kapubanner for mobile
Szerző: Berta László
Megjelent: 9 éve

Nemcsak a jegyvizsgálóknak, hanem a mozdonyvezetőnek is járna pluszpénz

A mozdonyvezetők nem érintkeztek közvetlenül a migránsokkal, ezért nem jár nekik pluszpénz - így gondolkodik a MÁV. A kormány számára fontos feladattal megbízott 200 vasutas (jegyvizsgálók, karbantartók, mozdonyvezetők) külön bére mintegy 50 millió forintot tesz ki, ami bagatell, ha a vasúttársaság utólag is hálás volna azért, hogy fennakadás nélkül az osztrák határhoz szállították a migránsokat.

images

Többen rosszul lettek, hánytak, ha a vágányok közelébe mentek. Ezért nem voltak hajlandóak belemenni a fekáliába Gyékényes állomás vasutasai. Miután végéhez ért a menekültek vasúti szállítása a horvát határnál, ezzel a hírrel kerültek a sajtóba.

Forrás: MTI- Sóki Tamás












Azt már korábban feszegetni kezdte a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, hogy kapnak-e pluszpénzt a vasutasok a rendkívüli helyzetben végzett munkájukért. Most úgy látja a VDSZSZ, hogy végre elindult valami a MÁV-nál: első lépésben a MÁV-Start Zrt.-nél szolgálatot teljesített vezető jegyvizsgálók, jegyvizsgálók kaptak szeptember 11-től visszamenőlegesen alkalmanként bruttó 10 ezer forint különdíjazást.

"Ezeken a vonatokon alig akadt olyan, aki önként, magától is szolgálatot vállalt volna" - írják közleményükben, és a külön fizetést azért is tartják jogosnak, mert a MÁV-Start így honorálja, hogy nem volt fennakadás a menekültek szállításában.

Bárány Balázs, a VDSZSZ Szolidaritás alelnöke lapunknak elmondta, hogy álláspontjuk szerint minden érintett vasutasnak jár az a 10 ezer forint, amit eddig csak a jegyvizsgálók és a vezető jegyvizsgálók kaptak meg októberi fizetésükkel a MÁV Starttól.

Az VDSZSZ közleménye szerint a "migránsvonatok" közlekedésével kapcsolatos valamennyi forgalmi tevékenység ellátása esetén szolgálatonként jár ez az összeg a MÁV Startnál és a MÁV-nál is. Így például a kocsirendezőknek, kocsivizsgálóknak, mozdonyvezetőknek, személypénztárosoknak, ügyfélszolgálaton foglalkoztatottaknak, stb.

Bárány Balázs elmondta a HR Portálnak, hogy az első kifizetésekkel, ami mintegy 50 jegyvizsgálót érintett, a szakszervezet nyáron megfogalmazott elvárását kezdte el teljesíteni a munkáltató.

"A mozdonyvezetők díjazását a MÁV és a MÁV Start azzal az indokkal nem támogatja, hogy nem érintkeztek közvetlenül a migránsokkal. Mivel bent ültek a mozdonyban, ki sem kellett szállniuk, amíg a migránsok a vonat közelében tartózkodtak. Mi ezzel nem értünk egyet, mert a vonatok közvetlen kiszolgálásában dolgozók egy csapatot alkotnak, és nem volna méltányos kihagyni a mozdonyvezetőket sem." - mondta el a HR Portálnak Bárány Balázs.

A szakember számítása alapján a július elejétől október 15-éig tartó időszakban naponta 40-50 vasutas teljesített szolgálatot a szerelvényeken, ami azt jelenti, hogy mintegy 4-500 ezer forint napi költséggel járt a migránsok szállítása a 10 ezer forintos bérkiegészítéssel. Bárány úgy becsüli, hogy összesen 200 dolgozó volt érintett ebben a feladatban. Amennyiben valamennyi dolgozó megkapja ezt a juttatást, akkor a teljes időszakra (3 és fél hónapra) összesen mintegy 50 millió forint körüli összeget kell, hogy a migránsok szállításában részt vevők különdíjazására fordítson a társaság.

"Ez bagatell összeg ahhoz képest, hogy egy vasúti kocsi 600 millió Ft, egy mozdony 1 milliárd. Nem feltételezem, hogy a MÁV ezt nem akarja kifizetni. Inkább arra gondolhatunk, hogy az állami cégnél lassan őrölnek a malmok" - fejtette ki Bárány Balázs, aki video üzenetében azt is elmondta, hogy bértárgyalások a MÁV-nál és a többi vállalatnál nem haladnak kellő ütemben.

A VDSZSZ nem úgy tapasztalja, hogy a tulajdonos és a munkáltató komolyan vette volna a közös szakszervezeti bérkövetelést. Minimális elvárásuk, hogy alanyi jogon 5 százalék keresetnövekedésben részesüljön minden vasutas. A minimálbér emelésére vonatkozó kormányzati szándék miatt elengedhetetlenül fontosnak tartják, hogy a többi, a minimálbérnél magasabb jövedelemmel rendelkező vasutas is legalább hasonló mértékű bérfejlesztésben részesüljön 2016. január elsejétől.

Portálunknak eljuttatott sajtóanyagukban a VDSZSZ kiemeli: elfogadhatatlannak tartják, hogy a különdíjazást vontatottan és lépcsőzetesen kapják meg az érintett munkakörök dolgozói. Az érdekvédők azt szeretnék, hogy a tulajdonosi jogköröket gyakorló közlekedési kormányzat mielőbb biztosítsa a MÁV vezetése számára a kifizetéshez szükséges pénzügyi eszközöket.


  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A cégek 70 százaléka tervez bérfejlesztést a munkaerő megtartása érdekében

Optimistábbá váltak a magyar cégvezetők mind az ország, mind saját cégük kilátásait illetően a Niveus Consulting Group tanácsadó felmérése szerint. Teljes cikk

Mennyit keresnek a HR-esek?

Több szakterület béradatairól készített összeállítást a piacvezető munkaerő-közvetítő cég a közelmúltban. Most a HR szakmában, elsősorban... Teljes cikk

Romlott a fizetésünk értéke - mutatjuk a legfrissebb számokat

2023-ban a bruttó átlagkereset 571 200, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 393 700 forintot ért el. 2023-ban a bruttó és... Teljes cikk