Megjelent: 15 éve

Nők a négy fal közé zárva: gyes vagy bölcsőde?

A gyes felett eljárt az idő, a jövő a bölcsődéké. A nők munkába állítása mellett a korai fejlesztésnek is nagyobb teret nyitna Dobrev Klára, aki a rosszul beidegződött, elavult anyaképre hívta fel a figyelmet - írja a Népszabadság.

A női esélyegyenlőség nem pénz kérdése, hanem társadalmi közmegegyezésé. Dobrev Klára szerint a magyar ember az államtól várja a megoldást a gondjaira, pusztán központi programokkal, adókedvezménnyel és támogatással a nők életén nem lehet sokat javítani. A miniszterelnök felesége szerint a gyed és a gyes zsákutca, de a magyar társadalom ragaszkodik hozzá, így nem lehet egyetlen tollvonással megszüntetni - olvasható a Népszabadságban.

A miniszterelnök felesége úgy véli, hogy hosszú távon azonban aligha fenntartható ez a rendszer. Az európai trendek szerint ugyanis nem ott születik sok gyerek, ahol a nőket évekre otthonukba zárják, hanem azokban az országokban, ahol magas a részmunkaidős foglalkoztatás (Hollandiában), illetve kiegyensúlyozottabb a családi munkamegosztás (Dániában).

A világ megváltozott körülöttünk, és nekünk alkalmazkodnunk kell hozzá - nyomatékosította Dobrev Klára. - Egyelőre nem tudunk megszabadulni "a gyermeknek hároméves korig az anyja mellett a helye" alapvetéstől, amellyel karöltve jár a gyermekét bölcsődébe adó rossz anya képe. - Több százezer gyereket és anyát zárunk be emiatt másfél szobás panellakásokba és ítélünk végeláthatatlanul pergő szürke hétköznapokra. Pedig ma már nem lakik együtt több generáció egy helyen, régen a nagyszülők, nagynénik és unokatestvérek hada, kutyák, macskák és tehenek csapata jelentette az ingergazdag környezetet - tette hozzá Dobrev Klára.

A bölcsődék csökkenthetik a távolságot. A magyar gyerekeknek azonban alig nyolc százaléka jár bölcsődébe, holott e nélkül aligha képzelhető el a nők visszailleszkedése a munka világába. A kormány új oktatási programjában különösen nagy szerephez jut a korai fejlesztés, amelynek égisze alatt 2012-re négyszeresére emelnék a bölcsődei férőhelyek számát.

Lehet, hogy soha ennyi pénz nem volt még esélyegyenlőségi programokra, de ahhoz támogatható, épkézláb projektre is szükség lenne, ami nincs. - Az állami akarat sem tűnik erősnek - vetette ellen Hadas Miklós, a Corvinus Egyetem TársadalmiNem- és Kultúrakutató Központjának vezetője, utalva a főosztállyá lefokozott esélyegyenlőségi minisztérium alig hetvenmilliós költségvetésére.

Népszabadság
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek