Megjelent: 7 éve

Szakmák mérlegen: mit csinál a vízsommelier?

Eleinte sokan csak mosolyogtak rajta, de ma már hivatásszerűen űzi a szakmát a fiatalember. Németországban szabadúszóként is remekül megél belőle, míg itthon legfeljebb csak 1-2 hobbista csinál hasonlót. Nagyító alatt a vízsommelier.

Eleinte sokan csak mosolyogtak rajta, de ma már hivatásszerűen űzi a szakmát a fiatalember. Németországban szabadúszóként is remekül megél belőle, míg itthon legfeljebb csak 1-2 hobbista csinál hasonlót. Nagyító alatt a vízsommelier.

Kövesd híreinket, állásainkat és szólj hozzá facebook-oldalunkon

Rózsaszín, kék vagy zöld kupak, szimpla folyadék vagy ásványvízbuborékok, egészségtudatosság és különbség az árakban legfeljebb a márka miatt - egy átlagos vásárlónak nagyjából talán ennyi ugrik be egy-egy üveg ásványvíz láttán. Nem úgy Arno Steguweit számára. A német fiatalember ugyanis lassan 10 éve Európa első és egyetlen, független víz sommelier - ja, ami a vizek kategorizálásánál és jellemzésénél kifejezett előnynek számít. Nem egyetlen ásványvízmárka kizárólagos elkötelezettjeként sokkal könnyebb a termékelőnyök mellett az esetleges minőségi hibákra is rámutatni.

Maga tanulta ki a szakmát

A fiatalember eredetileg a berlini 2 Michelin-csillagos Adlon Hotel hagyományos bor sommelier-je volt. Az ásványvizek ízlelgetésére már akkor "nyergelt át", amikor az étterem újranyitásakor a vezetőség egy 70 tételes ásványvizes itallappal rukkolt elő újításként. A sommelier-eknek általában a borok mellett más italkategóriákban is van némi szakértelmük, de a víz csak neki jutott eszébe. Még szakértelme és rendelkezésre álló tananyaga sem volt a kezdet-kezdetén, mint ahogy képzések sem a témában. Mégis meglátta a kihívást a területben: így aztán autodidakta módon és gyártókkal, tudósokkal, egészségügyi szakemberekkel és magukkal a vendégekkel konzultálva mélyítette el ismereteit a témában. A fiatalember azért a borok világát sem felejtette el végérvényesen: munkája szerves része az is, hogy adott bortípushoz leginkább megfelelő ásványvizet találjon és ajánljon, éppúgy, mint a legkülönfélébb fogásokhoz. Steguweit "vízértékelése" még egy hazánkban kapható ásványvíz címkéin is megtalálható.

A magyar fórumozók értetlenkednek

Ennek fogadtatása viszont nálunk is éppoly vegyes, mint szakmájáé Németországban, a kezdet kezdetén. Ahogy eleinte sokan megmosolyogták a szakmát, itthon is legalább annyi rosszalló megjegyzést váltott ki az interneten fórumozókból."Ez a férfi ezért fizetést kap? Mert akkor én is, én is!" "Miért kell még a víznek is ez?", méltatlankodtak többen is.

Nagyobb az ásványvízkínálat a németeknél

Németországban mégis több a lehetőség a "szakértősködésre". A német "vízpiacon" jelenleg mintegy 500 ásványvízmárka több mint 600 terméke található meg. A tengerentúlon is lehet piaca a különleges foglalkozásnak: a Los Angeles-i Ray’s and Stark bár például egyik itallapjában 43 oldalon keresztül csak 10 ország ásványvíz-különlegességeit kínálja a vendégeknek, a tételenkénti 8-20 dolláros kategóriában. Az ötletet jegyző bármenedzser szerint a reklámérték mellett az is a vízsommelier-ek jelenléte mellett szól, hogy barátságosabbá teszik a hely légkörét a plusszal, mert azt az érzetet keltik, hogy az absztinens vendégekkel is törődnek.

Nálunk csak hobbi szinten űzik

De vajon mi a helyzet itthon? "Európában többnyire Franciaországban és Olaszországban fordul még elő a vízsommelier-ek jelenléte a vendéglátóiparban. Magyarországon nemigen tudni hasonló foglalkozást űzőkről, legfeljebb 1-2 hobbistáról hallani időnként. Tény, hogy időről-időre megfogalmazódik a gondolata, de inkább csak ötletbörze és esélylatolgatás szintjén kerül elő" - magyarázza Fehér Tibor, a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács elnöke. Az ok a piac nagyságában is keresendő: míg a külföldi vízssommelier gyakran félezernél is több vízfajta közül válogathat, itthon legfeljebb 25 víztípussal tehetné ugyanazt, noha a magyarok a 110 liter/fő/év ásványvízfogyasztással világszinten a felső harmadba sorolhatóak.

Prémiumszolgáltatásként lehet benne fantázia

Ha valaki itthon mégis felcsapna profi vízsommeliernek, leginkább prémiumszolgáltatásként űzhetné a foglalkozást. "Ízteszteket végezhetnének és megmondhatnák, milyen ételhez, borhoz vagy kávétípushoz mellé melyik víz illik a legjobban. Az ásványvizek ízérzetét a literenkénti, miligramban kifejezhető ásványisó-tartalom adja, amely 350-1600 mg-ig terjedhet literenként. Ebből adódhatnak különbségek"- teszi hozzá Fehér Tibor.

Takács Gabriella

  • 2025.10.01HVG Állásbörze 2025 Toborozz országosan 3 nap alatt - online, foglalj virtuális standot!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2025.10.07Óbudai Egyetem Állásbörze Jöjjön el, legyen kiállító! Kerüljön közvetlen kapcsolatba tehetséges, frissen diplomázó vagy végzős hallgatókkal, akik készen állnak a szakmai pályafutásuk elindítására. Akik naprakészen ismerik a legújabb technológiákat, elméleteket és iparági trendeket.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2025.10.14Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2025.10.21Pannon Állásbörze 2025. A Pannon Állásbörze – ahol a jövő szakemberei és a legjobb munkaadók találkoznakinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Diákmunka tanulás mellett Dániában

Mrsán Zoltán egy évvel ezelőtt költözött ki Dániába. Multimédia szakon tanul Kolpingban és részmunkaidőben dolgozik. Hogyan jutott ki? Mennyi... Teljes cikk

Álláslehetőségek Dániában

Dánia május elsejétől megnyitja álláspiacát a 2004-ben csatlakozott uniós tagországok - köztük Magyarország - munkavállalói előtt. Ez azt... Teljes cikk

Munkajogi kisokos (új) dolgozóknak

Pályakezdők körében nagyobb, ám még több éves munkatapasztalattal rendelkező körében is megfigyelhető bizonytalanság, mit tehet meg a főnök a... Teljes cikk