Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Alig van érdeklődés a magánnyugdíjpénztárak iránt

Alacsony a csehek érdeklődése a nyugdíjrendszer második pillére, a magánnyugdíjpénztárak iránt, amelyek a január elsején életbe lépett módosított nyugdíjrendszer részét képezik.

A prágai STEM/MARK közvélemény-kutató ügynökség országos felmérésének csütörtökön nyilvánosságra hozott eredménye szerint a felnőtt lakosság mindössze 8,9 százaléka nyilatkozott úgy, hogy belépne a második pillérbe. A megkérdezettek 75 százaléka nem érdeklődik a második pillér iránt, míg 16 százalék azt állította, hogy nincs egyértelmű véleménye ebben a kérdésben. A felmérésből kiderült, hogy a második pillérbe való belépés iránt a városokban nagyobb az érdeklődés, mint a falvakban.

A jobbközép kormány által kidolgozott és a parlament által novemberben elfogadott új nyugdíjrendszer azonban sok szakértői és politikai bírálatot kapott, Václav Klaus államfő először meg is vétózta. Az elnök azzal érvelt, hogy a nyugdíjreform olyan nagy kihatású dolog, amely társadalmi konszenzust igényel, s ez szerinte a jelen esetben nincs meg.

"A második pillér iránti érdeklődés eddig nagyon gyenge - jelentette ki Tomás Rampula pénzügyi elemző. - A második pillérbe azoknak érdemes belépni, akik átlagon felüli jövedelemmel rendelkeznek, és még messze van tőlük a nyugdíjkorhatár. Ezt a két feltételt azonban kevesen teljesítik." Rampula szerint azonban várható, hogy a jövőben megnő az érdeklődés a második pillér iránt.

A cseh nyugdíjrendszer második pillére azzal számol, hogy a belépők pénzük egy részét az állami pillérből átvezethetik a magánnyugdíjalapokba. A magánnyugdíjalapoknál vezetett személyes számlákra a kötelező társadalombiztosítás (jelenleg a bruttó bérek 28 százaléka) három százalékát lehetne átvinni. Ennek feltétele, hogy minden érintett a saját maga által fizetett járulék két százalékát is bevigye a magánalapba. A második pillérben történő nyugdíjtakarékosság nem kötelező jellegű.

A kormány növelte a harmadik pillér, a népszerű önkéntes nyugdíj-kiegészítő takarékosság állami támogatását. Aki például havi ezer koronát tesz el nyugdíjas éveire, az az államtól az eddigi 150 korona helyett január elsejétől már havi 230 koronát kap. A nyugdíj-kiegészítő takarékosság népszerűségének legfőbb titka, hogy garantáltan nem lehet veszteséges, s nem juthat csődbe. Másrészt tény az is, hogy a nyereség nem túl magas. A most bevezetett magánpénztárakban sokkal nagyobb nyereséghez lehet jutni, de nagy a kockázat is, mert a pénzt el is lehet veszíteni.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter