Megjelent: 2 éve

Itthon is a nők lettek a járvány nagy vesztesei, de van kiút a helyzetből

Nem elég, hogy a digitális oktatással, az otthoni munkavégzéssel és a házimunka koordinálásával, elvégzésével kapcsolatos feladatok jellemzően a nőkre hárultak a koronavírus-járvány alatt, munkaerő-piaci pozíciójuk is drasztikusan romlott. Ráadásul időközben sokan azon is elgondolkoztak, hogy valóban úgy és ott szeretnének-e dolgozni, ahol teszik.

images

Az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) tavalyi becslése szerint a világ munkavállalóinak 81%-át, vagyis ötből négy embert érintett a munkahelyek  pandémia miatt bekövetkezett teljes vagy részleges bezárása.

Az Eurofound felmérése szerint a koronavírus-járvány első hulláma több mint 6 millió munkahely megszűnéséhez vezetett az Európai Unióban, és az ideiglenes szerződéssel dolgozó munkavállalókat, valamint a fiatal nőket kétszer jobban sújtotta a munkanélküliség, mint a 2008-as pénzügyi válság idején. Nem véletlen, hogy a szervezet 2021 és 2024 közötti időszakára szóló munkaprogramjában is kiemelt helyen szerepelnek a nők, illetve azoknak a szakpolitikai lépéseknek és vállalati jó gyakorlatoknak a feltárása, bemutatása, amelyek segíthetik a helyzet mielőbbi jobbra fordulását.

Évtizedes trendek törtek meg

Az Oxfam Inequality Virus című jelentéséből is a derült ki, hogy a válság különösen nagymértékben sújtotta a nőket, a kisebbségben élőket, és 90 éve nem látott krízist hozott a munkaerőpiacon. A hátrányos helyzetű csoportoknak pedig akár évtizedekbe is kerülhet, hogy vissza tudjanak térni a koronavírus előtti vagyoni helyzetükhöz.

A világjárvány következményei ráadásul veszélyeztetik a nemek közti egyenlőség javításának területén elért korábbi eredményeket is. A munkanélkülivé válás veszélye 1,8-szor nagyobb a nők esetében. Ennek egyik oka, hogy az elbocsátások és a gazdasági visszaesés jobban érintik azokat az ágazatokat, amelyekben magasabb a női foglalkoztatottság. További kockázatot jelent, ha a fizetett munka helyett csak a fizetetlen otthoni munka válik alternatívává, ami hátráltatja a nemek közti egyenlőség javítását.

Magyarországon a nők munkanélküliségi rátája a 2019-es 3,3 százalékról 4,2 százalékra nőtt tavaly a KSH statisztikái szerint. Ezzel csaknem egy évtizedes trend tört meg, 2011 óta ugyanis folyamatosan csökkent a női munkanélküliség: 10,2 százalékról egészen 3,3 százalékra.

 

2020 áprilisában az Ipsos meghökkentő eredményekkel rukkolt elő egy 1000 fős reprezentatív kutatás nyomán, eszerint addig az időpontig az aktív munkavállalók közel tizede veszthette el az állását a koronavírus-járvány miatt. A legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezők negyede lett munkanélküli, a férfiaknak azonban 7, a nőknek viszont 11 százaléka került az utcára.

Szerepkonfliktusok közt sínylődve

Ha azonban azoknak az elemzőknek lesz igazuk, akik azzal számoltak, hogy az oltások előrehaladásával párhuzamosan a gazdaságok gyorsan talpra pattannak, a nők akár még jól is kijöhetnek ebből a krízisből. Bizonyos szektorokban ugyanis - jó példa erre a turizmus és a vendéglátás - óriási verseny kezdődött a képzett, megbízható munkavállalókért, ami a bérek emelkedésében is megmutatkozik.

“A lehetőségek most hirtelen kibővültek. Az elmúlt fél-egy évben azonban tapasztalataim szerint sokan azok közül is elgondolkodtak a munkaerő-piaci helyzetükön, életminőségükön, akiknek egyébként megmaradt az állása. Valójában annak is eljött most az ideje, hogy egy kicsit megálljunk, reflektáljunk önmagunkra, és feltegyünk olyan kérdéseket, amelyeket eddig nem tettünk. Mi az igazán fontos az életemben? Mi okoz örömet a munkámban? Mit jelent számomra valójában a munka-magánélet egyensúly?“ - mondta a HR Portálnak Schubauer Krisztina, aki business coachként elsősorban a nők munkaerő-piaci támogatására és a fiatalok tehetségmenedzsmentjére szakosodott.

Természetesen merőben más annak a helyzete, aki saját maga és családja egzisztenciális biztonságát veszélyben érezve mindenáron álláshoz szeretne most jutni több hónapnyi munkanélküliség után, és azé, aki a home office-ban töltött időszak alatt egyre gyakrabban feltette magának a kérdést: jól érzem én így magamat, ezen a munkahelyen, ebben a csapatban, ezzel a főnökkel?

“A koronavírus-járvány olyan kivételes helyzetet teremtett, amiben sokan szembesültek azzal, hogy munkaadóik meddig és milyen felelősséget hajlandóak vállalni értük. A turizmus-vendéglátás területén dolgozók végiggondolhatták például azt, akarnak-e a következő években éjszakázni, vagy éppen hajnalban kelni, miközben megélhetésük egyik pillanatról a másikra teljesen bizonytalanná válhat.

Mások ugyanakkor azt látták, hogy a munkáltató széleskörű szabadságot adott nekik a home office hónapjai alatt, és megbízott bennük. Ez sokkal inkább motivál és tesz lojálissá, mint az a cég vagy vezető, aki folyamatosan megpróbálta ellenőrizni, ott ülnek-e a kollégák a munkaidő minden másodpercében a számítógép előtt, és megpróbált a távolból mikromenedzselni. Ezért is fontos bizonyos kérdések feltétele, és hogy eljátszunk a gondolattal, vajon milyen más lehetséges karrierutak állhatnak előttünk” - teszi hozzá a szakember.

Castingoljuk a segítőket!

Schubauer Krisztina felhívja a figyelmet arra is: élethelyzettől függően számtalan támogató segítségét igénybe vehetik azok, akik úgy érzik, nem boldogulnak az álláspiacon, valamiért elakadtak a karrierjükben, vagy csak szeretnék egy kicsit átgondolni, honnan hová tartanak.

“Pszichológusok, coachok, karriertanácsadók, mentorok, vállalkozóvá válást segítő szakemberek és programok - mostanában talán kicsit túl nagy is a kínálat. Mielőtt választunk, érdemes először önmagunk számára összefoglalni, mihez is szeretnénk segítséget kérni, tudunk-e erre pénzt szánni, mennyi időt és energiát akarunk erre a projektre fordítani, és mik azok az eredmények, amikkel elégedettek lennénk. E paraméterek mentén ajánlott elkezdeni a keresgélést. Az első legfontosabb kérdés, amit tisztáznunk kell az az, hogy egyáltalán tényleg készen állunk a változásra. Felkészültünk-e arra, hogy kilépjünk a komfortzónánkból?

Mielőtt elkezdjük a nekünk megfelelő szakember felkutatását, fontos, hogy összeállítsunk egy checklistet fenti kérdések mellett arról is, hogy mi az, ami elengedhetetlenül fontos számunkra a közös munkában, mit várunk az együttműködéstől, miből fogjuk észre venni, hogy valóban sikeres volt számunkra a folyamat” - javasolja Schubauer Krisztina.

Célszerű elegendő időt és energiát fordítani arra, hogy megtaláljuk a számunkra tökéletes támogatást. Ebben segítségünkre lehetnek a közösségi oldalak, főként a LinkedIn felülete, a kiszemelt szakember saját weboldala, amelyek mind-mind visszatükrözik a segítő szellemiségét, hitvallását, vagy éppen azt, melyik téma számít igazán a szakterületének.

Nem utolsósorban érdemes utánanézni a szakmában eltöltött évek számának, és annak is, hogy az illető milyen szakmai szervezet(ek) tagja, és esetleg rendelkezik-e bármilyen nemzetközi minősítéssel, akkreditációval. Utóbbi egyebek mellett a magas szintű minőségi és etikai irányelveknek való megfelelés garanciája lehet.

“Mindenképpen érdemes egy első, azaz nulladik találkozót kérni attól, akivel együtt szeretnénk dolgozni. Ez tipikusan egy olyan munkakapcsolat, ahol nagyon fontos a “kémia”, azaz hogy szimpatikusak legyenek egymásnak a felek, könnyen egymásra tudjanak hangolódni, gyorsan kialakuljon a megfelelő bizalmi, figyelmi tér, és egy nyelvet beszéljenek” - hívja fel a figyelmet Schubauer Krisztina.

Aki keres, talál

Ami pedig a nők elhelyezkedését segítő programokat illeti, az állami mellett különféle szakmai és non-profit szervezetek, alapítványok, valamint a versenyszféra cégeinek kezdeményezéseit érdemes figyelni. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhány lehetőséget, amely érdemben segítheti az elhelyezkedni, pályát váltani, tanulni vágyó vagy önállló vállalkozás létrehozásán gondolkodó nőket.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat és az ITM munkaügyi portálját érdemes rendszeresen böngésznie azoknak, akik kisgyermek nevelésből térnének vissza a munkaerőpiacra, a gyermeknevelés mellett tanulni szeretnének vagy ösztöndíjra lenne szükségük, esetleg mikrovállalkozóként igényelnének támogatást.

Érdemes figyelni a Legjobb Női Munkahely pályázat elmúlt években díjazott cégeinek állásajánlatait, a lakhelyünk szerint illetékes munkaügyi szervezetek, a közelben található alapítványok, vállalkozásfejlesztésért felelős intézmények, kamarák által kínált lehetőségeket is.

A Covid alatt számos példaértékű kezdeményezés nőtt ki a semmiből, az Énprojekt például önkéntes alapon szerveződő szakértők - pszichológusok, mentálhigiénés szakértők, coachok, HR-esek - közössége, akik készek segíteni mind a munkával kapcsolatos, mind a családi életben előforduló kihívások megoldásában.

A tanácsadók rászorulónként 3 ingyenes alkalmat ajánlottak fel a pandémia alatt bajba jutottak támogatására. A 3 ingyenes alkalom rászorulóként értendő, azaz minden jelentkező 3 alkalom erejéig veheti igénybe szolgáltatást, függetlenül attól, hogy azt 1, 2 vagy 3 tanácsadóval folytatott beszélgetés keretében teszi ezt.

Az Énprojekt csapata garantálja, hogy valamennyi általuk ajánlott szakértő rendelkezik minden szükséges dokumentummal, hogy az általa vállalt tanácsadást ellássa. Csatlakozás előtt ugyanis be kell mutatniuk bizonyítványukat, igazolásukat, és egy értékelő folyamaton keresztül is minősítik őket.

Nyitóképen: Schubauer Krisztina

  • 2023.03.30euChance KLUB Elindult az euChance program, melynek egyik kulcs eleme a networking lehetőséget biztosító euChance KLUB. Szeretettel meghívjuk a 2023-as év első eseményére. 2023. március 30. 9:00-11:00 Nem Adom Fel Kávézó 1086 Budapest, Magdolna utca 1. Részletek Jegyek
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek
További cikkek
A magyar dolgozók több mint fele tervezi, hogy felmond

Valóban érinti a magyar munkaerőpiacot a világszerte észlelt tömeges önkéntes felmondási hullám? Hogyan befolyásolja a maradási hajlandóságot a... Teljes cikk

5 gyakorlati tipp: Így tegyünk magunkért - önbizalom-növelés, célkijelölés, újratervezés

A január oly hirtelen elillant, mint a 2023-as kezdeti lendületünk. Pedig milyen szépen megterveztük az életünket, feladatainkat és mekkora hévvel... Teljes cikk

Az önismeret nem egy könnyed séta, hanem igazi pokoljárás lehet

Munkavállalóként hogyan válhat hasznunkra az önismeret, és hol helyezkednek el ennek határai? Mik lesznek a legfontosabb soft skillek a következő... Teljes cikk