Megjelent: 3 hónapja

Nem próbálkoztunk megtartással: Kőszegi Enikő a Rába modernizációjáról

Két évvel ezelőtt indult el a Rába Csoport modernizációs programja, amelyben fontos szerepet játszik a HR. Kőszegi Enikő 2022 tavaszán lett a győri székhelyű járműipari cég HR igazgatója. Milyen HR-t építenek? Mit tesznek az öregedő korfa ellen? Hol tart a Rába munkaadói márkája Győrben az Audi mellett? Interjú.

Kőszegi Enikő, Rába-

2021-ben indult el a Rába modernizációs programja. Hol tart ez a folyamat HR-es szempontból?

A tulajdonosok 2020-ban határozták el, hogy modernizálni kell a vállalatcsoportot: egy innovatív gondolkodású, rentábilis szervezet kialakítása a cél. Ez egy komplex stratégia többek között infrastrukturális fejlesztéssel, portfólió-, személyzetátvilágítással, az árképzés átalakításával. A három egymással párhuzamosan működő HR szervezetből - Futómű, Járműalkatrész, Rekard - egyet hoztunk létre, shared service centerekre jellemző működési modellt alakítottunk ki: az anyacég szolgáltat a leányvállalatoknak a HR területén is. 

Másfél éve lett HR igazgató a Rábánál. Miben lett más a HR? Miben kell másnak lennie egy HR-esnek?

Amikor kineveztek, akkor gyakori volt a panaszkodás, az “az a baj” kezdetű mondatok. A megoldásorientáltság irányába alakítottuk át a HR-t. Azt kértem, legyenek bátrak, keressék az innovatív megoldást, merjék bevezetni, legyenek szakértők. A HR fontos feladata a megfelelő minőségű és mennyiségű munkavállaló biztosításán kívül az értékteremtés és a példamutatás. A mi példamutató viselkedésünk átragad a többi szervezeti egységre, a mi segítségünk kell ahhoz, hogy a cégen belüli kultúraváltás sikeres legyen. Nem klasszikus végrehajtók vagyunk, hanem támogatóak, kézenfekvő megoldásokat szállítunk az üzleti vezetőknek, hogy hatékonyabbak legyenek. 

Újrakereteztük az ügyfélközpontúság jelentését is. Sokan úgy gondolják, hogy amit az ügyfél mond, annak úgy kell lennie. Számomra azt jelenti, hogy megértem az ügyfél igényét, nem kritikátlanul végrehajtom azt, hanem a lehető legjobb megoldást megtalálom, ami mindkettőnknek előnyére válik. 

Mennyire ment könnyen a kultúraváltás?

Nem próbálkoztunk a munkatárs-megtartással. Aki úgy gondolta, hogy nem tudja vagy nem akarja az új szemléletmódot elsajátítani, képviselni, őt elengedtük. Nem mentünk bele olyan tárgyalásokba sem, hogy bért emelünk a maradásért cserébe. Az ilyen alkuk béremelési spirált indítanak el. Nem erősíti a munkaadó iránti elköteleződést, ha csak a bér a maradás legfontosabb eleme.

Mit tart legnagyobb eredményének?

A duális képzés újraindulását emelném ki. Az utóbbi másfél évben megdupláztuk a szakmunkástanulók létszámát és a végzősökből felvettek arányát is növeltük. Idén egy kivételével minden végzős tanuló elfogadta a munkaszerződés-ajánlatunkat. Sikernek tartom a belső képzési programunk indítását is, amellyel a fő cél, hogy megfelelő lexikális tudást adjunk át. Én például munkajogot oktatok középvezetőknek. További terveink között szerepel a vezetői készségek fejlesztése saját erőforrásainkra támaszkodva.

Mi okozott nagy kihívást az utóbbi másfél évben?

Idén vezettük be a harmadik országbeliek foglalkoztatását. Jelenleg 57-en dolgoznak a Rába Futómű Kft-ben Kirgizisztánból és a Fülöp-szigetekről. A kirgizek nehéz fizikai munkát végeznek, a Fülöp-szigetekiek gépeket kezelnek - például CNC - operátorként. Rendkívül összetett projekt volt a kulturális különbségek kezelésétől az érzékenyítésen át a műszakvezetők felkészítéséig és a külföldiek cégbe integrálásáig. Vegyesek a tapasztalatok. Az elején voltak problémák főleg a munkafegyelemmel, volt lemorzsolódás, aztán két hónap után állt össze a termelés.  Elégedettek vagyunk velük. Vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogyan tudnánk emelni a létszámot.

Miért kellenek a külföldiek?

Nincs annyi munkára alkalmas magyar jelentkező, aki fedné az igényeinket. Sok magyar álláskeresőnek irreális a bérelvárása vagy egy-két hónap után a többet ígérő céghez vált, ami növeli a fluktuációt. A gépipari betanított fizikai munka pedig kevésbé vonzó egy autóipari összeszerelő munkához képest.   

A Rába egy 1500 munkavállalót (ebből 400 kölcsönzött), foglalkoztató gépipari vállalatcsoport, amelyhez öt cég tartozik, Győr mellett Sárváron, Móron és Esztergomban van jelen.

Mi az értékajánlata a Rábának egy leendő munkavállaló számára?

Elsőként a stabilitást emelem ki. 127 éves múltunk van, mi itt maradunk Győrben, cégünk a város történetének része. Fontos erősségünk a szakmai tudás. Nálunk nem egy mozdulatot tanul meg a szakmunkás, hanem a szakma csínját-bínját, rengeteg skillt, folyamatot. Ugyanez igaz a szellemi munkát végzőkre, különösen a mérnökökre, akik a teljes gyártási folyamatot átlátják, alakíthatják. 

Hogyan áll most a munkaadói márkájuk? Mennyire cseng jól a Rába neve a munkaerőpiacon? Mennyire nehéz Győrben az Audi mellett munkaadóként kitűnni?

Fejlődő pályán vagyunk. Komoly erőforrásokat mozgatunk, hogy a jelöltek megismerjék a céget, a modernizációs programot. Másfél évvel ezelőtt egyetemi állásbörzéken az érdeklődők 90 százaléka úgy jött oda a standunkhoz, hogy “Jé, ti még vagytok?”. Az idei őszi állásbörzére ez már megfordult, a nagy többség tudja, hogy létezünk, működünk. Jelen vagyunk az egyetemeken vendégelőadóként, a helyi médiában és a szakmai gyakorlatosok is viszik a hírünket. Arra törekszünk, hogy minél szélesebb körben megmutassuk a fiataloknak, hogy nálunk is lehet értékes karriert építeni Győrben.

Ha jól tudom, sok nyugdíj előtt álló munkavállalót kell majd pótolniuk?

Igen, ez is nagy kihívás. Felismertük a problémát és elkezdtük ennek kezelését: növeltük a szakképzésben tanulók és a frissen végzettek számát. Újabb akkreditációt kértünk a kamarától, hogy még több szakmunkástanuló vehessen részt a duális szakképzésben. Akkor leszek nyugodt, ha 5 év múlva azt tudom mondani, korfánkon a középkorosztály képviseli a fő munkavállalói csoportot. 

Hogyan kezelték az inflációt? Mennyit emeltek a béreken?

Mindig év elején tárgyalunk az érdekképviseletekkel. Idén 15 százalékos átlagos, differenciált bérfejlesztésben állapodtunk meg. Év közben a cég gazdasági helyzete nem engedte meg a további béremelést. Legközelebb néhány hét múlva tárgyalunk az érdekképviselettel a jövő évi bérfejlesztésről.

Mitől lesz valaki jó HR-es? Számít a HR-es iskola, amikor valaki önhöz jelentkezik?

Az iskola módszereket, eszközöket, elméleteket, újdonságokat tanít meg. HR gondolkodásúnak szerintem születni kell. A jó HR-es jellemzője, hogy megtalálja a szerepét a munkáltatói és a munkavállalói igények összehangolásában. Mentálisan erősnek kell lennie empatikusnak viszont nem feltétlenül. Ha átvesszük a munkatársainktól érkező összes panaszt, sérelmet, az nem a megfelelő kezelési mód. Fel kell mérnünk a problémákat, de hibának tartom az ezzel való azonosulást. Fontos, hogy egy HR-es jól tudjon kommunikálni, képes legyen emberek elé kiállni, képviselni a munkaadó véleményét még akkor is, ha az nem népszerű. A jó HR-es mindig tanul és fejleszt, ismeri a szakmájának releváns piaci információit és törekszik a jó megoldások kialakítására.

Kőszegi Enikő pályájának elején HR szolgáltatóknál dolgozott (Meló-Diák, Pannon Work), majd több nemzetközi hátterű cég HR feladatait látta el (Rudolph Logistic, E.ON, Trigo). 2019-ben lett a Rába Csoporthoz tartozó Rekard Kft. HR szakértője, 2022 tavaszán a Rába Nyrt. HR igazgatójának nevezték ki. HR diplomáját a gödöllői Szent István Egyetemen szerezte majd a Pécsi Tudományegyetemen szakokleveles munkajogi tanácsadó végzettséget is szerzett. 

Nyitóképen Kőszegi Enikő

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A vezetők majdnem fele aggódik vállalkozása hosszú távú fennmaradása miatt

Az előző évhez képest több mint kétszeresére (18%-ról 38%-ra) nőtt azon vezérigazgatók aránya, akik úgy vélik, hogy a globális gazdasági... Teljes cikk

"Ne kívülről hozzuk be a tudást, hanem belül építsük ki a kompetenciákat." - interjú Urbán Anitával

“Ne kívülről hozzuk be a tudást, hanem belül építsük ki a kompetenciákat, belső erőforrásokkal oktassuk, mert csak így fenntartható a... Teljes cikk

Legfontosabb HR trendek 2024-ben

AI, digitalizáció, megtartás, upskilling, reskilling, mindez bizonytalan környezetben. Komplex világunkban minden mindennel összefügg, ezért a HR-nek... Teljes cikk