külön tantárgyként való kezelése helyett a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi oktatás kurzusokba történő integrálása (például munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi elemek felvétele a mérnöki kurzusokba az Egyesült Királyságbeli Liverpool Egyetemen)
 • Hallgatók bevonása a munkavédelmi gyakorlat tanulókörnyezetükben történő kezelésére (mint a Dublini Műszaki Intézetben, ahol a hallgatói szövetség segít az egyetemnek abban, hogy megfeleljen a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi követelményeknek.)

  A jelentés az esetekben talált összes sikertényezőt bemutatja. Végül javasolja egy "összegyetemi megközelítés" kidolgozását, amely egyesíti a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi, illetve kockázati oktatást azokkal a gyakorlati lépésekkel, amelyeket az egyetemek tesznek meg, hogy személyzetük és hallgatóik számára biztonságos és egészséges munkakörnyezetet biztosítsanak.
  • 2021.06.14DEKRA Felnőttképzési konferencia A globális képzési piac meghatározó szereplőjeként fontos számunkra, hogy ügyfeleink képzéseinek tervezéséhez és megszervezéséhez a lehető legtöbb támogatást adhassuk. A 2021. január 1-től hatályos, az OKJ-t felváltó új képzési rendszerrel életbelépő új folyamatok minden munkáltatót érintenek, akik munkavállalóik részére képzéseket szerveznek. Hogy segítsük az eligazodást, illetve iránymutatást nyújthassunk az új képzési rendszerrel kapcsolatban, INGYENES webkonferenciát tartunk a témában. Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter
  További cikkek
  Létrejött a Magyar Munkavédelmi Akadémia

  A cél a munkavédelmi szakma értékének, presztízsének és elismertségének növelése. Teljes cikk

  Mit tehet a munkáltató a védettségi igazolvánnyal nem rendelkező munkavállalók esetén?

  Milyen következményekkel járhat a védettségi igazolvány léte vagy hiánya a munkaviszonyban? Megszüntethető-e a védettségi igazolvánnyal nem... Teljes cikk

  Nem kerülhetnek előrébb az oltási sorban a pedagógusok

  Sok pedagógus életkoránál és betegségeinél fogva már megkapta az oltást, és továbbra is a legveszélyeztetetttebbek, az idősek és krónikus... Teljes cikk