Megjelent: 15 éve

A munkaügyi tárca célja, hogy évente 1 millió munkavállaló vegyen részt valamilyen képzésben

A foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter szerint megfelelő át- és továbbképzéssel jelentősen csökkenthető a munkanélküliség, piacképes szakmával az érintettek ugyanis könnyebben el tudnak helyezkedni.

images

images

Burány Sándor közölte, hogy várhatóan januártól ingyenes lesz felnőttként, kortól függetlenül az első szakma megszerzése, 50 év felett pedig a második szakma elsajátítása a munkaerő-piaci igényekhez igazodva. A támogatott szakmák azonban megyénként eltérőek lehetnek. A munkaügyi központok pontos választ tudnak majd adni arra a kérdésre, hogy mely régióban, milyen végzettségre van szükség.

A szaktárca vezetője közölte: a minisztérium célja, hogy 2006-ra évente egymillió munkavállaló vegyen részt valamilyen képzésben. Burány Sándor szerint elsősorban egy idegen nyelv és a számítógépes ismeretek alapját szükséges elsajátítani. Modulrendszerű képzési anyagok készülnek, ez azt jelenti, hogy eltérések lesznek a fiatalok és az 50 évesek képzési anyagában. Míg a fiataloknak a szakma alapjait is el kell sajátítaniuk, addig az idősebbekkel a szakmai tapasztalataikra alapozva kell a modern munkafolyamatokat és eszközöket megismertetni.

A felnőttképzést adókedvezménnyel és állami támogatással is segítik. Az ilyen célú központi keret idén 30 milliárd forint. A felnőttképzési adókedvezménnyel pedig a tandíj 30 százaléka, legfeljebb 60 ezer forint leírható az adóalapból. Becslések szerint az adókedvezmény tavaly elérte a 3 milliárd forintot, egyelőre azonban az adómentes minimálbérért dolgozók ezt a kedvezményt nem tudják igénybe venni. A hazai forrást az uniós támogatások egészítik ki, idén már 5 milliárd forint használható fel felnőttképzésre.

Burány Sándor szakminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy csak akkreditációval rendelkező felnőttképzési intézményekben érdemes tanulni. Ezek ugyanis meghatározott követelmények és minőség alapján működnek. A képzőket a Felnőttképzési Akkreditációs Testület rendszeresen ellenőrzi. Ha a testület azt állapítja meg, hogy az intézmény nem a követelményeknek megfelelően működik, akkor visszavonhatja az akkreditációt. És az sem utolsó szempont, hogy csak az ilyen intézményekben megkezdett tanulás után igényelhető az adókedvezmény. A lehetőségekről a munkaügyi központokban érdemes érdeklődni - tette hozzá a szakminiszter.
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter