Szerző: Gál István
Megjelent: 4 éve

Re-Start!? Mikor? Hogyan? Kikkel?

Aki szokott Forma 1-et nézni tudja mi az a safety car. A versenypályán baleset esetén egy lassító autó köröz a versenyzők előtt. Amikor elhárult a veszély a safety car kijön és újra elindul a verseny, de borul a taktika, elolvad az előny. Nagyjából ez a folyamat játszódik le ma a gazdaságban és a munkaerőpiacon: félgázzal döcög a karaván, és bizonytalan az újraindulás.

images

Meddig tart? Nem tudjuk pontosan, csak azt, hogy lassú és fokozatos lesz az újranyitás, és még ennek sem látjuk a következményeit. Az azonban biztos, hogy borult a taktika, és hetek alatt fordult át a HR feladatpaletta a munkaerő vadászatból egy vállalati szintű túlélési játékba, akár munkaerő csökkentés árán… A safety car mögött nem a köridő számít, csak az, hogy egyáltalán körbe érjünk a pályán egyben, üzemi hőmérsékleten tartva, - de ugyanakkor kímélve - a motort, a gumit, folyamatosan versenyre készen. Aki teheti, ezt teszi most a munkaerővel több módon: home office, részmunkaidő, átütemezett leállás segítségével, tartja a rendelkezésre álló csapatokat, ameddig lehet, mert egyszer kimegy a pályáról a safety car és a verseny élesebb lehet, mit előtte volt.

Azok a cégek, amelyek mentik a munkaerőt ameddig lehet, tripla hatást okoznak:

1) saját maguk helyzetét könnyítik meg újrainduláskor
2) megvédik a saját munkaerőállományukat és ezen keresztül építik a munkáltatói márkájukat és
3) fizetőképes vásárlói réteget tartanak fent.

Ez utóbbi hatás makrogazdasági szempontból (lesz) fontos. Ha meg tudjuk védeni a munkahelyeket, a magyarországi belső piac is könnyebben találhat magára, hiszen - ha visszafogott méretben ugyan - megmarad a vásárló réteg. Az így megmaradt munkahelyeken tehát fizetőképes fogyasztó „termelődik”, akik később a többi szenvedő ágazatot pozitív spirál-szerűen ki tudják húzni a csávából, vagy akár most tartják életben, és nem a szociális ellátórendszerünkre rakódik még több teher. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy egy család a vírus után viszonylag hamar el tud kezdeni belföldi nyaralást szervezni vagy étterembe járni, vagy aki most, ha részmunkaidőben is dolgozik, de megrendeli a sarki étteremből az ebédjét.

A belső piac gazdaságra gyakorolt hatását nem szabad alábecsülni. A koronavírus kirobbanása előtt megtapasztalhattuk: a magyar gazdaság lassult a legkevésbé Európán belül. Ennek okaként a statisztikák és az elemzők a kedvező munkaerő-piaci környezetet sejtették, amely alatt a magas foglalkoztatottságot és a drasztikusan emelkedő bérek elegyét kell érteni. A belső piac húzóerejének e két vektora most sérülni látszik, és ez látszani fog a következő időszakok fogyasztási görbéin.

A munkaerő védelme, megtartása a versenytempó újbóli felvétele szempontjából is fontos. A későbbiekben kulcsfontosságú lehet a teljes magyar (munkaerő)piac szempontjából, az, hogy milyen gyorsan tudnak a vállalatok vírus előtti szinthez közeli mennyiségben, minőségben termelni, hiszen szerves részét képezzük a nyugati ipar és piac ellátó láncának. Ha nem tudunk kellő gyorsasággal visszakapcsolódni ebbe a láncba, versenyhátrányba kerülünk más, hasonló ár és szolgáltatási szintet nyújtó országgal szemben, konzerválva ezzel a kialakulóban lévő foglalkoztatottsági állapotokat. Napjainkban minden orgánumból a recesszió prognózisa folyik, de hallani olyan hangokat is, amelyek 'V' alakú recessziós görbét jósolnak: mélypont urán gyors fellendülést feltételezve.

Amikor egy futamon megérkezik a safety car, van, aki szerencsés és már átesett a gumicserén, ők az eredeti taktika mentén versenyeznek tovább, de van, aki kénytelen a biztonsági autós szakaszban vagy azután, a vonatozó mezőnyből kiállni kerékcserére, borítékolva ezzel a komoly visszaesést. Ez az analógia úgy a munkavállalói, mind a munkáltatói oldalra is kivetíthető.

Az elmúlt évek rekord béremelkedéseinek sorsáról már írtunk, és az akkori jóslat beteljesedni látszik: a béremelések nem megtakarításokba, hanem hitelek önerőibe, törlesztőrészletekbe vándoroltak, ami miatt a gazdasági megtorpanás és az ezzel együtt járó munkanélküliség a felfutott hitelállománnyal együtt stabilitási kockázattá alakulhat. (Talán nem véletlen, hogy az első intézkedések között a hitelfizetési moratórium szerepelt.) Ebből a szempontból a munkavállalók a középmezőnyben vonatoznak és gyorsan feslő gumikkal várják, hogy ki lehessen menni kereket cserélni.

Abba nem látunk bele, hogy egyes háztartások milyen gazdasági állapotban vannak, de a napi hírekből pillanatnyilag nincs ok a derűre: az MNB az inflációs nyomás és a forint védelmében burkolt kamatemelést hajtott végre, ami a nem fixált kamatozású hiteleknél egyértelműen törlesztőrészlet emelkedést hozhat, ami a felfutott hitelállományok fényében nem jó hír. Nem jó hír az sem, hogy olvadni látszik a háztartások megtakarítása, alig egy hónappal a vírus magyarországi megjelenését követően.

Munkáltatói oldalon a taktika szintén nem egyszerű. Hetekkel ezelőtt versenyfutás ment a munkavállaókért, azonban a piacon egy hónapon belül megfordult a helyzet, és nem tudjuk, mikor fordul meg ismét. Éppen ezért az újraindításig valahogy el kell vergődni, bármilyen rossz is a gumi, aki tudja, megtartja a munkaerőt, vagy legalábbis amennyit abból tud.

Érzékeny kérdés lesz a jövőben, hogy ki, hány főt és milyen körülmények között bocsátott el, illetve megtett-e mindent, hogy mentse a menthetőt. Az sem lesz másodlagos, hogy a jól összeszokott csapatokkal vagy azok töredékével, vagy frissen felépített teamekkel kell dolgozni, és az új rajtot toborzással kell-e kezdeni. A megtartás - leépítés közti kötéltánc végeredménye és minősége a későbbiekben, majd employer branding irányába is hatni fog.

Mindkét oldalon tehát megvan az esély a visszaesésre, de a jó restartra is…

Szabályok

A veszélyhelyzet alatt sorra érkeznek a bejelentések, hogy miben lehet eltérni az Mt.-től, miben lehet megállapodni kollektív szerződés nélkül, vagy akár mit lehet módosítani egyoldalúan a munkavégzés szabályain, a munkaszerződésen. Legyen itt szó akár munkaidő csökkentésről, kollektív szerződés nélkül bevezetett 2 éves munkaidő keretről, érdekes téma lesz a vészhelyzet elmúltával a jogi környezet visszarendezése. Mely vagy milyen típusú megállapodások szólhatnak a veszélyhelyzet végégig, melyek maradhatnak érvényben az után is? Mikortól és mely munkáltatói intézkedések válnak, ha nem is jogszerűtlenné, de legalább rendeltetésellenes joggyakorlás kategóriájúvá? Hogyan lehet majd bizonyítani, hogy egyes veszélyhelyzetben megkötött megállapodások célja valóban a veszélyhelyzet következményeinek mérsékléseke és nem visszaélés volt?

A safety carról tudjuk, hogy ha kijön, az ellenőrző vonaltól lehet előzni, visszaáll a verseny minden addig alkalmazott szabálya, addig viszont tilos előzni. Jelen állapotban a biztonsági autó mögötti szabályok is homályosak, változnak, de pillanatnyilag nem látható a szabálykörnyezet az újraindítás után. Amíg ez nem következik be, addig vonatoznak a versenyautók, de egyúttal gyűjtik a tapasztalatokat, új taktikát, módszereket találnak ki, hogy versenyben tudjanak maradni, ha majd kimegy végre a saftey car.

Nyitókép: chuttersnap on Unsplash
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Hogyan zajlik egy globális szervezeti kultúra átalakítása cégegyesülést követően? - válaszol Lőrinczi Máté, a Danfoss Industrial globális HR vezetője

HR Szubjektív rovatunkban Lőrinczi Máté, a Danfoss Industrial divíziójának globális HR vezetője kérdez, miután válaszolt Bondici Flóra, a Chorus... Teljes cikk

Így zajlik a szervezeti evolúció a szemünk előtt

„Nem a legerősebb szervezet lesz a túlélő, nem is a legintelligensebb, hanem az, amelyik a leginkább fogékony a változásra” – mondta Charles... Teljes cikk

Teljes transzparencia egy teljesen remote cégnél - Bondici Flóra, a Chorus One Chief People Officere

HR Szubjektív rovatunkban Bondici Flóra, a Chorus One Chief People Officere kérdez, miután válaszolt Gaál Annamária, az AGCO Hungary HR vezetője... Teljes cikk