Megjelent: 3 éve

Néger vagy afro-amerikai? Bajban van-e a P.C.?

Csak látszólag áll távol a szervezetek világától a political correct (pc) beszédmódról való gondolkodás. Ameddig egy szervezetet több ember alkot, továbbá ezek az emberek más és más csoportok tagjai, addig a téma releváns, élő és fontos egy munkahelyen is. Ligeti György, szervezetfejlesztő írása.

images

images

Egy nyolcvanéves rokonom az elmúlt 25 évben sikerrel vezetett egy mérnökcéget, mely több mint 30 országba exportált magyar tervezésű és gyártású termékeket. A legutóbb egy olyan üzleti tárgyaláson vett részt, ahol arra kérték, hogy legközelebb a - szintén a cégben dolgozó - fiát küldje maga helyett tárgyalni. Ilyen mondat nem hagyhatná el egy amerikai, holland vagy német tárgyalópartner száját következmények nélkül. Nincsen jogunk valakit minősíteni az életkora (bőrszíne, neme és a többi) miatt.

Mi is a baj akkor a political correct (pc) beszédmóddal?

Hasonlítsuk össze az alábbi két mondatot:

(1) “A négereket az elmúlt évszázadokban kizsákmányolták az amerikai kontinensen és még a háború utáni évtizedekben is gyalázatos volt a velük szembeni faji diszkrimináció.”
illetve:
(2) “Nem kizárt, hogy afroamerikaiak intelligenciahányadosa elmarad a többi amerikai állampolgárétól.”

Mi a különbség közöttük? Az, hogy az első (1) megfogalmazása nem pontos, nem korrekt, ám szándéka megkérdőjelezhetetlen: a faji megkülönböztetés ellen szólal meg. A második (2) szóhasználata ugyan kifogásolhatatlan, ám lényegében azt mondja, hogy a feketék úgy általában butábbak, mint a többiek.

Melyik mondat a politikailag korrekt?

Szándékát tekintve az első, a felszínt tekintve a második. A PC beszédmódnak helye van. Magyarországon nagyon is helye van! A PC beszédmód a kisebbséghez tartozókat, a gyengébbeket igyekszik védeni. Ha lehet a fekete bőrűekre a ‘nigger' kifejezést, a cigányokra a ‘dakoták' gúnynevet használni, akkor lehessen a - Magyarországon - többséget alkotó keresztényekre a ‘bamba neurotikus mesehívő' megjelölést is használni? Pusztán azért, mert vannak, akik gyermekmesének gondolják (ehhez egyébként joguk van) Jézus feltámadását és neurózisnak értelmezik a templomban való imádkozást? A politikailag korrekt beszédmódot mindig akkor támadjuk, amikor egy egyébként kiszolgáltatott csoportot igyekszik védelmezni az egyik legfontosabb emberi cselekvés, a beszéd terében.

Azonban a PC beszédmódnak is vannak korlátai, ahogyan a fenti két példamondatból látjuk. Talán nem kell tovább magyaráznunk azt, hogy a szándék és a szövegkörnyezet legalább annyira fontos, mint maga a konkrét szóhasználat. Ha pedig politikailag korrekt beszédmódot követelve csak egy algoritmust látunk, s nem vagyunk képesek (hajlandóak?) megérteni a beszélő valódi szándékát, akkor a PC beszédmód csak egy olyan szögesdrót, mely éppen azoknak a gondolkodásába állít akadályt, akik párbeszédet akarnak. Viszont lehetőséget nyújt a rasszista-szexista beszédre azoknak, akik ügyesen bújnak ki a réseken.

A beszéd a legfontosabb lépés a demokrácia vagy a fajüldözés felé. Semmilyen kirekesztés nem a tettekkel, hanem a kirekesztést bátorító, a rasszizmussal combozó beszédekkel kezdődik. Dragomán György megrázó regénye, a Máglya egy részletét idézzük, mely az erősödő antiszemitizmus, a politikai beszédben is mind nyíltabban megjelenő zsidóellenesség hétköznapi szintű következményeit mutatja be: “a végzősök a másik iskolából elkapták a Malomárok hídján, és kitalálták, hogy viccből megkeresztelik, és átdobták a korláton, úgy, hogy Miklós majdnem megfulladt, mert nem tudott úszni, és utána, amikor kipumpálták a tüdejéből a vizet, nem nyitotta ki a szemét, nem tért magához, csak feküdt élet halál között”. (Dragomán György: Máglya. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2014.)
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter