Megjelent: 8 éve

A kézfájdalom az irodai munka része?

Amíg a kezünk egészséges, magától értetődőnek vesszük, hogy egész nap "dolgoztatjuk", a reggeli kávétöltéstől kezdve a lefekvés előtti fogmosásig. Ha azonban megérkezik a kézfájdalom, a legegyszerűbb mozdulat is pokoli lehet, írja az egészségkalauz.

Inak, ízületek, csontok, erek és idegek építik fel kezünket. Így aztán mindez fájhat is. Leggyakrabban ízületi gyulladás és egyéb ízületi problémák állnak a fájdalom hátterében. Szintén gyakori az úgynevezett kéztőalagút szindróma. Az általános vélekedés szerint az ismétlődő mozdulatok miatti túlterhelés okozza, számos tanulmány azonban cáfolni látszik ezt.

A foglalkozással összefüggő csont- és izomrendszeri problémák a munkakörnyezet megfelelő kialakításával ezek részben megelőzhetőek.
Ha irodai munkát végzünk, akkor az ergonómikusan kialakított munkahely lenne a legideálisabb, ez sajnos még mindig nagyon ritka, ilyenkor a következők segíthetnek:

Gépelés közben igyekezzünk a csuklót megtámasztva, lehetőleg vízszintesen tartani, ne lógassuk és ne is emeljük felfelé. Hogy megfelelően tartjuk-e a kezünket, a következőképpen ellenőrizhetjük: tegyük az alkarunkat az asztalra, és ragasszunk egy sebtapaszt a csuklónkra hosszanti irányban. Majd kezdjünk el gépelni a billentyűzeten, ha azt érezzük, hogy a sebtapasz meglazul, vagy feszül, rosszul tartjuk a csuklónkat.

Óránként legalább egyszer álljunk fel az asztaltól, és nyújtózkodjunk egyet. A hosszabb szünetek között pedig pihentessük meg a kezünket felfelé néző tenyérrel az ölünkben. Telepíthetünk a gépünkre a pihenő beiktatására figyelmeztető programot.

Legyünk kritikával az új tervezésű billentyűzetek (például az osztott billentyűzet) és az ergonómikusnak hirdetett egerekkel. Csak több éves használat után fog eldőlni, hogy ezek valóban csökkentik-e a kezet érintő csont- és izomrendszeri problémákat.

Az ergonómiával foglalkozó szakemberek azt ajánlják, hogy a monitor egyenesen előttünk legyen egy karnyújtásnyi távolságra, a képernyő felső széle legyen pontosan szemmagasságban, illetve picivel alatta. A billentyűzetet olyan magasságban tartsuk, hogy az alkarunk párhuzamos legyen a talajjal. A csukló egyenes és egyvonalban van az alkarral, a könyökünk 90 fokban behajlított és tartsuk a derekunk mellett.

Tartsuk az egeret a billentyűzet mellett, azzal egy magasságban, használhatunk esetleg csuklótámaszt.

A szék magassága legyen állítható, az elülső széle legyen lekerekített, megfelelő támaszt adó háttámlával. Az ideális ülőpozícióban a térd a csípőnél picivel alacsonyabban található, a lábak pedig stabilan a talajon, vagy a lábtartón helyezkednek el.

EgészségKalauz
  • 2021.06.14DEKRA Felnőttképzési konferencia A globális képzési piac meghatározó szereplőjeként fontos számunkra, hogy ügyfeleink képzéseinek tervezéséhez és megszervezéséhez a lehető legtöbb támogatást adhassuk. A 2021. január 1-től hatályos, az OKJ-t felváltó új képzési rendszerrel életbelépő új folyamatok minden munkáltatót érintenek, akik munkavállalóik részére képzéseket szerveznek. Hogy segítsük az eligazodást, illetve iránymutatást nyújthassunk az új képzési rendszerrel kapcsolatban, INGYENES webkonferenciát tartunk a témában. Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A pályakezdők számára a kellemes munkahelyi légkör a legfontosabb

A kérdőív kitöltőinek jelentős része el tudja képzelni, hogy 5 évnél tovább dolgozik egy munkahelyen. Teljes cikk

Nem a járvány, hanem a pénzhiány tartja vissza a magyarokat a nyaralástól

A magyarok többsége, 57 százaléka idén csak maximum négyéjszakás, belföldi kikapcsolódással számol, mindössze 16 százalék tervez hosszabb... Teljes cikk

A humán élmény mindent visz - a munka világa a Covid után

A pandémiás helyzet az utolsó jel volt a vállalatoknak, hogy itt az idő a digitalizációra. A HR szerepe felértékelődött, stratégiaivá vált, a... Teljes cikk