Megjelent: 7 éve

Oktatási reformért kiált az informatikus szakma

images

A legnagyobb álláskereső portálok és a fejvadász cégek tapasztalati alapján is elmondható, hogy a cégek leginkább informatikai szakértőket, mérnököket keresnek, míg a legtöbb jelentkezés a felsőfokú végzettséget nem igénylő területekre érkezik. A szabad szavas keresések listáján sem szerepel az elsők között az informatikus szó, annak ellenére, hogy a munkáltatók őket várják leginkább.

"Az utóbbi időben az IT, a gépészmérnök és villamosmérnök pozíciók azok a területek amire a legnagyobb erőfeszítések árán találunk az ügyfeleink elvárásainak megfelelő, szakképzett jelölteket. Hatalmas saját és külső adatbázisokból is dolgozunk, de az átlagosnál lényegesen több munkaórát vesz igénybe a kutatás egyes pozícióknál, aminek eredményessége érdekében gyakran marketing eszközöket is bevetünk." - mondta Beck Zsolt, a Beck and Partners ügyvezetője.

A Manpower group által végzett kutatás eredményeként elmondható, hogy a magyar munkaadók 61 százalékának okoz gondot a megfelelő munkaerő hiánya, ami a világviszonylathoz képest magas szám. 33 százalékuk mondta azt, hogy a társaság működésre is nagy hatással van ez a felmerülő probléma.


Mik lehetnek az okok?Egyértelműen élő probléma, hogy az informatikai cégek száma és lehetőségei gyors ütemben növekszenek, nagy igény van a szakképzett munkaerőre, amit az IT szakemberek száma nem tud kielégíteni. A felsőoktatásból évente mintegy kétezer szakember kerül ki, a nyitott pozíciók száma viszont rohamosan növekszik. A probléma sokrétű. Egyik gyökere egy szomorú demográfiai adatban rejlik, miszerint a munkaerőpiacra a főiskolákról, egyetemekről kikerült fiatalok száma évről évre csökken. Ma, Magyarországon közel tízezer betöltetlen informatikai álláshely van.

Másfelől a cégek is igazi harcot vívnak a frissdiplomásokért, sőt, az informatikus és mérnök hallgatók nagy százaléka, már az egyetemi évei alatt a szakmájában dolgozik. A legnagyobb cégek pedig szakmai gyakornoki programok keretében nevelik ki maguknak a munkaerőt, minden támogatást megadva nekik, hogy befejezzék tanulmányaikat, így sok hallgatónak már az abszolváláskor biztos, jól fizető munkahelye van.
Az egyetemeknek, bár biztos befektetés lenne a mérnökképzésbe való beruházás, az oktatási rendszer nem teszi lehetővé, hogy ilyen mértékben invesztáljanak marketingre és fejlesztésekre.


A fiatalok szemszögébőlFelmerül a kérdés, miért nem tanul mindenki informatikusnak vagy mérnöknek, hisz mind a két terület nagyon jó perspektívával kecsegtet: könnyű a kezdeti elhelyezkedés, a legtöbb nettó bér is minimum 150-200 ezer forint között mozog és külföldi lehetőségekben is gondolkozhatnak. A válasz egyszerű: az IT pálya nehéz. Magyarországon évente 5 ezer fiatal jelentkezik informatikai szakokra, akiknek minimum a fele időközben lemorzsolódik. Nehezen elsajátítható tárgyakat kell tanulniuk és a felsőoktatási intézmények elvárt tudásanyagához képest, általában alacsonyabb színvonalú képzést kapnak a középiskolákban a diákok, ezért sokan már az első félévben kiesnek a sorból.

Problémát jelent az is, hogy nincs valós visszajelzés a szülők felé a munkaerőpiacról. A fiatalok és a család tájékoztatását már a középiskolai specializációnál el kell kezdeni, és felhívni a figyelmüket arra, hogy milyen jövőképpel kecsegtet a szakma.


A HR-esek szerepeValószínűleg az összes cég HR-ese találkozott már ezzel a kérdéskörrel, nem is beszélve a toborzó irodákról. Gyakran felmerülő probléma, miszerint a szakemberek pontosan tudják, hogy jó tárgyalási helyzetben vannak, ezért igen magas a bérigényük, váltani pedig csak jóval magasabb bérért, vagy kiemelkedő szakmai kihívásért lennének hajlandóak, amit a munkaadók nagy része nem tud biztosítani. Cégek HR-eseként a meglévő szakemberek megtartása az elsődleges cél, ehhez fontos, hogy biztosítsák számukra a cégen belüli karrierutat, motivációt és képzést, illetve azt a fajta munkahelyi környezetet, ami követi a híres startupok által kialakított stílust és lazaságot. Ezek fontos szempontok lehetnek a fiatal informatikus álláskeresőknek. Érdemes gyakornoki programokat indítani, és igencsak nagy szerepe lesz a cég hírnevének a piacon, ami miatt mindenképp kiemelt figyelmet kell fordítani a PR-ra, valamint a HR brandingre.


Közüggyé vált a változásAz informatikai vállalkozások szövetsége a hazai GDP 12 százalékát előállító cégeket tömöríti. Szerintük, ha a be tudnák tölteni azt a tízezer munkahelyet, melyet az ágazatban 2013-ban regisztráltak, 120 milliárd forinttal növelné a bruttó hazai terméket, vagyis az informatikai képzés és az egyensúly helyreállítása fontos makrogazdasági tényezővé vált.
A pályakezdő mérnökök támogatása azért is fontos, mert mára legnagyobb nemzetközi innovációkban is vannak magyar fejlesztések.


Oktatási reformért kiált az informatikus szakmaÖsszességében elmondható, hogy elsősorban oktatási reformokra van szükség, hogy a piac igényei kielégíthetővé váljanak. Az elmúlt években szinte felfoghatatlanul felgyorsultak a technológiai fejlesztések, informatikai innovációk, és ez a tendencia az elkövetkezendő években még inkább jellemző lesz. Ezek miatt jó néhány szakma szinte biztos, hogy eltűnik, míg számtalan új fog megjelenni. Borítékolható, hogy jó döntés az informatikai pálya választása, a cégeknek és HR-eseknek pedig komoly kihívásokkal kell még szembenézniük. A folyamatos technikai fejlődés, tőlünk, HR-esektől is folyamatos fejlődést és változást, változtatást igényel.

Szabó Manuéla
Beck and Partners

  • 2021.05.25HBLF Nemzetközi XMentor Program 4. Kick-off esemény 2021. májusában a HBLF szervezésében negyedszerre indul el díjnyertes Nemzetközi XMentor Programunk, a legbefolyásosabb magyar üzleti vezető nők és nemzetközi mentorok támogatásával. A 2017-ben indult, szervezetek és szektorok közötti programot a női vezetők támogatására hoztuk létre és immár angol és magyar nyelven is elérhető! Open Spotlight Award díjat nyert programunk az út elején járó és már úton lévő női vezetők személyes és szakmai fejlődését támogatja. Nemzetközi, befolyásos és elismert mentor hálózatunkon keresztül a mentoráltak számára vállalatok és szervezetek közötti tudás- és tapasztalatmegosztást biztosítunk, emellett önismereti és szakmai fejlődést, valamint a kapcsolatrendszer bővülését. Részletek Jegyek
  • 2021.05.28Vegyen részt Ön is az EU Sokszínűségi Hónapján! Az Európai Sokszínűségi Hónap az Európai Unió egészében felhívja a figyelmet a munkahelyeken és a társadalmon belül a sokszínűség és a befogadás fontosságára. Elismeri a szervezetek arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a munkahelyeken előmozdítsák a sokszínűséget és befogadó munkakörnyezetet alakítsanak ki. Az Európai Bizottság jogalkotási intézkedések révén hosszú ideje elkötelezetten támogatja a sokszínűség és a befogadás előmozdítását, valamint a megkülönböztetés elleni küzdelmet. Az említett intézkedések hozzájárultak az egyenlőség javításához, és emberek milliói számára tették lehetővé, hogy a lehető legjobban kibontakoztathassák a bennük rejlő lehetőségeket. Az EU Sokszínűségi Karta Magyarország - az EU kizárólagos partnerszervezeteként Magyarországon - szeretettel invitál meg mindenkit az EU Sokszínűségi Hónap ingyenes eseményeire. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hogyan csábítható el a jó informatikus?

Már kevés egy álláshirdetés feladása, az új munkaszerződést aláíró jelöltek háromnegyede nem keresett állást, hanem egy rutinos toborzási... Teljes cikk

Komplex HR pozíciókat hoz Magyarországra a Roche

Stratégiai HR szolgáltatásokkal bővíti portfólióját a Roche budapesti szolgáltatóközpontja, aminek következtében márciustól 150 új pozíció... Teljes cikk

11 tipp HR-vezetőktől, amikre érdemes odafigyelni online állásinterjún

Mi a különbség az online és offline interjúk között? Hogyan érdemes kommunikálni egy online interjún? Tapasztalt HR-vezetők tanácsait gyűjtötték... Teljes cikk