Megjelent: 3 hónapja

Még mindig lehet OKJ-s képzésekre jelentkezni - kiskapu és a felnőttképzés jövője

Ugyan idén január 1-től az OKJ-t felváltotta az új szakképzési rendszer, ám egy legális kiskaput kihasználva még mindig be lehet csatlakozni és OKJ-s végzettséget lehet szerezni. Egyebek mellett erről is beszélt Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének (FVSZ) elnöke. Hozzátette, azzal, hogy alapszakmát nem oktathatnak a felnőttképzők, csak a szakképzők, a felnőttképzők teret veszítettek. Ám aki kreatív, innovatív, előtte sok kitörési pont is kínálkozik.

images

images

Január elsejétől felnőttképzők alapszakmát már nem oktathatnak. Mennyire viselte meg ez a felnőttképző vállalkozásokat?
- Még nem lehet megmondani. A felnőttképzők színes világot alkotnak: a vállalati tréningekre, nyelvoktatásra, informatikai képzésekre specializálódott vállalkozásokat egyáltalán nem érintette az OKJ megszűnése. Akik eddig csak OKJ-s szakképesítéseket oktattak, nekik újra kell tervezniük. Egyelőre bevételben náluk sincs probléma. Ők a tavaly év végi utolsó OKJ-s roham miatt pénzügyileg nagyon erős évet zártak. A legleleményesebbek pedig még mindig fogadnak OKJ-s képzésekre jelentkezőket.

Lehet még OKJ-s tanfolyamra jelentkezni?
- Igen, van egy legális „kiskapu”, amit jó néhány cég használ, ugyanis a törvényben annyi szerepel, hogy az OKJ-s képzések legkésőbb 2020. december 31-én indíthatóak és azokat 2022. december 31-ig le kell zárulniuk, figyelembe véve, hogy ez az időpont a komplex vizsga befejezésre is vonatkozik. Arra nézve pedig kötelező erejű elvárás nincsen, hogy ez milyen ütemben történik. Tehát elképzelhető, hogy egy kurzus tavaly decemberben elindult, ám még be lehet csatlakozni, mert csak egy-két alkalom zajlott le a képzésből. Így még van bevétele a felnőttképzőknek az új csatlakozókból. Ismereteink szerint akadt olyan felnőttképző, amely tavaly decemberben száz körüli tanfolyamot indított.

Mennyire rostálja meg a felnőttképzőket az új szakképzési törvény?
- Két éve 1600 körüli felnőttképzőt azonosítottunk, úgy tűnik, hogy ez a szám 800 körülire feleződik, sokan profilt válthatnak. Közel 800 képzőnek volt OKJ-s vagy szakmai, engedélyezett képzési programja. Jelenleg picivel 600 felett az engedéllyel rendelkező felnőttképzők száma. Egyelőre nem tudni, hogy ezek a képzők részszakma oktatása, esetleg szakmai képzések miatt szereztek engedélyt, vagy támogatott forrásból megvalósuló képzések miatt.

Milyen kitörési pontokat lát a felnőttképzésben?
- Hatalmas a potenciál a vállalati belső képzésekben, az újból beköszöntő munkaerőhiány, a gyorsan változó technológia felerősítette a belső képzések iránti igényt. A cégkultúrát ismerő munkavállalót jobban megéri néhány hónap alatt tovább- vagy átképezni, mint a piacon nehezen megtalálható újat felvenni, aki vagy beválik vagy nem. Alapszakmát ugyan nem képezhetnek a felnőttképzők, ám a piaci igényekhez illeszkedő programkövetelményes szakmai képzéseket indíthatnak, ahogyan részszakmákat is vihetnek. Az a felnőttképző, amely innovatív, kihasználja a digitalizáció lehetőségeit, megtalálja az új rendszerben is a számítását. 

Sokat jelent a piacnak a napokban megjelent, 15 milliárd forintos keretösszegű, 50-70 százalék közötti támogatási intenzitású vállalati felnőttképzési pályázat. Ebben a cégek képezhetik munkavállalóikat és az önerőt és a bérfinanszírozást is kalkulálva körülbelül 10 milliárd forint kerülhet ezzel a képzéseket lebonyolító felnőttképző vállalkozásokhoz.

Nagy potenciált látok a nagyrészt uniós forrásból finanszírozott felzárkóztató képzésekben is, amely a TEF segítségével a hátrányos helyzetű csoportok munkaerőpiacaira való lépését segíti, itt például nőtt a felnőttképzők mozgástere. Az új rendszerben minden piaci felnőttképző részt vehet ebben, sőt a mentorálás nemes feladata is náluk lesz.

Vannak-e még kérdőjelek?
- Tavasszal ilyen volt a vizsgáztatás. Az új rendszerben az oktatás/képzés és a vizsgáztatás szétválik, sokáig nem volt tiszta kép arról, hogy ki és milyen körülmények között vizsgáztat. Az átmeneti időszakban a vizsgákat az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. bonyolítja, amely szerencsére nyitott a felnőttképzőkkel való együttműködésre.

Aktuális problémánk a gépkezelői képzések szabályozása, amely számos céget érint, akiknél komoly piaci igény mutatkozik ezekre a képzésekre. Az új jogszabályra vár a piac, mert korábban itt az OKJ képzés és vizsga mellett hatósági képzés és vizsga is létezett, ennek az átalakulása várható, ami logikus lépés, hiszen korábban a duplikáció nem a képzésben részt vevőknek volt jó.
 
Milyen képzések hasítanak mostanság?
- Széles a paletta, a pénzügyi és az informatikai képzések erősek maradtak. Az iparban nagy az érdeklődés például a villanyszerelő oktatásra, de keresettek a fotós képzések is. Érdekesség, hogy a nagy létszámot megmozgató aranykalászos gazda részszakmaként szerepel a Szakmajegyzékben, így azt felnőttképzők továbbra is oktathatják.

Közben már képzési hitel is igényelhető...
- Igen, nagy könnyítést jelent a munkavállalóknak, hogy június 1-vel képzési hitelt lehet felvenni a felnőttképzők által tartott programkövetelményesszakmai képzésekre is 0 százalékos kamattal. Rövid idő alatt több százan éltek már ezzel a lehetőséggel is. Így a Diakhitel Központ Zrt segítségével nincs akadálya annak, hogy valaki megtakarítás híján ne tudjon olyan szakmai képzést elvégezni, ami később álláshoz és bevételhez juttatja.

Mennyire érződik a munkaerőhiány a felnőttképzésben?
- Az ipari szakmákban elöregedett az oktatói gárda. Az informatikában a jó tanárokat meg kell fizetni, viszont a szoftvercégek elszívóereje igen erős.  A szakképzési centrumok is csábítottak el oktatókat felnőttképzőktől az új rendszer elindulásakor. A vállalati tréningcégeknél, a nyelviskoláknál mindig van utánpótlás, az a terület vonzóbb a fiatalok számára.

A nyitóképen Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének (FVSZ) elnöke

  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.10joee tesztesemeny2 tesztesemény2 Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.04HAPPY NEW WORK! meetup Vajon 2022 milyen kihívásokat tartogat a számunkra, ki hogyan látja a munka(végzés) jövőjét, milyen akadályokkal szembesülhetünk és hogyan készülhetünk fel mindezekre? Ha érdekel a téma, akkor regisztrálj a KÜRT Akadémia ingyenes, online meetupjára! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter