Megjelent: 4 éve

Váltás évtizednyi munka után

"Az elmúlt tizenpár évben ugyanott dolgoztam, fogalmam sincs hogy kell állást keresni, segíts!" Ilyen témájú leveleket is kapok, és bizony, ez egy külön problémakör. Ha valaki egy cégnél ennyi időt tölt, valószínűleg sokféle munkát végzett, sokféle tapasztalatot szerzett, de hogy manapság mi releváns a munkaerőpiacon, arról nem nagyon van infója. Nem tudja, mit tud, mert rutinosan, ösztönösen csinálja, nem is tudja, hogy más ilyeneket nem tud, írja Jobangel a HR Blogon.

images

images

Mi kerüljön az önéletrajzban a temérdek tudásból?

Az egyik legjobb lehetőség a tájékozódásra az álláshirdetések feladatleírásait olvasgatni. Csináltál pont olyat, vagy hasonlót, amit ők kérnek? Van olyan, amit szerinted abban a pozícióban csinálni kéne, de nem írták? Az önéletrajzban a tapasztalati leírásokat ezekből állítsd össze. Írj le mindent, amit csináltál, és nekik is kell, vázlatpontosan, nem általánosítva, de röviden. Majd írj le pár olyasmit, ami szerinted még elengedhetetlen ehhez a munkához. Ha egyes feladatokban idegennyelvet is használtál, azt már itt említsd meg.

Milyen állásokra jelentkezz?

Néha még az önéletrajzírásból is visszább kell lépni az álláskeresési stratégia kialakításában, és elgondolkodni, milyen állásokra lenne érdemes jelentkezni. Volt-e olyan munkafázis, feladatkör, amit kifejezetten szerettél? Van-e olyan állás meghirdetve, ahol esetleg teljes munkaidőben ezt kell csinálni? Van-e olyan munka, amit nagyon utálsz? Lehet-e olyan pozíciót találni, amiben ezt elkerülheted? Akár úgy, hogy lesz egy beosztottad, akire ezt rábízhatod… És máris megérkeztünk a következő szemponthoz: tudnál-e, akarnál-e szintet lépni, magasabb pozícióban dolgozni? Nézz meg pár ilyen álláshirdetést, gondold át, hogy menne-e ez neked. A váltás minőségi váltás legyen, olyan, amiben biztosan jól fogod érezni magad, és nem bánod meg a döntésed.

Mi a váltás motivációja?

Talán a legnehezebb kérdés, amit az egész álláskeresés során meg kell tudni válaszolni. Személyes ellentét? Megfelelően diplomatikusan ezt el tudja fogadni bárki. Sokév munka után szeretnél valami újat csinálni? Ez is érthető, ha nem az elcsépelt kihíváskereséssel írod le ezt, elfogadható lesz. Ha a valódi ok a kiégés, akkor próbálj meg pihenési időt beiktatni, mielőtt álláskeresésbe kezdesz. De felmerül a kérdés majd, miért nem cégen belül próbálkozol mással? Az álláspályázathoz írt motivációs levélben ezekről még nem kell írni, ott azért az állásért kell lelkesedni, amit megpályáztál. Ha úgy gondolod, hogy ez egy olyan állás, amiért elhagynád a jelenlegit, akkor írd le, milyen pozitívumokat látsz benne.

Önmagában az a tény, hogy sok-sok éve egy cégnél dolgozol, elég lesz ahhoz, hogy a legtöbb lehetséges munkáltató értse, miért is akarsz váltani, ezt tehát nem kell sokat magyarázni. Inkább arra koncentrálj, hogy bebizonyítsd: eddig sem egy zárt világban éltél, jártas vagy a szakma egyéb irányaiban is, érted a szakmai új folyamatait, innovációit stb., „látsz a pályán” bármit is jelentsen ez a saját szakterületeden.

Jobangel blogja
HR Blog
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter