kapubanner for mobile
Megjelent: 14 éve

13. havi: kevesebben kaptak, de többet

Tavaly év végén 11 százalékkal kevesebb munkavállaló kapott 13. havi bért, mint egy évvel korábban, ugyanakkor akik részesültek ebben a juttatásban, átlagosan 16 százalékkal kaptak többet: az átlagos összeg bruttó 188.600 forint volt, míg egy évvel korábban mindössze 162.000 forint - derül ki a Merces kutatásából.

images

A felmérés szerint év végi jutalomban a munkavállalók csupán 40 százaléka részesült, a jutalmak átlagos összege viszont 7 százalékkal nőtt, így 2009 végén átlagosan bruttó 197.000 forint volt.

Minden munkaköri kategóriában kevesebb munkavállaló kapott jutalmat 2009 végén, mint egy évvel korábban. A segédmunkások esetében 21 százalékkal, a szakképzett munkaerő, a szolgáltatási szféra alkalmazottai közül 10 százalékkal, az adminisztratív alkalmazottaknál 13 százalékkal, a középvezetők esetében pedig 8 százalékkal csökkent a részesültek aránya. A felsővezetők közül tavaly 9 százalékkal kevesebben kaptak jutalmat év végén egész éves munkájukért, de ennek átlagos összege valamennyi kategóriát figyelembe véve a legnagyobb mértékkel nőtt: 7 százalékkal volt magasabb, mint 2008 végén.

A Merces.hu honlapon található kérdőívet 2010 első negyedévében kitöltő munkavállalók szerint a segédmunkások esetében fele annyival, az adminisztratív alkalmazottak esetében 45 százalékkal, a felsővezetők körében pedig 40 százalékkal kevesebben részesültek 13. havi bérben, mint egy évvel korábban. E juttatás nagysága pedig itt is a felsővezetők körében nőtt a legnagyobb mértékben: átlagosan 59 százalékkal!

Az év végi jutalmakat tekintve az állami tulajdonban, köztulajdonban lévő cégeknél 4 százalékkal kevesebben részesültek jutalomban, mint egy évvel korábban, ők azonban átlagosan 11 százalékkal magasabb összegnek örülhettek. 13. havi bért az állami cégeknél 63 százalékkal, a külföldi magántulajdonú cégeknél 21százalékkal, a belföldi magántulajdonú cégeknél pedig 19 százalékkal kevesebb alkalmazottnak adták.

Az államigazgatási vagy közigazgatási szektorban dolgozók esetében drasztikusan, 73 százalékkal csökkent a 13. havi bérben részesültek aránya. Az egészségügy területén és a gyógyszeriparban 53 százalékkal, az iskolák és kulturális intézmények esetében pedig 66 százalékkal kevesebb munkavállaló kapott ilyen juttatást.

A béren felüli juttatásokat figyelembe véve azt mondhatjuk, hogy 2010. első negyedévében az egy évvel korábbi adatokhoz képest 27 százalékkal csökkent a hétvégi cégrendezvények mértéke, 23 százalékkal a sport- és kulturális juttatás, 19 százalékkal az élet- és balesetbiztosítási hozzájárulás, 17 százalékkal pedig a foglalkozás-egészségügyi ellátás.

A legnagyobb megvonásokat a szolgáltatási szféra alkalmazottainak kellett elszenvedniük, szinte minden béren felüli juttatás az ő esetükben 20-30 százalékkal csökkent 2009 első három hónapjához képest.

Még nagyobb mértékű csökkenéseket találunk a 11-20 főt foglalkoztató cégeknél: 56 százalékkal csökkent a foglalkoztatás-egészségügyi ellátásban részesülők aránya, 37 százalékkal a sport-és kulturális juttatásban részesülők aránya, 22 százalékkal kevesebben kaptak kereten felüli étkezési hozzájárulást, ingyenes italellátást pedig 24 százalékkal kevesebben.

A legtöbb megszorítás a belföldi magántulajdonban lévő cégek alkalmazottait érintette: 38 százalékkal kevesebben részesültek foglalkozás-egészségügyi ellátásban, 32 százalékkal csökkent a hétvégi rendezvényeken részt vevők aránya. Képzésen 19 százalékkal kevesebben vehettek részt.

A külföldi magántulajdonú cégeknél cégmérettől függetlenül néhány kivétellel 2-5 százalék volt a csökkenés valamennyi kategóriában.

Az állami tulajdonban lévő vállalatoknál a legnagyobb "faragás" a szolgálati személygépkocsi magánhasználatát érte: 25 százalékos volt a csökkenés. Foglalkozás-egészségügyi ellátásban 12 százalékkal kevesebben részesültek és 13 százalékkal kevesebben kaptak élet-és balesetbiztosítást.
  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A munkavállalók elégedettsége nem csak az anyagiakon múlik: friss kutatás

Nem a pénzügyi korlátok, hanem a tehetségek megtalálása a legnagyobb kihívás a cégek toborzásában. A megtartásban sem a fizetés az első számú... Teljes cikk

Megszüntetné a nemek közötti bérszakadékot az EU

A bérek átláthatóságáról szóló európai uniós irányelv hamarosan részletes jelentésre kötelezi a közép- és nagyvállalatokat a női és a... Teljes cikk

Várakozáson felül: 600 ezer forint az átlagkereset. Elindultak a bérek?

Minden elemzői várakozást felülmúltak a KSH által közzétett januári kereseti adatok. A bruttó átlagkereset 605.000 Ft, a rendszeres bruttó... Teljes cikk