Mészáros Etelka
Megjelent: 7 éve

Nálunk nem dolgoztatják halálra a gyakornokokat

images

images

A gyakornoki programoknak különböző típusai léteznek mind a hazai, mind a nemzetközi gyakorlatban. Megkülönböztetünk a tanulmányok ideje alatt kötelezően előírt, szakmai gyakorlat szerzésére irányuló programokat, illetve az önként vállalt teljes vagy részmunkaidős diákmunkát. Léteznek emellett a frissen végzettek, pályakezdők számára meghirdetett gyakornoki programok is, melyeknek célja leggyakrabban a szakmai utánpótlás biztosítása bizonyos, a piacról nehezebben betölthető munkakörökre.

Sokak a gyakornoki programok említése kapcsán az elmúlt nyáron Londonban bekövetkezett sajnálatos esetre asszociálnak. Szőke Ildikó elmondása szerint ez nagyon távol áll a hazai pénzügyi szektor szereplőinek gyakorlatától, még ha a bankszektor népszerűsége és a verseny a viszonylag kevés rendelkezésre álló lehetőségért a fiatal pályakezdők körében náluk is eléggé intenzív.


Évente tizenkettenA HR-igazgató tájékoztatása szerint a Raiffeisen Bankcsoportban korábban volt kezdeményezés arra, hogy nemzetközi szinten hozzanak létre gyakornoki programot, ám a tapasztalatok azt igazolták vissza, hogy az ilyen jellegű programokból többet tudnak azok profitálni, akik már egy ideje náluk dolgoznak, tisztában vannak az alapfolyamatokkal és azokra építve tudnak a Raiffeisen különböző országaiban tanulni, tapasztalatokat gyűjteni, majd azt a honos bankjuknál visszaforgatni. Éppen ezért jelenleg ők nem frissdiplomásoknak, hanem olyan fiataloknak kínálnak nemzetközi programot, akik karrierjük elején vannak, és már rendelkeznek néhány éves munkatapasztalattal. Ennek keretében delegálni és fogadni is szoktak fiatal szakmai tehetségeket.

Mindemellett az utóbbi években itthon kialakítottak egy saját szakmai utánpótlás programot, melynek résztvevőit kifejezetten az értékesítési fiókhálózat jövőbeli teljes munkaidős pozícióira szándékoznak felkészíteni. Éves szinten 12 ilyen pályakezdő gyakornokot foglalkoztatnak a szakmai utánpótlás program keretében, akik minimum 3 és maximum12 hónap után kerülnek át gyakornoki pozíciójukból végleges munkakörükbe.


Túljelentkezés a pozíciókraA Raiffeisen Banknak több lehetősége van, első körben az iskola által előírt kötelező szakmai gyakorlati helyet keresik a hallgatók (3 vagy 6 hónapos időtartamra), és a bank ehhez illeszkedően próbál helyet biztosítani a szervezeten belül. Ezen programok keretében a választott szervezeti egység szakmai specifikumait, működését ismerhetik meg a gyakornokok.

A másik lehetőség, amikor a diákok önszántukból döntenek úgy, hogy a tanulmányaik mellett, gyakornoki munkát tudnak vállalni. Ilyenkor érdeklődésüknek illetve szervezeten belül nyíló lehetőségeknek megfelelően igyekeznek számukra helyet biztosítani.

A gyakornoki álláslehetőségekről naprakész információt szerezhetnek az érdeklődők a bank karrier oldalán. Emellett részletesebb tájékoztatást kaphatnak a HVG állásbörzéken, melyen tavasszal és ősszel is rendszeresen részt vesznek a bank képviselői.

A gyakornoki pozíciókra jóval kevesebb helyet tudnak biztosítani, mint amennyi érdeklődő van az állásbörzéken és a karrier oldalon. Átlagosan 40 százalékos túljelentkezés van a rendelkezésre álló gyakornoki pozíciókra, programokra.

A HR-vezető kitért a duális képzés hasznosságára, miszerint a hallgatók az elméleti tudásuk mellett releváns gyakorlati tapasztalatot szereznek a diplomájuk megszerzése előtt. Ez mindenképpen hatékony, mert így az iskola elvégzését követően valós, gyakorlatban hasznosítható tudással és előnnyel tudnak jobb eséllyel elhelyezkedni a munkaerő piacon.


Most akkor van túlóra vagy nincs?Szőke Ildikó elmondása szerint általában teljes 8 órás munkaidőben dolgozó gyakornokokat tudnak foglalkoztatni, a törvény által előírt juttatási feltételek szerint és ennek megfelelően biztosítják számukra a juttatási csomagot is. (alapbér éscafeteria).
Túlóra szempontjából különbség van a szakmai gyakorlatukat töltő diákok, illetve a diákmunkások és a fiatal pályakezdő gyakornokok között. Előbbiek, azaz a diákok esetén kiemelten ügyelnek a túlmunka elkerülésére. A már végzett, pályakezdő gyakornokok esetén előfordulhat túlmunka, amit viszont vagy szabadidő megváltással, vagy túlórafizetéssel ellentételeznek.

A gyakornokok alkalmazása egy kiváló utánpótlási lehetőség a bank számára. Kimutatható eredmény van arra vonatkozóan, hogy a Raiffeisen Banknál nevelkedett gyakornokok sokkal elkötelezettebbé válnak a szervezet iránt. Lelkesedéssel, nyitottsággal fogadják az új feladatokat, szakmailag pedig rövid időn belül szakértőket tudnak nevelni belőlük.
Szakmai gyakorlatos diákokat, vagy önkéntes diákmunkásokat nem konkrét pozíciókra alkalmaznak, hanem „gyakornoki” munkakörben, a bank bármely szakterületén. Ami fontos, hogy a szakterület és a diák tapasztalatszerzési, fejlődési igényeit jól össze tudják hangolni.

A belső szabályozás szerint maximum 1 évig tudnak gyakornoki státuszban foglalkoztatni egy kollégát. A bankon belüli kinevezések is azt támasztják alá, hogy 1 év elegendő idő arra, hogy junior szakértőként a gyakornokok tovább tudjanak lépni bankon belül, amennyiben nyílik számukra lehetőség.


Nincs lemorzsolódásAzon területeken, ahol gyakornoki lehetőséget biztosít a bank, fontosnak tartják, hogy a betanítás és a fejlesztés is folyamatos legyen. A területi mentorok vagy szakértők jelentős időt és energiát fektetnek a gyakornokokba, nemcsak a szükséges szakmai készségek elsajátítása érdekében, hanem megfelelő időgazdálkodásra, stressz kezelésre, és egyfajta szervezeti jártasságra is tanítják őket a gyakornoki időszak alatt. A gyakornokok hozzáállásán nagyon sok múlik a tekintetben, hogy mennyire és milyen időszak után lehet őket bevonni minél relevánsabb, élvezetesebb szakmai feladatokba.

A gyakornokok lemorzsolódása minimális, mert sokkal elkötelezettebbé válnak a bank felé, amíg a gyakornoki idejüket töltik. Szőke Ildikó kihangsúlyozza, hogy a Raiffeisen Bank büszke a szervezeten belüli rendkívül összetartó munkatársi közösségekre, és ez az újonnan csatlakozók lojalitására, elkötelezettségére is pozitívan hat. Emellett náluk kiváló tanulási, fejlődési lehetőségek vannak a fiatalok számára közép-hosszú távon is, ami miatt érdemes maradni.


Az árfolyamrögzítéskor volt túlóraA friss diplomás pályakezdő munkavállalókat leginkább a fiókhálózatokban tudják foglalkoztatni, lakossági és vállalati szegmensben egyaránt. Részmunkaidőben is tudják őket alkalmazni, de a teljes 8 órás munkavégzés a gyakoribb.
A Bank kifejezetten ügyel arra, hogy a heti 40 órás munkaidőn belül tudják a kollégák, pályakezdők ellátni a feladatukat. Voltak olyan időszakok az elmúlt években, mint például az árfolyamrögzítés bevezetésének időszaka, amikor a kollégák a napi 8 órás munkavégzésen túl is dolgoztak, annak érdekében, hogy az ügyfelek teljes körűen elégedettek legyenek a szolgáltatásokkal. A túlmunka ellentételezése szabadidő-megváltás és túlórafizetés formájában történik. A szabadidő-megváltás az inkább preferált, ha azonban kapacitásmenedzsment okokból ez nem lehetséges, akkor történik túlórafizetés.


A legrátermettebbek kiválasztásaA HR-igazgató tájékoztatása szerint a program célcsoportja leginkább azok a tehetséges fiatalok, akik a közelmúltban szerezték meg felső- vagy középfokú végzettségüket elsősorban gazdasági vagy pénzügyi képzésben, és szakmai tapasztalatuk nem terjed túl az 1-2 éves releváns tapasztalatnál. Leginkább azon területeken hirdetik meg ezt a lehetőséget, ahol a felmerülő munkaerő-igény a munkaerőpiacról nehezen kielégíthető. A pályázók közül egy komoly, többlépcsős kiválasztási folyamatban választják ki a legrátermettebbeket.

A program előnye, hogy a szakmai utánpótlás programban résztvevő kollégák megtervezett képzési folyamaton mennek végig, miközben érdemi munkát is végeznek, így a fél év leteltével elkötelezett, jól képzett, a munkakör ellátására kész munkatárssá válhatnak, és erősíteni tudják a bank szakértői gárdáját.

A bevezetésben említett banki gyakornok esetét úgy próbálja megelőzni a Raiffeisen Bank, hogy minden munkatársnak évente kötelező részt vennie a törvény által is előírt foglalkozásegészségügyi-vizsgálaton, mely esetükben egy teljes körű egészségfelmérés. A fokozottan stresszes (elsősorban vezetői) munkakörökben pedig évente menedzserszűrést is biztosítanak.
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hogyan működjünk jól hibrid rendszerben? - itt az új kihívás a HR-ben

A veszélyhelyzet elmúltával most a hibrid rendszerek működtetése okoz fejtörést a HR-vezetőknek. A munkatársak egyik része már bejár, míg a... Teljes cikk

Óriási magyar siker: nemzetközi COVID-projekt élén a SZTAKI

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) vezetésével 21 tagú uniós COVID-projekt indul az európai gyártóipar és... Teljes cikk

Felére estek a tréningcégek bevételei - merre tovább, fejlesztők?

A koronavírus-járvány hónapjait a szervezetfejlesztők is hullámvasútként élték meg volt. A vállalati megrendelések leállása, a gyors digitális... Teljes cikk