Megjelent: 10 éve

Indoklás nélkül elbocsáthatják a közigazgatásban dolgozókat is?

Hat törvényjavaslatot terjesztettek a parlament elé a hét végén fideszes képviselők. Köztük azt az indítványt is, amellyel az államigazgatás után a közigazgatásban is lehetőséget teremtenének az indokolás nélküli elbocsátásra - tudatja a Magyar Hírlap.

Felmentéssel, indoklás nélkül megszüntetheti a munkáltató a közszolgálati jogviszonyt a jövő év január 1-jétől, ha az Országgyűlés elfogadja Kósa Lajos, Tarlós István és Kovács Zoltán parlamenti képviselők törvényjavaslatát.

A fideszes politikusok szerint azért kell az önkormányzati képviselő-testületek hivatalában is megteremteni a rövid, indokolás nélküli felmentési idő lehetőségét, mert a közszolgálatot "valós szolgálattá" kell tenni. Úgy vélik, ezáltal nyílna tényleges lehetőség a "minőségi szakembergárda kialakítására" és "a köz szolgálatában végzett munka színvonalának emelésére".

Az előterjesztők több esetben előírnák a kötelező indokolást, például ha a közigazgatási szerv jogutód nélkül megszűnik, vagy ha a köztisztviselő alkalmatlan feladatai ellátására. A javaslat lehetőséget biztosít arra is, hogy a munkáltatók "eltérítsék" az illetményt, és ezzel "versenyképesebb" fizetést adhassanak.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) bejelentette, ha a parlament elfogadja az indítványt, az Alkotmánybírósághoz fordul. Az MSZP szerint a Fidesz a közigazgatásban dolgozókat is "szabad prédává" teszi.

A javaslatok között szerepel a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosítása is, amellyel azt szeretnék elérni, hogy magasabb vezetői feladatot kinevezés helyett megbízással lehessen ellátni, legfeljebb ötéves időtartamra.

Egy másik javaslatukban felülírnák a jelenlegi gyakorlatot, miszerint a polgármester illetményének és tiszteletdíjának összege nem lehet kisebb a választást megelőző polgármester illetményének és tiszteletdíjának összegénél - olvasható a Magyar Hírlapban.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Orbán Viktor: Jövőre meg kell emelni a közmunkások bérét!

A kormányfő szerint fontos kérdés, hogy a vállalkozók létre tudnak-e hozni a jelenleginél versenyképesebb munkahelyeket. Teljes cikk

Közeleg a határidő: még 120 ezer cégtől várja az adóbevallást az adóhatóság

177 ezer cég és szervezet nem küldte még el éves beszámolóját a bíróságokhoz. Teljes cikk