Megjelent: 11 éve

Meg kell tanítani a fiataloknak, hogy dolgozhatnak biztonságosan

A jövő építészeinek, mérnökeinek, egészségügyi dolgozóinak és üzleti adminisztrátorainak szükségük lesz arra, hogy ismerjék a munkahelyi egészségvédelmet és biztonságot, és a kockázatkezelést beépítsék mindennapi munkájukba, ha magukat a munkavégzés során biztonságban szeretnék tudni.

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség új jelentése áttekinti a munkahelyi egészségvédelem és biztonság egyetemi oktatásba való integrálásával kapcsolatos kihívásokat, valamint bemutatja az ezekre adható lehetséges válaszokat.

Amint arra Jukka Takala, az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) igazgatója rámutat, az új jelentés csupán legutóbbi fejleménye egy már folyamatban lévő EU-OSHA kezdeményezésnek, amely a munkahelyi biztonságnak és egészségvédelemnek a mindenféle szintű oktatásba való integrálására irányul. "Az oktatás kulcsfontosságú szerepet játszik a kockázat-megelőzési kultúra kialakításában" - mondja. "De ez nemcsak arról szól, hogy a gyermekeknek és a fiataloknak megtanítjuk, hogyan kell biztonságosan élni és dolgozni. Ha azt akarjuk, hogy a munkahelyi biztonság és egészségvédelem az üzleti igazgatás és műveletek szerves részévé váljon, minden jövőbeni menedzsernek és szakembernek szüksége lesz a feladataival és felelősségi körével kapcsolatos kockázatkezelési oktatásra."

Azonban ha a munkahelyi biztonságnak és egészségvédelemnek az egyetemi oktatásba való integrálására kerül sor, számos rendkívüli kihívással kell szembenézni. Sokszor hiányzik a munkahelyi biztonság és egészségvédelem területén tapasztalattal rendelkező oktatószemélyzet, valamint az egyetemi szintű oktatáshoz szükséges oktatási anyag.

Az egyéb iskolákkal összevetve az egyetemi munkavédelmi oktatás fejlesztéséhez szükséges anyagi háttér is hiányozhat. Továbbá az egyetemi kurzusok előnyben részesíthetik az elméleti tanulási módszereket a gyakorlatiakkal, aktívakkal szemben.
Mindemellett, mint az a jelentésből kiderül, vannak európai példák arra, hogy a munkavédelem az alábbi tényezők segítségével eredményesen integrálható az egyetemi oktatásba:

 • Munkavégzés együttműködésben a megfelelő személyekkel és szervezetekkel (Németországban például a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi források összegyűjtése érdekében számos egyetem partnerségben dolgozik)
 • Külön tantárgyként való kezelése helyett a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi oktatás kurzusokba történő integrálása (például munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi elemek felvétele a mérnöki kurzusokba az Egyesült Királyságbeli Liverpool Egyetemen)
 • Hallgatók bevonása a munkavédelmi gyakorlat tanulókörnyezetükben történő kezelésére (mint a Dublini Műszaki Intézetben, ahol a hallgatói szövetség segít az egyetemnek abban, hogy megfeleljen a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi követelményeknek.)

  A jelentés az esetekben talált összes sikertényezőt bemutatja. Végül javasolja egy "összegyetemi megközelítés" kidolgozását, amely egyesíti a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi, illetve kockázati oktatást azokkal a gyakorlati lépésekkel, amelyeket az egyetemek tesznek meg, hogy személyzetük és hallgatóik számára biztonságos és egészséges munkakörnyezetet biztosítsanak.
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter
  További cikkek
  Orbán Viktorhoz fordult a PDSZ, a digitális oktatás elrendelését kérik

  Levélben kéri Orbán Viktor miniszterelnököt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) Országos Választmánya, hogy rendelje el a digitális... Teljes cikk

  Csökkent a halálos kimenetelű balesetek száma az építőiparban, de van még hová fejlődni

  2021-ben is folytatódik az építőipar fokozott munkavédelmi ellenőrzése. A munkavédelmi hatóság tavaly 137 ügyben összesen több mint 16 millió... Teljes cikk

  Ezekből a szakmákból is lehet már jelentkezni az ingyenes állami gyorstesztre

  Hétvégén 127 mintavételi ponton várják országszerte többek között a gyermekvédelemben, hajléktalanellátásban dolgozókat, falugondnokokat. A... Teljes cikk