kapubanner for mobile
Megjelent: 11 éve

Van helye a kisgyerekeseknek a munkaerőpiacon

A nem dolgozók jelentős része Magyarországon a kisgyermekes rétegből kerül ki. A Munka kisgyermekkel program (MuKi) célja, hogy a szülőket képességeiknek és igényeiknek megfelelő álláshoz, a programhoz csatlakozó cégeket pedig felmért, munkaerő-piaci profillal rendelkező munkaerőhöz segítse.

images

Magyarországon komoly problémát jelent az alacsony munkaerő-piaci aktivitás; e tekintetben hazánk az EU-országok között Málta után az utolsó helyen áll. A nem dolgozók jelentős részét nálunk a kisgyermekes szülők alkotják; ezzel a statisztikával pedig egyike vagyunk azoknak az országoknak, ahol ennek a társadalmi rétegnek a foglalkoztatottsága több mint huszonöt százalékkal elmarad a gyermek nélküli vagy már idősebb gyermeket nevelő szülőkétől.

A leggyakrabban felmerülő problémák egyike, hogy a cégek az esetek nagy többségében nem tudják kezelni a kisgyermekes munkaerőt. Bizalmatlanság övezi a szülőt az esetleges távolmaradás, így az elvégzett munka mennyiségét és minőségét illetően. Szűkösek ezenkívül a pénzbeli juttatások, és nem áll rendelkezésre elegendő férőhely a bölcsődékben, illetve az óvodákban. Mindezeken kívül pedig nem hanyagolható el a hazai családmodell "üzenete" sem, amely az édesanyák nagy részét otthon maradásra készteti, az apák esetében pedig a gondolatát is elveti annak, hogy ők legyenek otthon a gyerekkel az első időszakban.

Állás a kívül rekedteknek

A MuKi célja, hogy a szülőket képességeiknek és igényeiknek megfelelő álláshoz, a programhoz csatlakozó cégeket pedig felmért, munkaerő-piaci profillal rendelkező munkaerőhöz segítse. A munkaközvetítésen kívül a csatlakozott szülők személyiségfejlesztő tréningeket, nyelvi és informatikai képzéseket, illetve személyes és csoportos tanácsadást vehetnek igénybe. A cégek számára a program ingyenes munkaközvetítést, illetve tanácsadási szolgáltatást nyújt.

A MuKi jelenleg több mint háromszáztíz munkáltatóval van folyamatos, aktív kapcsolatban; tőlük érkeznek az állásajánlatok, illetve ők keresik fel a programot, ha - elsősorban atipikus foglalkoztatással - munkaerőre van szükségük. A MuKi eddig több mint kétszáz szerződéssel rendelkező szülőt számlál, az ügyfélkör pedig folyamatosan bővül; további hatszáz-hatszázötven érdeklődő fontolgatja a csatlakozást.

Jelentős kedvezmények

Az alábbi példa jól szemlélteti, miért is jár jól egy vállalat a kisgyermekes szülő foglalkoztatásával. A cégnek 100 ezer forint bruttó összegig a gyesről, gyedről visszatérő kismama után nem kell megfizetnie a szociális hozzájárulási adót és a képzési hozzájárulást; ez összesen 28,5 százalék adókedvezményt jelent - bruttó 100 ezer forintig tehát 28 500 forint adókedvezmény jár a teljes munkaidőben foglalkoztatott kismama után, a 100 ezer forintot meghaladó bérnek pedig csak az arányos része után kell adót fizetni. Ha a kismamát nem teljes állásban veszik fel, akkor a kedvezmény mértéke a munkaórák számával arányosan csökken, tehát például a hatórás foglalkoztatás kedvezményplafonja bruttó 75 ezer forint, és az ahhoz tartozó támogatás összege 21 375 forint. (Itt olvashatja a frissen életbe lépő szabályozást a gyessel, gyeddel kapcsolatban.)

Ami ingyenes, az gyanús

Sajnos, a magyar társadalom hozzáállására jellemző az, hogy az ingyenes szolgáltatásokat - sok esetben érthető módon - fenntartásokkal kezeli; így viszont nehezebb a jó célt szolgáló, például uniós pénzből megvalósuló (ezért ingyenes) programok népszerűsítése is. Ilyen tapasztalatok születtek a MuKi-ban is; személyes kapcsolattartásra, sikeres rendezvényekre és felkészült résztvevőkre volt szüksége a MuKi-nak is ahhoz, hogy mind a szülők, mind a cégek bizalommal forduljanak felé. Szerencsére az eredmények önmagukért beszélnek.

A Vodafone telekommunikációs partnercége például úgy érzi, jól jár a MuKi-val, hiszen a program által nyújtott munkaközvetítési szolgáltatással a cég komoly összegeket spórol meg. Perényi Beáta, a SOSE-SE értékesítési vezetője szerint a megfelelő ember megkeresése és megtalálása hetekbe telik; az önéletrajzok válogatása, a behívás és a személyes interjúk nagyon sok időt elvisznek.

Tipikus szülői kompetenciák: Miben jobbak a kisgyermekes szülők?

Sokszor érzik azt a kisgyermekes szülők, hogy az otthon töltött idő alatt "mindent elfelejtettek". Számos olyan tulajdonság alakul ki vagy erősödik meg azonban ez alatt az időszak alatt, amit a munkahelyen is ki lehet aknázni. Ezeket a kompetenciákat érdemes tehát figyelembe vennie a munkáltatónak, mielőtt rögtön elutasítja a családos munkaerőt.
"Szervezőkészség, rugalmasság, alkalmazkodó készség, kommunikáció - ezek azok a tulajdonságok, amelyek megerősödtek bennem az elmúlt három évben. Mindegyik nagyon jól használható - mondja Gönczi Melinda, a projekt egyik elhelyezett kismamája, aki jelenleg telemarketinges asszisztensként dolgozik a Vodafone egyik partnercégénél. - Akinek kisgyermeke van, az jobban ragaszkodik a munkájához, hiszen ha családom van, már nem csak rólam van szó; keményen kell dolgozni, hogy elégedettek legyenek velem, én pedig elégedettebb tudok lenni a munkámmal, és hálás vagyok, ha megkapom a számomra szükséges feltételeket hozzá."

Állásbörze szeptemberben

Azokat a cégeket, illetve szülőket, akik erre a bizalomra nyitottak, szeretettel várja a Munka kisgyermekkel program soron következő eseménye, a 2013. szeptember 17-én megrendezésre kerülő, mintegy két-háromszáz főt váró MuKi-állásbörze. Az egész napos keres-kínál ideje alatt a szakmai vitafórumon lehetőség nyílik a kisgyermekes szülők munkába való visszatérését érintő hátráltató és motiváló tényezők átbeszélésére, illetve az IFKA Kft. nemzetközi távmunka-tapasztalatokat összegyűjtő programjának, a MICROPOL-nak az angol nyelvű szakmai napján való részvételre is. A rendezvényeknek a Magyar Iparszövetség ad otthont.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk