Szerző: Barna Eszter Megjelent: 5 hónapja

A HR-es legyen analitikus, dizájner és programozó egy személyben

A negyedik ipari forradalom eredményeként radikálisan változik a munka fogalma és a munkavégzés módja a nem is túl távoli jövőben. Leépül a hierarchia, a főnöki kontroll helyett “szabadságközpontú” lesz a munkahely. Ennek a változásnak alapvető fogalmai lesznek a közösségi gondolkodás, az együttműködés, a tanulás. Legalábbis így látja Perry Timms, egy október végi, budapesti HR-es eseményen is előadó brit HR szakember, tanácsadó és coach, akinek kutatási területe a munka és a HR szakma jövője.

Mit gondol, hogyan fogja az automatizáció és a robotika megváltoztatni a munkaerőpiacot és a munkahelyeket?

A munkára nézve ebben a két dologban akkora változtatási potenciál van, mint az ipari forradalomnak és az asztali számítógépek elterjedésének együttvéve. Algoritmusok fogják átvenni az alacsony képzettséget igénylő, kevés döntési helyzettel járó munkafolyamatokat. De a biztosítás, a logisztika és a jog területén - ahogy ma ismerjük, és amit ma emberek végeznek -, is megvalósítható az automatizáció, és ez a váltás meg is fog történni.

Mit gondol, hogyan fog változni a HR szerepe a “negyedik ipari forradalom” folyamán, a kreatív gazdaságban?

A HR el fog tolódni a kompetencia alapú kiválasztás felől, a kreativitás és alkalmazkodóképesség felmérése, valamint az ezek alapján történő elhelyezés felé. Új utakat kell találni annak érdekében, hogy jelöltek készségei, képességei, az energiájuk és az érdeklődésük jobban illeszkedjenek a feladathoz, amit el szeretnénk, hogy végezzenek. A HR-es egyszerre kell, hogy analitikus, dizájner és programozó legyen. A HR-nek komoly átalakuláson kell átmennie, hogy releváns és hasznos tudjon maradni. Ehhez egy viselkedés-közgazdász, egy antropológus, egy technikus, egy adatelemző, egy kreatív szakember, sőt egy káoszelmélettel foglalkozó tudós gondolkodásmódját kell összehangolnia egyszemélyben.

Korábban azt írta, hogy a digitalizáció lebontja a hierarchiát, a menedzsmentet és demokratizálja a tanulást. Utóbbiban sok tudós, közgazdász is reménykedett, de nem igazán valósult meg. Ön szerint van esély rá, hogy ez meg fog történni a közeljövőben?

Bizonyos helyeken már megvalósulóban van, ezt látjuk a fogyasztás és a tudomány terén, így óhatatlan, hogy a változás a munkahelyeket is elérje. 5 év múlva számos új munkavégzési lehetőséggel, módszerrel fogunk találkozni, amelyek radikálisan más lehetőséget teremtenek a kapcsolatteremtésre, a feladatok elvégzésére és a tanulásra is.

Az Ön olvasatában mit jelent a “szabadságközpontú” munkahely?

A választás szabadságát, az innováció szabadságát, a lét szabadságát. Ez azt jelenti, hogy az emberek nem önmaguk halvány másai lesznek munkavégzés közben, hanem egész énük benne van, ami megbecsülést kap. Én a kontroll ellentéteként képzelem el. Az állandó ellenőrzést felváltja az, hogy képessé teszünk valakit valamire, aki ebben a helyzetben jól és magabiztosnak érzi magát. Ebben a nyugalmi állapotban lehet gondolkodni, újratervezni, kísérletezni, a dolgozónak nem kell harcolnia a bürokráciával, így több energia jut arra, hogy jobban végezzék a munkát a vásárlók, az ügyfelek érdekében, akiknek a szolgálatára a szervezet létrejött.
Perry TimmsA cél, hogy az emberek ne önmaguk halvány másai legyenek munkavégzés közben

Bár az atipikus munkaformák terjedőben vannak, a munkáltatók még mindig berzenkednek ellenük, például Magyarországon is. Mit gondol mennyi időbe telik a beidegződések megváltoztatása?

A változás óhatatlanul be fog következni, ahogy a különböző országok és régiók, városok és iparágak versenyezni fognak a helyzeti előnyökért. Előtérbe fog kerülni a közösségi gondolkodás, közösségi megoldások a nagy konglomerátumokkal szemben. A globális vállalatok erőteljes alternatíváit jelenthetik a különböző régiók, országok, városok illetve vállalkozások együttműködései. Ehhez bizalom, hit és közös elszánás egyaránt szükséges, de nem látom, hogy miért ne válhatna egy ország afféle “erőművé” egy térségben, ha van hozzá embere, képessége, megújuló forrásai és a megfelelő hozzáállása. Magyarország felteheti a kérdést magának, hogy miben a legjobb a régióban. Ugyanezt megteheti egy város, egy iparág, egy vállalat vagy akár egy személy a saját szintjén, amihez ki tud fejleszteni egy támogató infrastruktúrát, hogy növekedni tudjon.

Mit gondol a közeljövő vezetőiről és munkavállalóiról?

Azt hiszem, hogy a vezetők és alkalmazottak közti “távolságnak” csökkennie kell, ahogy sok esetben történik is. Megnő a személyi felelősség, viszont csökkennek a rendszerszintű/folyamat jellegű/strukturális különbségek. A közeljövőben leginkább vállalkozóibb és alkalmazkodóbb lelkületre lesz szükség, együttműködési hajlandóságra, amire építeni lehet. A munkát én “társasági sportnak” tekintem, ahol még az önállóan vállalkozóknak is kapcsolódásokra van szüksége, hogy szélesebb közönséghez érjen el, tudjon hatást kiváltani.

Így a korábbinál nyitottabbnak kell lenni a megosztásra, összekapcsolódásra, együttműködésre, ami átveheti a helyét a hagyományos tőke eszközöknek, üzletrészeknek, márkáknak és rendszereknek. A jövő vezetőinek eszköztárában az embereknek fontosabb szerepe lesz. Azok a vezetők fognak erősödni, akik az embereket vezetik. Ez ilyen egyszerű, úgy gondolom.

A változás és a fejlődés nagyon gyors, tudnak a szükséges készségek, képességek ebben az ütemben alkalmazkodni? (Különösen, hogy az oktatási rendszerek általában nem - lassan, nehezen mozdulnak - így az emberek magukra vannak utalva, bizonyos értelemben.)

Az emberek, a készségek, képességek alkalmazkodnak, hiszen túlélő faj vagyunk. Ugyanakkor, ha bizonyos társadalmi attitűdöket és rendszereket felélesztünk, javítjuk az oktatást és nyitottabbak vagyunk az élethosszig tartó tanulást segítő programok felé, akkor ezek a változások a legjobbak lehetnek, ami az emberiséggel történhet. Jobb oktatással és tanulással megoldhatjuk az ökológiai, társadalmi és személyes problémáinkat. A toleranciának még fejlődnie kell, de egy tanultabb emberiség együttérzőbb emberiség is lesz. Az olyan értékek, mint az amerikai őslakosoké, a buddhistáké és a filozófusoké lesz az irányító erő, ahogy egy új tudatosság átveszi a kapitalizmus helyét.
Follow hrportal_hu on Twitter

Az ördög ügyvédje: a menedzsment programok

Nincs ma már valamirevaló cég rendes menedzsment program nélkül. Itt gyakornoki programnak hívják, amott talent menedzsment programnak, még amott graduate menedzsment programnak, lényeg, hogy a leginkább pályakezdő, vagy max 1-2 éves munkatapasztalattal rendelkező jelölteket, egy ideális esetben szervezett módon zajló, akár több éves képzésnek alávetik, hogy majd aztán csodálatos topmenedzserekkel gazdagítsák a cégüket. Az előnyök sokak szerint megkérdőjelezhetetlenek, de az ördög ügyvédje azon dolgozik, hogy véghez vigye a lehetetlent, és mégis megtegye. Bújjunk először a munkavállaló, aztán a munkáltató bőrébe és nézzük meg mind a két oldalról, hova tudnánk elhelyezni egy-két kellemetlenül visszhangzó kérdőjelet, mielőtt nekifutunk a januári kiválasztásoknak és elindítjuk a 2017-es első gyakornoki programokat.tovább..

További cikkek
Már most fenyegeti a munkaerőhiány a briteket

Tavaly az utolsó negyedévben 50 ezer fővel csökkent az uniós munkavállalók száma Nagy-Britanniában. Az elmúlt öt évben ez a legnagyobb csökkenés,... Teljes cikk

Felhőben kezeli a HR-t a Ford

A Ford Motor Company globális HR feladatait az Oracle Cloud segítségével végzi. Teljes cikk

Vezetők és vállalkozók lettek a végzett diákokból

Az elmúlt három évben az alap-, illetve mesterképzésen végzett hallgatók közel negyede vezetői pozícióban dolgozik, vagy saját vállalkozással... Teljes cikk

Az állam felügyelné, de közvetve a munkáltatók fizetnék az üzemorvosokat

Az állam finanszírozná és felügyelné az üzemorvosokat jövőben, ami valójában azt jelentené, hogy ugyan a társadalombiztosításon keresztül, de ... Teljes cikk

Megint egészségügyi határérték felett a szálló por, köd és ónos eső jön

22 városban meghaladja a egészségügyi határértéket a kisméretű részecskeszennyezés (szálló por). Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár

Heti 40 óra, főnöknek, pénzért - biztos, hogy csak ezt jelenti a munka?

Munkát végez-e a gyermekét nevelő szülő, az idős embert ápoló rokon, vagy a házimunkát otthon végző személy? A technológiai...