Megjelent: 4 éve

7 tévhit a hazai munkaerőpiacról

Hihetünk-e a politikusoknak, amikor a munkanélküliség csökkenéséről, a szakmunkás-minimálbér és hasonló jól hangzó szlogeneket hallunk - erről ír a HVG.

images

images

1. 4,4 millióan dolgoznak hazánkban

Széles körben elterjedt félreértés, hogy a foglalkoztatott afféle igazi dolgozó embert jelent, akinek van állása, vagy közmunkát végez, ám ez egyáltalán nem biztos. Valójában, aki egy héten egy órát végzett bármiféle jövedelemszerző tevékenységet az statisztikai értelemben foglalkoztatott. A statisztikus a foglalkoztatottak közé sorolja be a köznapi fogalmaink szerint munka nélkül lévő embert is. Ráadásul az sem biztos, hogy a pár órás vagy napos munkavégzés Magyarországon történt. Aki külföldön dolgozik, de a háztartása Magyarországon van a hazai foglalkoztatottsági adatokat gyarapítja.


2. Majdnem mindenki dolgozikHa levennénk a magyar foglalkoztatottsági adatból a közmunkásokat és a külföldön dolgozókat, akkor azonnal jóval az uniós átlag alatt lennének. Hiszen még a közmunkásainkkal és a külföldön dolgozóinkkal együtt is éppen csak az uniós átlag felett vagyunk, s számos ország megelőz bennünket.


3. A szakmunkás-minimálbér emelésével minden szakképzett többet visz haza2017 januárjától a "szakmunkás-minimálbér" 161 ezer forint, 2018-ban pedig 180 500 Ft lesz. Csakhogy ezt az összeget számos szakmunkás nem kapja meg. Szakmunkás-minimálbér valójában nem is létezik, nincs ilyen fogalom a jogszabályokban. Amire a politikusok igyekeznek népszerűen utalni ezzel a kifejezéssel, az a garantált bérminimum. Ami nem kifejezetten a szakmunkásoknak, vagy általában a szakképzetteknek jár, hanem „a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott” dolgozóknak.

A felvonószerelő, a gumiabroncs-javító (és még sok más foglalkozás) szakképesítése „alsó középfokú” szakképesítésnek számít. Így a munkáltatónak elegendő a minimálbért (127 500 forint) fizetnie - akkor is, ha a dolgozó egyébként középfokú végzettségű (vagy akár diplomás is lehet az illető, ez teljesen mindegy). Amelyik szakma OKJ száma 34-gyel vagy annál magasabb számmal kezdődik, az már legalább középfokú szakképzettséget jelent.

Az utóbbi években enyhültek a szabályok, 2015-ben például számos idegenforgalmi szakmánál szűnt meg a kötelező szakképzettségi előírás. Ha az adott munkára mégis kötelező középfokú szakképzettségű, illetve végzettségű embert fölvenni, a cégvezetők arra is taaláltak számukra kedvező megoldást: átsorolják őket másik munkakörbe.

Hiába van tehát sokaknak középfokú végzettsége vagy szakképzettsége, csak töredékük jogosult a „szakmunkás-minimálbérre”.


4. Az átlagdolgozó átlagbért kapA HVG szerint az átlagbér valójában a 8. jövedelmi decilis körül van, ami azt jelenti, hogy a munkavállalók mintegy 70-80 százaléka kevesebbet keres az átlagbérnél. Erről a tényről nincsenek elérhető KSH-statisztikák, de következtetni lehet a KSH A háztartások életszínvonala című kiadványából.


5. Csökken a munkanélküliség hazánkbanItt is érdemes megvizsgálni, hogy a statisztikus mit ért munkanélküli alatt: nem egyszerűen azt, hogy nincs munkája, az is kell hozzá (még néhány más feltételen túl), hogy a kikérdezést megelőző négy hét folyamán aktívan keressen munkát. A reményvesztett munkanélküli tehát kikerül a statisztikából. Előfordulhat tehát, hogy a munkanélküliség csökkenése mögött az áll, hogy mind többen adják fel tartósan vagy akár végleg a munkakeresést.


6. Munkaerőhiány van, tehát nincs munkanélküliségLogikusnak hangzik, hogy nem lehet egyszerre munkaerőhiány és munkanélküliség, de a hazai gazdaságban mégis jelen van mindkettő. A problémának egyik gyökere, hogy a munkáltatók nem általában keresnek munkásokat, hanem konkrét helyen, konkrét képzettséggel és meghatározott tapasztalattal. A tapasztalatot érdemes kihangsúlyozni: bár a vállalkozások régóta panaszkodnak a munkaerőhiányra, a pályakezdők munkanélkülisége mégis magas, az OECD-átlag fölötti.


7. Ha munka van, minden vanA politikusoktól nem áll messze, hogy munkahelyeket ígérjenek, ez minden párt egyik alapvető ígéretet a kampányok során. De azt nem szokták elárulni, hogyan is képzelik mindezt.

HVG
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Aki válaszol: Ladics Viktória

HR Szubjektív rovatunkban Ladics Viktória, a HR Partner Consulting ügyvezető tanácsadója kérdez, miután válaszolt Berzsenyi Márta, a az Avis Budget... Teljes cikk

Tényleg létezik home office? - egy munkajogász kétségei a home office-szal, mint jogintézménnyel kapcsolatban

Vajon tényleg elkülönül egymástól a távmunka és a home office? Az utóbbi egyáltalán létezik, mint jogintézmény? Fodor T. Gábor munkajogász,... Teljes cikk

Hogyan változtak az elvárások a HR-rel szemben? - aki válaszol: Berzsenyi Márta

A koronavírus járvány által generált változások izgalmas dinamikákat hoztak a szervezetek működésében. Hogyan, milyen HR folyamatokat alakított... Teljes cikk