Megjelent: 3 éve

Súlyos fogyatékossági adókedvezmény - talán Ön is jogosult rá?

Sokféle névvel illetik: adókedvezmény betegségek után, személyi kedvezmény, személyi jövedelemadó kedvezmény, súlyos fogyatékossági adókedvezmény. Sokan nem ismerik, nem hallottak róla, pedig a jogosultság nagyszámú embernél fennáll. Egyes egészségügyi problémákkal küzdve fontos, hogy ismerjük és éljünk a jogszabályok adta lehetőségeinkkel. Jelen írásunkban azt foglaljuk össze, hogy az adókedvezmény kiknek jár és milyen módon igényelhető.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban Szja tv.) 40.§ (1) bekezdése alapján a súlyosan fogyatékos magánszemélynél az erről szóló igazolás, határozat alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától, ezen állapot fennállása idején havonta az összevont adóalap adóját csökkenti az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg. Ez alapján elmondható, hogy a jogszabályban meghatározott összeg minden olyan hónapban visszaigényelhető, amikor a súlyos fogyatékosság akár egyetlen napra is fennáll - azt az SZJA-bevallásban lehet visszaigényelni minden érintett hónapra vonatkozóan.

A kedvezmény az összevont adóalapba tartozó jövedelmek adóját csökkenti, melyek közé az önálló, a nem önálló tevékenységből származó jövedelmek, az egyéb bevételből megállapított jövedelmek, továbbá átalányadózás esetén az egyéni vállalkozói, illetve a mezőgazdasági kistermelői bevételből az átalányban megállapított jövedelmek tartoznak.

De ki is számít súlyosan fogyatékosnak?

Az első kérdés, ami legtöbbször felmerül, az az, hogy kik jogosultak a kedvezmény igénybevételére. Az előírások pontosan fogalmaznak, amire a visszaélések elkerülése végett valóban nagy szükség van.

Súlyosan fogyatékos személynek azt kell tekinteni, aki az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII.29.) számú Kormányrendeletben felsorolt betegségek/fogyatékosságok valamelyikével rendelkezik, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

A Kormányrendeletben foglalt betegségek/fogyatékosságok fő csoportjai a következők:

 • hallási fogyatékosság
 • mentális és viselkedészavarok
 • látási fogyatékosság
 • mozgásszervi fogyatékosság
 • pervazív fejlődési zavarok (pl. autizmus, Asperger szindróma)
 • schizophrenia, schizotypiás és paranoid zavarok
 • daganatos megbetegedések egyes fajtái
 • mesterséges testnyílás
 • súlyos szervi károsodással járó immunbetegség
 • emésztőrendszer betegségeinek egyes fajtái (pl. Chron-betegség)
 • ritka betegségek bizonyos típusai (pl. Huntington-kór)
 • egyes endokrin és anyagcsere betegségek (pl. I. típusú diabetes, szövődményekkel járó II. típusú diabetes, amelyek a nem-inzulin-dependens cukorbetegségek)
 • veleszületett enzimopátiák (anyagcsere megbetegedések)
 • hemodialízis vagy peritoneális dialíziskezelésre szoruló végállapotú veseelégtelenség
 • krónikus légzési elégtelenség
 • veleszületett és szerzett szívbetegség a III-IV. NYHA funkcionális stádiumban
 • egyéb fejlődési rendellenességek (pl. veleszületett vízfejűség, Down-szindróma, Edwards-szindróma)


A felsorolt főcsoportokon belül a betegségek BNO kódjait is szerepeltetik, mely alapján egyértelműen beazonosítható, hogy az adott betegség/fogyatékosság a Kormányrendelet alapján személyi kedvezményre jogosító megbetegedésnek illetve fogyatékosságnak minősül-e, vagy sem.
Itt tudja ellenőrizni, hogy az Ön betegségének BNO-kódja adókedvezményre jogosítja-e.

A személyi kedvezményt tehát azok vehetik igénybe, akik a rendelet mellékletében meghatározott betegségek/fogyatékosságok valamelyikével élnek, és ez a külön jogszabályban foglaltak szerint (a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról szóló 49/2009. (XII.29) számú EüM rendelet alapján) megállapításra került.

Ki és milyen időszakra állapíthatja meg a jogosultságot?

A kedvezményt a súlyos fogyatékosságról szóló orvosi igazolás vagy a fogyatékossági támogatásra, rokkantsági járadékra való jogosultságról szóló határozat alapján lehet igénybe venni.

A szükséges igazolást a háziorvos vagy a betegség sajátosságaiból adódóan érintett szakorvos állítja ki.

A súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról szóló 49/2009. (XII.29) számú EüM rendelet 1.§ (1) bekezdése alapján a 335/2009. (XII.29) Kormányrendelet mellékletében meghatározott betegség, illetve fogyatékosság megállapítására és az állapot végleges vagy átmeneti jellegének meghatározására szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa jogosult. A személyi kedvezmény igénybevételére jogosító igazolást a szakambulancia, a kórházi osztály szakorvosa vagy a jogosultságot megállapító orvosi dokumentáció alapján a beteg háziorvosa állítja ki.

Amennyiben a fogyatékos állapot ideiglenesen áll fenn, az arról szóló ideiglenes igazolást évente kell kiállítani. Amennyiben az állapot végleges, a szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa, vagy a kiadott orvosi dokumentáció alapján a háziorvos állítja ki a végleges igazolást.

Az igazolásnak tartalmaznia kell:

 • Személyazonosító adatok, lakóhely, adóazonosító jel
 • A szakorvosi dokumentáció kiadásának dátuma
 • A súlyos fogyatékosság ideiglenes vagy végleges voltára vonatkozó megállapítás
 • Ideiglenes igazolás kiállítása esetén az igazolás hatályára vonatkozó információk
 • Az igazolás kiállításának dátuma
 • A háziorvos, vagy a kiállító szakorvos aláírása


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Súlyos fogyatékossági adókedvezmény - talán Ön is jogosult rá?
2. oldal - Igénybevétel módja

Legutóbbi kérdések - válaszok

 • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
 • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
 • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szakképzetlenek után járó adókedvezmény: sokan járnának jól vele, ha tudnának róla

Évek óta akár visszamenőlegesen is igényelhető az az adókedvezmény, amit a cégek a szakképzettséggel nem rendelkező munkakörökben dolgozók után... Teljes cikk

Kata változások: csak néhány tízezer céget érint a hárommilliós szabály

A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) csak úgy maradhat az Európai Unió egyik legversenyképesebb adófajtája, ha azt egyetlen nagy cég sem... Teljes cikk

Mennyit keresnek a toborzók?

Egy ügynökségi toborzó alapfizetése 100 ezer forinttal alacsonyabb, mint a vállalati oldalon dolgozó kollégájáé, bónusszal már csak 44 ezer forint... Teljes cikk