Megjelent: 15 éve

Nyugdíjigény az EU szabályai alapján - amit tudni kell róla...

Hol kell elõterjeszteni az Európai Unió szabályain alapuló nyugdíjigényt?

A közösségi jog szerinti nyugdíjigényt a lakóhely szerinti ország nyugdíjbiztosítási hivatalánál kell benyújtani.
Magyarországi lakóhely esetén a lakóhely szerint illetékes fõvárosi, megyei nyugdíjbiztosítási igazgatóságon, illetve azok kirendeltségein lehet a nyugdíjigényt elõterjeszteni.


Milyen módon lehet a nyugdíjigényt benyújtani?

A magyar nyugdíj igénybejelentõ lapot kell kitölteni és egyidejûleg a „Pótlap”-on feltüntetett kérdésekre is meg kell adni a választ.


A „Pótlap” nyomtatvány kitöltése miért szükséges?

Ezen a nyomtatványon azok a kérdések szerepelnek, amelyekre adott válaszok, adatok az uniós szabályok szerinti nyugdíjigény elbírálásához szükségesek a külföldi nyugdíj hivatalok számára.


Minden országban külön-külön kell igényelni a nyugdíjat?

Nem.
A Magyarországon benyújtott kérelem minden érintett tagországban benyújtott kérelemnek minõsül, kivéve, ha a nyugdíjigénylõ kéri az eljárás elhalasztását, például az eltérõ öregségi nyugdíjkorhatár miatt.


Milyen iratokat kell csatolni, illetve milyen adatokat kell közölni az igénybejelentés során a külföldi nyugdíjigényhez?

Lehetõség szerint csatolni kell a külföldi foglalkoztatásra vonatkozó iratokat, igazolásokat.

Ezen felül közölni szükséges a külföldi foglalkoztatási idõszakokat, a munkáltatók nevét telephelyét az ország megjelölésével, a külföldi biztosítási számot és annak a nyugdíjbiztosítási szervnek a nevét, ahol az adott országban a biztosítás fennállt. / Egyes országokban több nyugdíjbiztosítási intézet létezik./

A nyugdíjigény mielõbbi lezárása érdekében célszerû egy teljes életpályát leírni.
Ezen túl nyilatkozni szükséges arról is, hogy hol van a kérelmezõ szokásos tartózkodási helye.
Az erre vonatkozó bizonyító okmány / személyi igazolvány, lakcímkártya, tartózkodási engedély stb./ hiteles másolatát is csatolni kell.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter