Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 4 éve

"Örökre megváltozott a munkaidő és a munkahely fogalma"

Ma a munka akkor és ott van, amikor és ahol a felhasználó akarja. A Microsoft kreatív, innovatív cégként olyan megoldásokat fejleszt ki, ami a mindennapokat könnyebbé teszi - vallja Friedl Zsuzsanna, aki szerint ma kimondottan előny az informatika világában nőként dolgozni. A Microsoft HR-igazgatója a HRPikniken is előad. Íme, egy kis ízelítő előadásból.

images

- A Microsoft kreatív cégnek számít Ön szerint?

- A mi szempontunkból a kreativitás a folyamatos megújulást, innovációt jelenti. A Microsoft kreatív, innovatív cég, hiszen nap, mint nap azzal foglalkozik, hogy olyan megoldásokat fejlesszen ki, ami a mindennapokat könnyebbé teszi. Ezt produktivitásnak, hatékonyságnak nevezhetjük, amely nemcsak az üzleti világra vonatkozik, hanem a családi élet hétköznapjaira, azaz minden olyan megoldásra, amely időt, energiát és pénzt takarít meg a használójuknak – és ezzel az ő kreativitásuk is kiteljesedhet.

Ha HR szempontból akarom összefoglalni ennek a nagy változásnak a jelentőségét, akkor úgy fogalmaznék, hogy azokat a hatékony, innovatív megoldásokat, amelyeken a saját működésünk is alapul - és amelyek nemcsak sikeres céggé, de jó munkahellyé is tették a Microsoftot - most mindenki számára hozzáférhetővé tesszük. Örökre megváltozott a munkaidő és a munkahely fogalma: ma a munka akkor és ott van, amikor és ahol a felhasználó akarja. Számunkra ezek a kreatív, innovatív megoldások a fontosak.

- Miben kell változni egy cégnek, hogy kreatív legyen? Kreativitás nélkül nem lehet fennmaradni?

- A kreatív, vagy out-of-box gondolkodásmód elengedhetetlen egy cég életében. A kreativitás szerintem innovációt jelent. A mi iparágunkban a vállalati stratégiák a lényegüket tekintve azonosak, és a legnyersebb megfogalmazásban így hangoznak: "Újulj meg, hogy életben maradj, illetve újulj meg, hogy élen maradj!". Ebben szerintem nagyon nagy szerepe van, hogy a kollégák minél többfélék legyenek, többféle generáció, gondolkodásmód, háttér, tapasztalat. Inspirálják egymást, ami az egyiknek alapvető dolog, a másiknak egy lehetőség a változtatásra. Ezt viszont csak nyitott válllalati kultúrával lehet működtetni.

- Női vezetőként milyen a helyzete a cégnél?

Friedl Zsuzsanna
- Az informatika világában nőként dolgozni ma kimondottan előny. Van egyfajta törekvés a szektorban, hogy minél több nő kerüljön meghatározó munkakörökbe, ezzel is a sokszinűséget erősitve, ami ma elkerülhetetlen, ha versenyképesek akarunk lenni. A mi üzletágunk - értékesítés és informatikai szolgáltatások megvalósítása - egy egyelőre még férfiak által dominált világ, de a magyar felsővezetésben a csapat fele nő, a teljes magyar vállalatnak pedig több, mint 30 százaléka. A Microsoft kimondottan ideális hely a női vezetőnek - számomra egy nagyon fontos szempont, hogy családanyaként minden eszköz rendelkezésemre áll, hogy bármikor, bárhonnan megoldjam a munkám - ezt az interjúválaszt éppen a kislányom edzésének végére várva írom az edzőterem előtt. Szerintem akkor van rendben a női vezetői kérdés egy vállalatnál, ha ezen nem kell gondolkodni, hogy érzek-e különbséget, mert nő vagyok, vagy sem. Nálunk nem kell.

Ha kíváncsi Friedl Zsuzsanna, Imre Tóvári Zsuzsa, Adriány Kincső, Kiss Péter, Molnár Éva , Till Attila (és sok más előadó) további gondolataira a női és a férfi agy működéséről, akkor jöjjön el a HR Piknikre. Jelentkezés és program itt.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Várd a váratlant!

Egy amerikai katonai pilótaoktató mesélte nemrég: jelenleg arról ír kézikönyvet, hogyan kell az utasszállító gépeket manuálisan vezetni, amikor a... Teljes cikk

Generációváltás nehézségei a vezetői székben

Hazánkban a családi tulajdonú vállalkozásoknál az idősebb cégvezetőknek komoly gondot jelent, hogy kinek és mikor adják át a stafétabotot. Vajon... Teljes cikk

Átalakul a munkaerőpiac, a negyedik ipari forradalom hatására

Egy újabb ipari forradalom korszakát éljük, amely alapjaiban alakítja át a munkaerő-piaci viszonyokat és a lehetséges karrierutakat. Milyen... Teljes cikk