Megjelent: 16 éve

A munkaügyi tárca célja, hogy évente 1 millió munkavállaló vegyen részt valamilyen képzésben

A foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter szerint megfelelő át- és továbbképzéssel jelentősen csökkenthető a munkanélküliség, piacképes szakmával az érintettek ugyanis könnyebben el tudnak helyezkedni.

images

images

Burány Sándor közölte, hogy várhatóan januártól ingyenes lesz felnőttként, kortól függetlenül az első szakma megszerzése, 50 év felett pedig a második szakma elsajátítása a munkaerő-piaci igényekhez igazodva. A támogatott szakmák azonban megyénként eltérőek lehetnek. A munkaügyi központok pontos választ tudnak majd adni arra a kérdésre, hogy mely régióban, milyen végzettségre van szükség.

A szaktárca vezetője közölte: a minisztérium célja, hogy 2006-ra évente egymillió munkavállaló vegyen részt valamilyen képzésben. Burány Sándor szerint elsősorban egy idegen nyelv és a számítógépes ismeretek alapját szükséges elsajátítani. Modulrendszerű képzési anyagok készülnek, ez azt jelenti, hogy eltérések lesznek a fiatalok és az 50 évesek képzési anyagában. Míg a fiataloknak a szakma alapjait is el kell sajátítaniuk, addig az idősebbekkel a szakmai tapasztalataikra alapozva kell a modern munkafolyamatokat és eszközöket megismertetni.

A felnőttképzést adókedvezménnyel és állami támogatással is segítik. Az ilyen célú központi keret idén 30 milliárd forint. A felnőttképzési adókedvezménnyel pedig a tandíj 30 százaléka, legfeljebb 60 ezer forint leírható az adóalapból. Becslések szerint az adókedvezmény tavaly elérte a 3 milliárd forintot, egyelőre azonban az adómentes minimálbérért dolgozók ezt a kedvezményt nem tudják igénybe venni. A hazai forrást az uniós támogatások egészítik ki, idén már 5 milliárd forint használható fel felnőttképzésre.

Burány Sándor szakminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy csak akkreditációval rendelkező felnőttképzési intézményekben érdemes tanulni. Ezek ugyanis meghatározott követelmények és minőség alapján működnek. A képzőket a Felnőttképzési Akkreditációs Testület rendszeresen ellenőrzi. Ha a testület azt állapítja meg, hogy az intézmény nem a követelményeknek megfelelően működik, akkor visszavonhatja az akkreditációt. És az sem utolsó szempont, hogy csak az ilyen intézményekben megkezdett tanulás után igényelhető az adókedvezmény. A lehetőségekről a munkaügyi központokban érdemes érdeklődni - tette hozzá a szakminiszter.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter