Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 6 éve

Túlélni külsősként a családi vállalkozásban

Néhány hónapja írtunk arról, hogy családi vállalkozásban bizony nem mindig könnyű dolgozni, hiszen a családi és munkahelyi viszonyrendszerek megnehezíthetik az együttműködést. A két terepet nem könnyű egymástól elkülöníteni, ezért például egy pszichológiai szerződés lehet jó módszer arra, hogy tiszta helyzetet teremtsen a családtagok között. Még nehezebb lehet a helyzete azonban egy kívülállónak, ha egy egyébként családi cégben kell eredményesen működnie.

200-nál is több családi cég körében szerzett tapasztalatainak összegzését írta meg a Harvard Business Review-ban Josh Baron és Robert Lachenauer. Érdekes módon az egyik legfontosabb dolog, hogy mindennek ki kell jelölni, meg kell tartani a maga helyét, vagyis kell lennie a cégnél egy helynek, ami a „menedzsment szoba, tér stb.”, ahol a cégről születnek a döntések vagy zajlanak az üzleti egyeztetések. Ezt lehet képletesen, de akár hasznos lehet teljesen konkrét értelemben is alkalmazni.

Ugyanis egy családi térben a „kívülről jött” szereplőnek, bármilyen pozícióban van is, esélye sincs győzni egy esetleges vitában. Ugyanakkor a családi ügyek, feszültségek gyakran belépnek a céges térbe is, ahogy a családtagok is nem egyszer bele akarják vonni a külső szemlélőt valamelyik oldalon a családi viszályba. Ebbe az érintettnek nem szabad belemennie, mert semmiképpen nem jöhet ki jól a dologból.

A legfőbb erény egy ilyen pozícióban a diszkréció, amit a családtagoktól származó információkkal kapcsolatban gyakorolni kell. Az információ hatalom, ugyanakkor nagyon nem mindegy hogyan él vele valaki, mert vezetői pozícióját, hitelességét kockáztathatja, ha a bizalom sérül.

Problémát okozhat ennek éppen az ellenkezője is, amikor a vasárnapi családi ebédnél születnek fontos céges döntések, amelyből a nem családtag értelemszerűen kimarad. Persze nem elvárható, hogy családi eseményekre is meghívják a külsős tagot, de a megfelelő információáramlás azért működhet, ha az illető bizonyította elkötelezettségét, kompetenciáját a cég felé.

Ahogy már korábban is írtuk veszélyes egy családi cégnél beállni valamelyik oldalra, ugyanis a konkurenciaharcok bár természetes dolgok egy nem családi alapon működő vállalatnál is, a speciális csoportdinamika itt még nehezebbé teheti a helyzetet. Ez egy komoly rizikótényező, ha valaki ilyen cégben tölt be valamilyen vezető pozíciót.

Azok a külsős vezetők élnek túl legtovább illetve sikeresek egy családi cégben, akik képesek az eredményeket a családnak tulajdonítani, illetve a siker egy részét mintegy kiterjeszteni a családtagokra. Ilyesmivel akár fontos szövetségeseket is szerezhet magának a vezető.

Esetenként külső, független szakértő segítségül hívása is jó megoldás lehet. Ugyanis például komoly fejtörést okozhat egy családtag értékelése a cégen belül, akiből egyszer akár főnök is lehet. Az óvatosság nem árt, fontos, hogy a vélemény pártatlan legyen és kezelje bizalmasan. Ilyenkor jöhet jól egy külső szakember, egy független kritikus, aki a saját karrierje kockáztatása nélkül mondhat konstruktív véleményt.

Ilyen beavatkozás akkor is szükséges lehet, ha a külsős vezetőnek van valamilyen problémája egy családtaggal. Képzeljük el a szituációt, amikor egy „külsős” bepanaszolja az apánál a fiát valamilyen okból. Például amiatt, hogy szexuális jellegű utalásokat, megjegyzéseket tesz kolléganőknek. Egy hasonló konkrét esetben szintén külső segítséget kellett kérni, hogy a zaklatások megszűnjenek, mert családi körben ennek kezelésére nem volt meg a kellő akarat.

Reálisan azt sem árt felmérni, hogy egy családi cégben meddig tarthat valakinek a karrierje. Ugyanis, ha van alkalmas jelölt egy magasabb vezetői pozícióra a családon belülről, akkor esélyes, hogy családtag kapja az ügyvezetői posztot, nem pedig a külsős jelölt, akármilyen kompetenciákkal rendelkezik is. Ezt nem szabad mellre szívni, hiszen a döntés ez esetben nem a személyről, hanem a családi cégről szól.
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Blogot indít a HR Portalon a Siemens HR vezetője

Schmidt Andrea, a Siemens Zrt. HR vezetője jövő héttől rendszeresen jelentkezik posztokkal a HR Blog felületén. Blogjának címe Fejlődési szemlélet,... Teljes cikk

Nagyobb a felelősség a vállalatokon a járvány után

Társadalmi jólét, kollektív felelősségvállalás, értékek mentén vezetés – az elmúlt években egyre inkább ezek lettek a hívószavak a... Teljes cikk