Megjelent: 3 éve

Mennyi pihenőidő jár 24 órás szolgálat után?

Szeretném megkérdezni, hogy biztonsági szolgálatnál dolgozó munkavállaló esetében, amikor 24 órás szolgálatban van, a 24 óra effektív munkaidő alatt mennyi pihenőidő jár? Továbbá berendelhetik-e 24-es szolgálat után 24 óra múlva ismét 12-be, vagy ismét 24-be? Kérdezném még, hogy se műszakpótlék, se semmilyen juttatás nincs fizetve, csak a fix órabér x a ledolgozott órákkal. A kilépésen kívül milyen lehetőség van.

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Ön ezek szerint készenléti jellegű munkakörben dolgozik. Ehhez a munkarendhez elsőként is az szükséges, hogy megállapodjon a munkáltatóval a napi 12 órás munkaidőről, valamint külön, írásban a 24 órás beosztás szerinti napi, illetve 72 órás beosztás szerinti heti munkaidőről is. Készenléti jellegű munkakörben dolgozó munkavállaló esetén a munkaidő beosztásának a szabályai lényegesebben rugalmasabbak. Ugyan a munkaközi szünet ideje munkaidőnek minősül, ebben az esetben azonban a munkáltató 6 havi munkaidő-keretet is alkalmazhat. A napi pihenőideje pedig az általános 11 óra helyett az Mt.104.§ (2)(e) alapján legalább 8 óra kell, hogy legyen. Ezt követően ismét munkát oszthat be Önnek a munkáltató, melyet a bírói gyakorlat is alátámaszt (EBH2010.2156.). Január 1. napját követően lép majd életbe az un. kompenzáló pihenőidő, akkortól kezdve két napi átlagban a napi 11 órás pihenőidőnek meg kell lennie. További korlát, hogy a heti munkaideje a 72 órát a munkaidő-keret átlagában nem haladhatja meg.

Ami a pótlékokat illeti, a rendkívüli munkavégzés pótléka főként akkor fogja megilletni, ha a keret lejártát követő összesített kimutatásból kiderül, hogy többet dolgozott, mint amennyit a munkáltató beoszthatott volna Önnek a napi 12 óra figyelembe vételével. Műszakpótlék azt a munkavállalót illeti meg, aki esetében a beosztás szerinti napi munkaidő kezdő időpontja havonta a munkanapok legalább 1/3-a esetében eltér, és a legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között legalább 4 óra eltérés van. Ebben az esetben a 18:00 és 06:00 közötti időtartam alatt történő munkavégzés esetén 30% pótlék jár. Az Ön esetében ezek a feltételek nem állnak fenn. A délutáni műszakban, valamint a megszakítás nélküli munkarendben történő munkavégzésre vonatkozóan külön pótlékot nem határoz már meg a törvény. Éjszakai pótlék ugyanakkor járhat, amennyiben 22 – 06 óra között dolgozik. Ennek mértéke 15 százalék.

Amennyiben a munkajogi szabályok megsértését észleli, a munkaügyi felügyelethez fordulhat. A biztonsági szolgálatot a tavalyi évi beszámoló tanúsága szerint nem igazán jeleskednek jogkövetés szempontjából.

Remélem, hogy minden kérdésére választ kapott.

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Kéri Ádám

A jogi egyetemet 2001-ben fejeztem be (ELTE). Ezt követően európai uniós képzéseken vettem részt, majd 2004-től az Egyesült Államokban tanultam amerikai jogot.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre dr. Kéri Ádám ügyvéd és Dr. Bán Gergely ügyvéd, a Bán és Karika Ügyvédi Társulás alapítója válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a UCMS Group ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Farkas András, a nyugdíjguru szakértője válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter