Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 3 hónapja

Nem várt helyről döntöttek a toborzás jövőjéről

Mi a közös bennük: kamionsofőr, bolti eladó, telefonos ügyfélszolgálatos? Mind a három szakma éveken belül meg fog szűnni a robotok fejlődésével. Senki nem hitte volna, de a recruiterek még a kasszások előtt elveszthetik a munkájukat.

Életveszély, vagy éppen hatalmas lehetőség?

A munkaerő-közvetítés sokkal nehezebb lett az elmúlt években. Ez nem új hír, már a 2015-ös Glassdoor jelentés is arról számolt be, hogy az üres pozíciók betöltéséhez szükséges idő megtöbbszöröződött. Németországban például 2010 és 2013 között 12-ről 35 napra nőtt a kiválasztás hossza.

A recruiterek idegőrlő munkát végeznek, hiszen a megkeresettek 86%-a nem is aktív álláskereső, tehát a recruiterek munkája döntő részben gyakorlatilag időpocsékolás. Ez átrendezte a piacot és magát a recruiter szakmát is. A rossz hatékonyság az egekbe lőtte a munkaerő-közvetítők árait, illetve a recruiterek is inkább sales jelleggel keresik fel a jelöltet, a cégek igényei és elvárásai pedig egyre inkább háttérbe szorulnak.

A Bersin by Deloitte jelentése szerint az recruitment iparág költségei többszörös lett a korábbi évekhez képest. Sokkal drágábbak a hirdetési költségek, a növekvő reklámzaj és foglalkoztatottsági arány miatt minden egyes jelentkezőt háromszor-négyszer drágább elérni.

Pedig a megoldás évek óta ott lapult a tenyerünkben

Merésznek kell lenni, ha valaki a fentiekben lehetőséget lát. Pedig szokás szerint a technológia és a közösségi kapcsolatok megfelelő kombinációjával ismét kirakták egy megoldhatatlannak tűnő problémákkal küzdő szektor Rubik kockáját. Ahogy az Uber demokratizálta a személyszállítást (saját autók nélkül, csupán a közösségre támaszkodva), az Airbnb pedig a szállásadást (saját szálláshelyek nélkül, kizárólag a közösséget felhasználva), a Talentuno a toborzást tette vonzóvá és nyitotta meg a tömegek felé.

Ez a magyar startup gondolt egy nagyot és fejlesztett egy mobil applikációt, ahol a leterhelt és kedvezőtlen piaci körülmények között dolgozó recruiterek helyett az utca emberét kérdezik meg, hogy ismernek-e valakit a hirdetett pozíciókra. Szomszéd, volt csoporttárs, unokatestvér? A tökéletes jelöltet biztos, hogy ismeri valaki. Miután megvan a jelölt, egy program elvégzi a szűrés 95%-át. Gyorsabb, olcsóbb és hatékonyabb.

Hogy mekkora potenciál van a recruiter szakma közösségivé formálásában? Az eddigi eredmények alapján rengeteg. A Talentuno szolgáltatása nem várt mértékben növekszik, és lesz egyre népszerűbb az “önkéntes recruiterek” és az állásokat hirdető cégek között is. Ez nem is csoda, hiszen a szolgáltatások megnyitása a tömegek, a közösség számára a virtuális térben már több iparágban is bizonyított.

Az újdonsült amatőr recruiterek busás jutalékot kapnak minden egyes felvett jelentkező után, a jelentkezők sokkal jobban bíznak a személyes recruiterükben, az álláshirdető cégek pedig örülnek a gyorsaságnak, a kedvezőbb áraknak és az automatizmus biztosította állandó minőségnek.

Mi lesz így a hivatásos recruiterekkel? Döntés előtt állnak. Vagy ragaszkodnak a régi módszerhez, vagy a tapasztalatukat felhasználva ők is felveszik a kesztyűt a tömegekkel. A beszámolók szerint a “közösségi recruiterek” 18%-a recruitment szakember, 12%-a pedig egyéb HR tapasztalattal rendelkezik. Ők követték a régi bölcsességet: amin nem tudsz változtatni, állj az élére.

Hogy a többi recruiterrel mi lesz? Sikerül-e diadalmaskodniuk a közösségi térben, vagy lemossa őket az új generáció? Kell-e konfliktusra számítani, mint a taxi-Uber, hotelek-Airbnb között? Most még semmi sem biztos, de izgalmas időszak elé nézünk.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A dolgozó fiatalok 69 százaléka számít kisebb vagy nagyobb fizetésemelésre

A K&H 2018 harmadik negyedéves ifjúsági indexéből kiderül, hogy az érintettek 43 százaléka úgy érzi, könnyen találna magának új munkát. Ekkora... Teljes cikk

1,5 millió forintot is kaphatnak Bécsben azok, akik tanfolyamra mennének

A támogatási program a Digi-Winner nevet kapta és ötmillió eurós keret van rá. A cél, hogy megőrizzék a bécsiek munkaerőpiaci versenyképességét - írja a hvg.hu. Teljes cikk

A MÁV-Start vezérigazgatója is távozik

Felmentették tisztségéből Csépke Andrást, a MÁV-Start Zrt vezérigazgatóját. Az Index úgy értesült, hogy az új vezérigazgató Kerékgyártó... Teljes cikk

A kecskeméti Mercedes egykori vezetője távozik a Daimlertől

Frank Klein búcsút int a luxusautó gyártónak, nyártól a Magna Steyr igazgatóságába igazol. Nyugdíjba vonul Karl-Friedrich Stracke, aki korábban az... Teljes cikk

Rabszolgaként dolgoztatja az észak-koreaiakat Kim Dzsong-un

Jogvédők és észak-koreai menekültek szerint az észak-koreaiakat nem érdekli már a párttagság, vagy a kitüntetések. Tudják, hogy üzleteléssel... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár