kapubanner for mobile
Megjelent: 14 éve

Ott vágják át a dolgozókat, ahol csak tudják

Leggyakrabban a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos kérdéssel fordultak a Jogpontok szakembereihez a munkavállalók az elmúlt egy évben. Minden ötödik ügyben a munkavállalót arra próbálták rávenni, hogy közös megegyezéssel történjen a munkaviszony megszüntetése.

images

A tanácsadások során az is kiderült, hogy a munkáltatók gyakran nem tartják be a jogszabályokat a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos eljárásokban, főként a járandóságok kifizetése és az igazolások kiadása tekintetében. Így általános pozitív tapasztalattá vált, hogy több munkavállaló is a Jogpontok szakembereinek felkészítése után érte el a részére kedvező és jogszerű eljárásokat.


Éves jogi mérleg



2009 februárjától 2010 januárjáig több mint 19 ezer tanácsadás történt a Jogpontokon. A legtöbben a Nyugat-dunántúli, a Dél-alföldi és a Közép-magyarországi régióban fordultak a szolgáltató pontok jogászaihoz. Az előzetes várakozásoknak megfelelően legnagyobb számban munkavállalók kértek jogi tanácsot, de álláskeresők, vállalkozók és nyugdíjasok is fordultak a Jogpontokhoz. Domináltak a munkajogi kérdések, ezek száma csaknem 12 ezer volt, ezt követi a társadalombiztosítás-jogi (3409 darab), valamint a vállalkozás/cégjogi (3510 darab) tanácsadások száma.

Az eddigi tapasztalatok szerint a Jogpontok a fiatalok (a 25 éven aluliak) jogi tanáccsal való ellátásában fontos szerepet látnak el: jelentős számú tanácsadás történik a munkaerőpiacon álláskeresőként megjelenő pályakezdők számára. A Jogpontokon az ügyek igen jelentős hányadában anyagi jogi kérdésekről, míg kisebb részében eljárási kérdésekről esett szó. A szolgáltatás 9 százaléka okiratelemzés volt, míg további 10 százalékban a jogász segítséget nyújtott okiratszerkesztésben. További közel 5 százalékban a hatósági ügyintézés helyéről és idejéről kapott tájékoztatást az ügyfél.


Munkajogi tanácsadás



A munkajogi tanácsadásokon belül a leggyakrabban (37 százalék) a munkajogviszony megszüntetésével kapcsolatos kérdésről esett szó. Viszonylag nagyobb számban (5 és 10 százalék között) a munkaviszony létesítésével kapcsolatban kértek tanácsot az ügyfelek, de munkaszerződés-módosítással, illetve a munkaidővel és a munka díjazásával kapcsolatos témák is felvetődtek. A munkaviszony létesítésével kapcsolatos ügyekben legnagyobb arányban a munkaszerződések értékelése merült fel (127 ügy).

A munkaviszony megszüntetésére vonatkozó részletes adatokat illetően a jogászok értékelése szerint az utóbbi időszakban minden ötödik ügyben az ellenérdekű fél megpróbálta rávenni az ügyfelet a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésére. Egyes esetekben még jogellenes fenyegetés is előfordult.

Újabban elterjedt az a szabálytalan gyakorlat, hogy a munkáltató a szóbeli közös megegyezéses megszüntetésre hivatkozva megküldi a közös megegyezéses megszüntetést tartalmazó okiratot a kiadandó igazolásokkal együtt a munkavállalónak. Ez esetenként kiegészül azzal, hogy a munkavállalónak megígérik, hogy járandóságát átutalják, viszont aláíratnak vele egy elismervényt, hogy a járandóságát megkapta, amelyre hivatkozva utóbb nem fizet a munkáltató.

A rendes felmondások közül 27 százalék, míg a rendkívüli felmondások közül 61 százalék esetén az indokolás nem felelt meg a törvényben írt feltételeknek. A Jogpontokon folytatott tanácsadások arra utalnak, hogy a munkajog állásbiztonságot célzó szabályai nem érvényesülnek a munkáltatók jogsértései miatt. Gyakori, hogy a munkavállalót bejelentés, szerződés, és írásbeli bérelszámolás nélkül, esetleg színlelt szerződéssel alkalmazzák.

Elterjedt gyakorlat, hogy a munkaszerződésben szereplő és a gyakorlatban megvalósuló bérezés eltér, vagy, hogy a munkáltató a munkavállalónak nem fizeti meg a teljes járandóságát. Nem ritka eset, hogy a munkaszerződés módosításakor a munkáltató megtévesztéssel bírja rá vagy kísérli meg rábírni a munkavállalót a munkaszerződés módosítására. A Jogpontok szakemberei a munkaidőt, a munkabért és a munkaviszony megszüntetését érintően a kereskedelemben, a feldolgozóiparban, és az építőiparban találtak a legmagasabb számban jogsértésre utaló tanácsadásokat, de a biztosítási, pénzügyi vállalkozói tevékenység során is előfordultak ilyen esetek. Mindezek a kereskedelemben még kiegészültek a munkaszerződés módosítása és a munkavállalói kárfelelősség kérdéskörével is.


Társadalombiztosítási és szociális jogi tanácsadás



A társadalombiztosítási és szociális témában csaknem 3 és félezer esetben kértek tanácsot az ügyfelek, főként a saját jogon járó nyugellátások felől tájékozódtak (1121 ügy, a nyugdíjügyek 87 százaléka). Az ügyek megoszlása a következőképpen alakult: 619 öregségi, 443 rokkantsági és baleseti rokkantsági nyugdíjra, valamint rehabilitációs járadékra vonatkozott. Az egészségbiztosítási és családtámogatási tanácsadások széles tárgykört érintettek, viszonylag magasabb esetszámmal kiemelkedik a táppénzre (190 ügy) és a jogosultság fennálltára, valamint igazolására (148 ügy) vonatkozó kérdéskör.


Vállalkozási és cégjogi tanácsadás



A legintenzívebb érdeklődést a vállalkozások alapításával kapcsolatban tapasztalták a jogászok: a részletes adatgyűjtés szerint leginkább az álláskeresők és főként a kft. alakításról kérdeztek. A Jogpontokon ugyanakkor megjelent a foglalkoztatást helyettesítő kényszervállalkozások lehetősége is: a magát kifejezetten munkavállalónak minősítő magánszemély kényszerűségből érdeklődött a vállalkozásindítás feltételeiről, mert hosszabb időn keresztül nem kapott állást.

Nem egyedi eset, hogy a magánszemély elhivatottság, elszánás nélkül, vállalkozási ismeret, termék, piac és tőke hiányában fog vállalkozásba. A rövid intervallumú vállalkozás befejezését követően aztán az ügyfelek egy része érdeklődik az álláskeresési ellátás feltételei iránt. A már vállalkozó státuszúak főként vállalkozásaik irányítása és támogatása tárgykörben tájékozódtak a Jogpontokon, de számos esetben előfordult, hogy munkajogi problémával keresték meg a jogászokat és tanácsot kértek az általuk foglalkoztatott személy munkavégzésével kapcsolatban.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk

Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk