Megjelent: 11 éve

Mennyit keres egy masszőr?

Masszőrnek lenni nem könnyű. A szakma kitanulása közel félmillió forint, rontják a szakma presztízsét a szexmunkások és az önjelölt kuruzslók. A jó szakemberhez azonban egy idő után jönnek az ügyfelek. Mekkora fizetéssel lehet számolni?

Horváth Ákos gyógymasszőr három éve dolgozik a szakmájában, egy budai szépségszalon csapatát erősíti. Korábban egész más területen tevékenykedett - ám a sors közbeszólt, amit ma már egyáltalán nem bán. "Ezelőtt ügyintézőként dolgoztam, de váratlanul közbejött a munkanélküliség. Igazából ez adta a kezdő lökést a pályamódosításhoz. Több tanfolyam kínálatát nézegettem, de ezt éreztem a leginkább testreszabottnak. Később kiderült, jól döntöttem. Mára nagyon megszerettem a szakmát"- enged bepillantást a kezdetekbe. Ákos a 2 éves OKJ-s tanfolyamot 2010-ben fejezte be. Szakdolgozat nem volt, helyszíni szakmai gyakorlatok és modulvizsga viszont annál több. "A masszázstípusok, a fizikoterápia és az egészségtan mellett tanultunk vállalkozásszervezést, de kommunikációt és informatikát is." Ákos elmondása szerint meglepő módon az utóbbiak voltak igazán a "szóró tantárgyak" a képzésben. "Az erős fizikum hiánya nem olyan nagy probléma, mert az menet közben könnyen fejleszthető. Volt, akinél inkább a kommunikáció, a vállalkozásszervezés csapta ki a biztosítékot. Hamar ott is hagyta a képzést."

Jó erőnlét nélkül nem megy

A masszőr szakma komoly fizikai erőnlétet és állóképességet is igényel. Ákoshoz átlagos hétköznapokon 2-3 vendég érkezik és rendszerint 1 órás gyógymasszázsokat vagy az ülőmunkát végzőket kilazító menedzsermasszázsokat vesznek igénybe a zömében irodista kliensek. A vendégáradat általában a hét vége felé, pénteken, szombaton zúdul a szakemberre: ekkorra akár négyen-öten is bejelentkeznek hozzá. Akad, aki már családostól jön. Emellett - hasonlóan a többi szépségipari szakmához - időnként a masszőr is egy kicsit pszichológus vendégköre kiszolgálásakor. "Mindig alkalmazkodni kell a vendég igényeihez. Van, aki békésen szundikál vagy éppen jókedvűen cseveg a kezelés alatt a családjáról, a kutyájáról - de van olyan is, aki szerint a csend a legszebb zene. Egy jó szakembernek ezt a kérést is tiszteletben kell tartania" - magyarázza. Az ügyfélőr kialakítása sem akkora ördöngösség. Ha a kollégák, a rokonok, a barátok, ismerősök meggyőződtek a masszőr hatékonyságáról, hamar elindulhat a jó szakember "kiajánlása" másoknak, a hírverés, amit aztán az online vagy print médiumokban elhelyezett hirdetések is tovább turbózhatnak.

Akadnak, akik szexmunkásnak nézik őket

Nem megkerülhető az a kérdés sem, hogy az erotikus vagy épp szexmunkát végzők finom csúsztatással gyakran mutatkoznak be az interneten "masszőrként" tevékenységük reklámozásakor. Ez persze számos kellemetlen pillanatot okozhat és félreértést szülhet egy valódi masszőr számára, amelyekben Ákosnak is bőven volt már része. "Az emberek többsége azért intelligensen áll a kérdéshez, nem érti félre a masszőrséget, de vannak kivételek. Egyszer, zárás előtt nem sokkal egy 6 fős férfitársaság jelent meg az ajtóban, illuminált állapotban, nevetgélve, kezükben pezsgősüvegekkel. Nagyon meglepődtek, amikor megláttak. Ők nem rám számítottak és nem is a gyógymasszázsra, hanem valami szexmunkásként dolgozó nőre vágytak. Így aztán nagyon zavarba jöttek, majd villámgyorsan távoztak. De arra is volt példa, hogy anya és lánya érdeklődött nálam hasonló szexmunka "állásinterjújáról". Később aztán kiderült, hogy a közelben van egy valóban erotikus masszázst nyújtó szalon és tévesen őket keresték nálunk."

Hirdetésben fogalmazzunk egyértelműen

A megtévesztő hirdetések miatt gyakran járnak hasonló cipőben a szakmabeliek. "Több reklámomat dobta már vissza hirdetőportál a félreérthető tartalom miatt, mert a szexmunkások a látszat fenntartása érdekében hasonló hirdetési szövegeket írnak, mint a ténylegesen masszőrök. Úgy kerülhetőek el leghatékonyabban a félreértések, ha már a hirdetésben tisztázzuk, hogy "szex és erotikus munka kizárva!". Így a leginkább egyértelmű a helyzet."

A netes és nyomtatott hirdetéseket átfutva, akadnak olyan szakemberek is, akik a pármondatos hirdetésbe igyekeznek címszavakban belesűríteni összes, egészségügyi intézményben szerzett munkatapasztalatukat - például mentős, asszisztens, idősgondozó - és így hirdetik a gyógymasszázst, elkerülve a félreértéseket. Persze ennek csak valós szakmai múlttal van értelme.

További kihívás a szakmabelieknek, hogy a szexmunkások mellett már az ezoterikus szolgáltatók is előszeretettel álcázzák masszőri tevékenységnek a legkülönfélébb újításaikat. "A szakmabeliek körében már egy ideje folyamatosan emlegettek valami lélekmasszázst adó hölgyet, tőlünk nem messze. Ő nem is volt képzett gyógymasszőr. Kíváncsi lettem, mivel foglalkozhat és szerettem volna időpontot egyeztetni nála, de mindig kitért a megkeresés elől valami gyanús kifogással. Egyszer aztán elmentünk kilesni: ma sem tudjuk, mit műveltek a függöny mögött, de többen hallottak jajgatást, ijedt ordítást és az Ördögűző című filmbe illő hangeffekteket. A hölgynek nem is ment túl jól az üzlet, így aztán hamarosan odébbállt a munkahelyéről. A munkatársai viszont örültek, mert a horrorfilmbe illő hanghatások már az ő vendégkörüket is komolyan megijesztették" - magyarázza Ákos.

Ennyibe kerül kitanulni

Amennyiben valaki a fenti mellékvágányokat elkerülve válna komoly szakemberré, és nincs lehetősége élni a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (Munkaügyi Központ) átképzési vagy vállalkozóvá válási támogatásával, mint egykor Ákosnak, annak bizony komolyan a zsebébe kell nyúlnia az OKJ-s gyógymasszőr képzés elvégzése érdekében. Egy budapesti képző intézmény 11 hónapos, hétvégi tanfolyamán például havi 18990 forint csak a tandíj. Ne felejtsük el a modulzáró vizsgákat: a 8 modulból álló tananyag vizsgánként újabb 9 ezer, így a vizsgadíj összesen 72 ezer forintba kerül. Az elméleti képzés mellé természetesen szakmai gyakorlat is dukál, amely újabb 75 ezer forintos kiadást jelent a pályamódosítóknak. Ráadásul a tanulmányok vizsgával megkoronázása sem intézhető el egy elismerő mosollyal: a záróvizsgák újabb 70 ezer forintjába kerülnek a leendő szakembernek, így a képesítés megszerzése mintegy 425 ezer forint.

Az elérhető keresetek ezzel szemben nem ostromolnak magas csúcsokat. Vállalkozóként már az adó, a járulékok és a helybérlés kifizetése után átlagosan 150 ezer forint marad a néhány éves tapasztalattal rendelkező szakemberek zsebében. Alkalmazottként a 150 ezer forint/hó már bruttóban sem számít rossznak.
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
További cikkek
Milliós kedvezményeket kaphatnak a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek

Milliós kedvezményeket kaphatnak a cégek megváltozott munkaképességűek alkalmazásáért, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) speciális... Teljes cikk

A pótolhatatlanok szakmája: addig jó, amíg visz előre a flow

A „munkában mindenki pótolható” felfogás akkor látszik igazán megdőlni, ha egy mentőtisztet faggatunk a szakmájáról. Székely Benke László... Teljes cikk

A tanítás nem papírszagú tudomány, tudni kell elvarázsolni a gyerekeket - mi jelenti a sikert egy tanítónő számára?

Ma már nagyon el kell tudni varázsolni a gyerekeket, hogy ne csússzon ki az irányítás a pedagógus kezei közül. Ehhez naprakésznek kell lenni,... Teljes cikk