kapubanner for mobile
Szerző: Berta László
Megjelent: 10 éve

Nyelvleckék csókosoknál?

Tavasz végén kezdődik a Diplomamentés. A pályázati kiírás nem zárja ki, hogy a kormányhoz köthető cégek újra nyerő helyzetbe kerülhessenek. A nyelvi képzőknek szóló pályázati kiírás lehetővé teszi, hogy tetszés szerint döntsenek a győztesekről.

A januárban bejelentett Diplomamentő programmal a kormány annak a mintegy 10 ezer fiatalnak a nyelvtanulását támogatja, akik már államvizsgáztak, nincs hallgatói jogviszonyuk, de a nyelvvizsga még hiányzik a diplomájukhoz. Erre 3 milliárd forintot költ a kormány - nyilatkozta Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár. Kérdés, mennyire vigyáznak majd az állam pénzére, mert ezúttal nem uniós forrásból gazdálkodnak, mint a 9 milliárd forintos uniós idegennyelv-oktató program, a "Tudásod a jövőd" (TÁMOP2.1.2.) esetében, melyből több cikk szerint is dőlt a pénz a kormányhoz közeli képzőkhöz.

A Diplomamentő program nyelvi képzőknek szóló pályázati kiírása egy hónappal ezelőtt került a nyilvánosság elé. A hibáktól hemzsegő szövegére érdekvédő szervezetek reagáltak, melyek most úgy értékelik, javaslataik mentén két héttel ezelőtt komolyabban előkészített szöveg került ki az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft-től (OFA), de a módosítást követően is maradtak furcsaságok. Pár fontos részlet bekerült a szakmai szervezetek - Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete (FSZOE), Nyelviskolák Szakmai Egyesülete (NYESZE), Nyelvtudásért Egyesület - javaslatai közül, azonban az idegen nyelvi képzésre jelentkezők és képzőik számára sorsdöntő kérdésekben nem lehet előre kiszámítani, hogyan dönt majd a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozó OFA.


Nem lehetetlenültek el az alvállalkozói láncok



A szakmai szervezetek javaslatára az OFA feladta a regionális megkötést, vagyis azt, hogy a képző cégek csak teljes régiókra pályázhatnak, a hozzájuk tartozó minden megyeszékhelyen tanítva. Ezzel helyzetbe hozták volna a nagy nyelviskolákat és nyelvet korábban nem oktató, a "Tudásod a jövőd"uniós programban százmilliókat nyerő kormányzathoz köthető cégeket is, melyek alvállalkozóként bevont nyelviskolákat bíztak meg a tényleges feladattal. A változtatás szerint megyénként is lehet oktatni. A pályázatban szereplő 73 várost felsoroló listából kiderül, hogy hol tanulhatnak majd idegen nyelvet az érdeklődők (lásd a lenti táblázatot). - E pár elejtett részletből úgy tűnik, mintha egyeneses azt preferálná a kiírás, hogy az adott megyeszékhelyen és megyében pár helyen már működő nagyobb, kvázi "helyi" képzők induljanak a programban - fejtette ki Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke.

Ránézésre, a regionális megkötés feloldása mellett az alvállalkozói láncok tiltása is kedvező változás, mellyel a helyi képzők bevonását segíthetnék. Az OFA kiköti, hogy alvállalkozó céget nem iktathat be a képző, legfeljebb óraadó tanárt közvetlenül megbízva. Ez a már említett sejtést, a helyi képzők preferálását erősíti meg, bár Rozgonyi Zoltán szerint a tiltást egyáltalán nem nehéz kijátszania azoknak, akik alvállalkozókat vonnának be a TÁMOP2.1.2., azaz a Tudásod a jövőd program mintájára. Az alvállalkozók bevonását az is lehetővé teszi, hogy az ajánlattételi felhívás nem zárja ki, hogy egy képző több megyére nyújtson be ajánlatot. Még azzal sem zárja ki a pályázat az esetleg több megyében sok hallgatónak csoportot indító lobbistákat, hogy abban a megyében, ahol képzést kíván megvalósítani a képző, ott bejegyzett székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel kell rendelkeznie.

Cég nélküli óraadó tanárok viszont nem pályázhatnak, ami ilyen feltételek mellett irreális is lenne, mert egy állami támogatású program adminisztrációja, az előfinanszírozás elvárása, a helyettesítés biztosítása és még sok minden miatt nem tudnák megvalósítani. Pedig lenne rá igény: az ofa.hu pályázattal kapcsolatos gyakori kérdései között olvassuk, hogy "adószámos magánszemélyként lehet-e pályázni a Diplomamentő Program lebonyolítására, mint képző?" Válaszuk erre az, hogy nem, mivel "a nyelvi képzés megkezdésére és folytatására a 2013. évi LXXVII. törvény szerint jogosult felnőttképzési intézmények jelentkezhetnek". Fokozott érdeklődésük nem véletlen. Az elmúlt másfél évben a "Tudásod a jövőd" által jelenleg szerződéssel rendelkező 117 ezer főnek szinte ingyen - pár ezer forintért - idegennyelv-oktatást biztosító program miatt drasztikusan visszaesett a lakosság fizetési hajlandósága, érthető módon sokan ingyen tanulnának, ezért a magántanárok megélhetése is nehezebbé vált.

A pályázati nyertesek alvállalkozóiként jóval alacsonyabb óradíj ellenében beengedik a rendszerbe a vállalkozói igazolvánnyal rendelkező óraadó tanárokat is. Feltételezhetően a program országos lefedettsége érdekében, másrészt a telephellyel rendelkező, de hozzá köthető valódi nyelvoktatói tevékenységet nem végző cégeknek is jól jöhetnek a szolgálataik. "Az ajánlattételi felhívásban szerepel, hogy a vállalkozói igazolvánnyal rendelkező óraadó tanár nem számít alvállalkozónak. Ezzel nem célunk kizárni azokat az oktatókat, akik számlájukat Kft., Bt. vagy Kkt. tagjaként nyújtják be az ajánlattevő képző intézménynek" - szól az OFA hivatalos válasza egy gyakori kérdésre.


Az OFA kezében a gyeplő



- A nyelvi képzők pályázatainak értékelési szempontjai továbbra is gumiból vannak, vagyis sok esetben nehezen értelmezhető megfogalmazásukkal szabad kezet adnak a kiírónak. Az OFA tetszése szerint ki tud hozni győzteseket - értékelte Rozgonyi Zoltán. Ésszerű változtatást hoztak az értékelési szempontokon körében azzal, hogy 15 százalékról 40-re emelték az óradíj súlyát. Ezzel ösztönözni lehet, hogy alacsonyabb óradíjakon dolgozzanak a képzők, de Rozgonyi szerint ez az egy szempont nem biztos, hogy érvényesülni fog a pályázatok esetleges szubjektív elbírálása során.

A kiírás, illetve az OFA és a nyertes iskolák között megkötendő szerződés csak nagyjából körvonalazza a tényleges lebonyolítás menetét: a pályázatban nem lehet olvasni arról, hogy amikor az OFA értesíti a nyertes céget, hogy indítson például Kisvárdán heti 20 órás intenzív tanfolyamot, akkor erre 2 napot vagy 2 hetet ad majd. - Ebben elképesztő problémákat látunk. Úgy tűnik, az OFA aprólékos részletekig maga akarja szabni, hogy az egyes képzők milyen tanfolyamokat, mikor indítsanak: időbeosztás (reggel, délután vagy este), intenzitás (heti 2, 3 vagy mindennap), kezdési dátumok és egy sor dolog az ő döntése lesz, mivel ezekről egy adatot se kér előre a pályázóktól. Ez a tanfolyamok szervezése és eredményessége szempontjából szakmai nonszensz, viszont irányítani tudja ezzel, hogy hova milyen számban osztja ki a résztvevőket. Ez persze már csak a választások után fog kiderülni - mondta el Rozgonyi Zoltán. Várhatóan a nyár folyamán tudjuk meg, hogy egyes pályázó cégek mennyi csoportot indíthatnak, azaz összesen hány hallgatót kaptak az OFA-tól.

Egyelőre teljes homály fedi az is, hogy a képzők kiválasztása után hogyan akarja az OFA lebonyolítani a Diplomamentő programot, például milyen információ alapján fognak jelentkezni a hallgatók, pedig itt az idő: értesüléseink szerint április végén, május elején indulhatnak a 120, 180 és 240 órás tanfolyamok.


Kisebb kockázat



Szakmai javaslatokra a program kifutásának dátumát csúsztatták. 2015. december 31-ig van lehetőség C típusú, középfokú írásbeli és szóbeli nyelvvizsgát tenni, a nyelvvizsga bizonyítványokat 2016. február végéig kell benyújtani. A szakmai szervezetek szerint a hallgatók egy részének teljesíthetetlen lett volna a 2015. augusztus 15-ei nyelvvizsga határidő, ami nem kis téttel bír, mert három sikertelen nyelvvizsga után vissza kell téríteni a tanfolyam díj 50 százalékát, ami a maximális 240 órás esetében 150 ezer forintos bukást jelent.

A kiíró ezúttal gondolt a "félvizsgásokra" is. A célcsoport egy részének ugyanis már van írásbeli vagy szóbeli vizsgája. Kedvező pályázati változás, hogy míg az előző kiírás csak komplex vizsgára (szóbeli és írásbeli együtt) felkészítő programokat engedett, most beveszi a külön egyikre vagy másikra felkészítés lehetőségét, és kérik nemcsak a teljes, hanem a "félvizsgák" árát is.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek