kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

2023-ban a rugalmas tervezésé a főszerep! - Megjelent a Képzés-Fejlesztési Körkép 2023

Bár a képzés-fejlesztés területét az idei évben sem a hurráoptimizmus jellemzi, nincs ok a kétségbeesésre sem; a terület folyamatainak erősödése, struktúráltabbá válása várható, derül ki az [eureka] Consulting & Games nemrég megjelent kutatásából. A 2022-es évhez képest a cégek számos új kihívással állnak szemben, ennek megfelelően a képzések és fejlesztések fókusza is máshová kerül. De vajon hová?

képzés, fejlesztés, körkép-

A vezetők képzése a legfontosabb

A tavalyi felmérés készítésekor a koronavírus-járvány alól lábadozott minden vállalt, s most, alig egy évvel később egy új, talán még turbulensebb gazdasági környezetben igyekszik mindenki talpon maradni és a lehető legtöbbet megtenni kollégáiért és a cégért. Ebben a helyzetben a cégek jóval nagyobb hangsúlyt fektetnek a csapatok eredményes együttműködésére, a változás kezelésének eszközeire valamint a kulcsemberek fejlesztésére.

A kutatásban résztvevő vállalkozások több mint 71%-a esetében a vezetők fejlesztésén van a legnagyobb hangsúly, azonban ezzel egyidőben megfigyelhető, hogy minél nagyobb egy szervezet, annál inkább eltolódik a fókusz az egyéni fejlesztésről a csoportos fejlesztés felé. 

Ezek az igények magukkal hozzák a fejlesztések középpontjában álló témák rangsorolásának változását is. A korábbi években sláger témának számító kommunikáció helyét átvette a vezetők képzése, a vezetői készségek fejlesztése – ami a válaszadók kétharmada számára kiemelt fontosságú, valamint a a csapaton belüli együttműködés fejlesztésének igénye, ami válaszadók felénél élvez idén prioritást.

Az [eureka] Consulting & Games csapata 2022-ben indította útjára Képzés-Fejlesztési Körkép kutatását, amiben 115 hazai cég terveit és jógyakorlatait összegezték. Idén megismételték a felmérést, hogy lássák, milyen változásokat hoztak az utóbbi időszak kihívásai ezen a területen. A tavalyi évhez képest a legnagyobb eltolódás a képzések témaköreiben és a képzések kiszervezési hajlandóságában mutatkozik meg.

Megvágták a büdzsémet. Mit teszek?

A nagyvállalatok költésszintje a tavalyi bázisérték 80%-ára esett vissza, azonban nem ez az egyetlen változás a képzés-fejlesztések szervezése területén. Egyre több cég különít el arra erőforrásokat, hogy bizonyos képzéseket a vállaltba integrált munkatársak segítségével, külső partner bevonása nélkül oldjon meg. A külső partnerek felé pedig egyre hangosabban fogalmazódik meg az igény, hogy a „dobozos” termékek helyett az ügyfél egyedi helyzetére és igényeire szabott megoldással álljon elő.

A szervezetfejlesztési projektekben kiemelten igaz, hogy ami egy cégnek beválik, a másiknak nem feltétlenül. Számos olyan tényezőt kell ugyanis figyelembe venni a fejlesztési stratégiák tervezésénél, melyek az adott cég sajátosságai, a szervezeti kultúrájának részei. Éppen ezért nem mond ellent egymásnak a Képzés-Fejlesztési Körkép két állítása: miszerint a tanácsadó partnerek kiválasztásánál a referencia az elsőszámú tényező, mégis rendszeresen néznek szét a piacon a megrendelők új partnerek iránt. A változatosság ugyanis realizálható előny: a szemléletmódok sokfélesége jobb döntésekhez és hatékonyabb problémamegoldáshoz vezet. Úgy látszik, ezt az összefüggést a képzés-fejlesztésért felelős vállalati szakemberek nagy része már felismerte.

Dr. Kalmár Péter az [eureka] Consulting & Games alapítója azonban bizakodó, véleménye szerint ez a kritikus gondolkodás a szolgáltatókkal szemben csak arra fejlődésre, az egymástól való tanulásra ösztökéli a szektort.

Természetesen látszik az eredményeken, hogy a vállalkozások jelentős része, több, mint harmada úgy véli, idén a képzés-fejlesztés hátrébb szorul a szervezeti prioritások között, többen prognosztizálnak büdzscsökkentést, a képzések számának csökkenését is. Mégis ott van az az 50%, akik ebben a helyzetben is inkább előretekintenek, és a fejlődésben látják a kihívásokra adott választ. Nagyon érdekes volt látni, hogyan változtak egy év alatt azok a témakörök, amikre a fejlesztés fókuszát helyezik a vállalkozások, és hogy ezek párhuzamba állíthatók a várható kihívásokkal. Számomra az idei Képzés-Fejlesztési Körkép tanulsága az volt, hogy fejlődni és előre haladni a legjobban együtt, közösen tudunk, a kulcs pedig a tudásmegosztás.

A siker és a kudarc faktoraiból is tanulhatunk

A cégek – bár már mutatnak előrelépéseket ezen a területen – még mindig nem fektetnek túl nagy hangsúlyt az egyes képzés-fejlesztési aktivitások utánkövetésére és visszamérésére. A válaszadók csupán 13,5%-a jelezte vissza, hogy a fejlesztési folyamataik során mindent mérnek, jól működő eszközökkel. A többség azonban vagy nem rendelkezik megfelelő eszköztárral, hogy elvégezze ezt a feladatot, vagy fél meglátni azokat a sarokpontokat – a számos siker mellett – amik további fejlesztést igényelnek.

Mivel ez egy nehezen körülhatárolható terület, a válaszadók közel fele (47,1%) a külső fejlesztő partnertől vár megoldást a visszamérések területén. 

Az idei évben egy új kérdéssel bővítettük a mérések témakörét. Arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen elvárással van a szervezet / vezetőség a képzés-fejlesztést megszervező, ezért a témakörért felelős kolléga iránt. Az első helyen a hasznos tudás jelent meg, míg a második helyen az eredmény. Felmerül tehát a kérdést, hogy a felülről érkező elvárásoknak hogyan lehetne megfelelni, ha nem tudunk számszerűsíteni vagy egyértelmű válaszokat adni a „hasznos tudás” megszerzésére vonatkozóan. Ezért is nagyon fontos, hogy a fejlesztési programok kialakítása, mérése kapcsán a szolgáltató és a megrendelő között kialakuljon egy párbeszéd, egymást támogatva és a piacon fellelhető jó gyakorlatokat behozva vagy éppen teljesen új, szervezetre szabott modellt kialakítva segítség a fejlesztési folyamatot és annak eredményességének mérhetőségét." – vélekedik Szopkó Beatrix, az [eureka] Consulting üzletágvezetője.

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A tanár is munkavállaló!?

Employer branding, toborzás, munkáltatói márka, karrierút, megtartás, juttatások, bérbenchmark stb. Szinte már elcsépelt szavak, unalomig... Teljes cikk

Megállítható-e a képzett munkaerő külföldre áramlása?

A brain drain, azaz „agyelszívás” a magasan képzett munkavállalók elvándorlását jelenti egy fejlettebb, magasabb életszínvonalat biztosító... Teljes cikk

Hányan vannak azok, akik munka nélkül egyáltalán nem engedhetnék meg maguknak a tanulást?

Az Eurostudent legfrissebb felmérése szerint hazánkban a felsőoktatásban tanuló hallgatók egynegyede (25%) közepes anyagi nehézségekkel küzd, míg a... Teljes cikk