Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 10 hónapja

A legkritikusabb feladvány: munkavállalói lojalitás építése

Mit tehetnek a vállalatok a munkatársak megtartásáért, az elszabadult fluktuáció csökkentéséért?

images

images

A legkézenfekvőbb megoldásnak az tűnik, hogy emelik a béreket, bővítik a juttatási csomagot - most éppen ez történik sok vállalatnál. Csakhogy ennek elég szigorú határai vannak…

A növekvő bérköltségek - és fluktuációs költségek - egyszer csak felemésztik azt az üzleti előnyt, ami miatt érdemes a céget működtetni. (Ilyenkor jönnek a „breaking” hírek a neten: „A Multix cég bezárja 400 fős, Vidékgyöngyén található gyárát és Béta országba telepíti át a termelést!”) Tehát a bérelőnyt meg lehet szerezni - de nem lehet minden áron és határon túl fenntartani, más megoldásokra van szükség.

Amikor a fluktuáció kezelését célzó szervezetfejlesztési megoldásokat vizsgáltuk, az okokkal kezdtük. Ezek között, a javadalmazásban mutatkozó különbségek mellett, hangsúlyosak a munkakörülmények, a vezetés, a betanítás, a beillesztési folyamat.

A komplex problémát nem elegendő egyféle módon kezelni. Igen, szükséges például a művezetőket, csoportvezetőket, vezetőket célzottan képezni a megtartás, integráció hogyanjaira, de ez önmagában nem biztos, hogy elégséges. Az alábbiakban néhány olyan lehetőségre hívjuk fel a figyelmet, amelyek a frissen felvett munkaerő elköteleződését segítik az integrációs (toborzás-felvétel-betanítás) folyamat néhány pontján.

1) Azt látjuk, hogy a munkaerőhiány miatt a vállalatok „egyszerűsítik” (értsd: jelentősen megkönnyítik) a felvételi szűrést, a teszteket, gyakorlati felméréseket. Fontos tudni, hogy azt becsüljük meg jobban, amihez nehézségek árán jutunk hozzá, azzal szemben, ami az ölünkbe hullik. A felvételi tesztet ezért érdemes olyan kihívásként összeállítani és pozícionálni, ami bizony erőfeszítést jelent a kitöltőknek. (Azaz ne csak a személyes adatokat kelljen beírni egy nyomtatványra...) Az így megnyert felvétel többet jelent a dolgozó számára, mint ha azt sugallja a vállalat: mindegy mit tudsz, mit nem, mi akkor is felveszünk!

2) Az első benyomás nagyon erős hatással van ránk. Fontos megvizsgálni, hol és milyen első benyomás(ok) érik a felvételi folyamatban a jelentkezőt. Mit (kit) hall, lát, tapasztal az interjúkon, a tesztíráskor, az első nap(ok) kötelező oktatásain, az első valódi munkanapján. Amelyik cég ezt nem építi fel tudatosan, az egy nagy lehetőséget mulaszt el a lojalitás megalapozására, vagy akár önmaga ellen dolgozik ha hagyja, hogy „elriasztó” élmények érjék az amúgy is bizonytalan új kollégát. Apró tanács: a kötelező első napi oktatások közé kerüljön be olyan régi dolgozó által megtartott ismertető, előadás, beszélgetés is, ahol arról beszél a leendő munkatársaknak, miért szeret a cégnél dolgozni, mi tartja ott most is, és mire számíthatnak a munkahelyükön.

3) Ismert pszichológiai jelenség az elköteleződés elve: ha mások előtt, saját indíttatásból igent mondunk, vállalkozunk valamire (pl. hogy segítünk a házimunkában), akkor később nem akarjuk megszegni a szavunkat, kitartunk a vállalásunk mellett (akkor is, ha ez a heti három „nemszeretem” mosogatást jelenti). Ezt az elvet az új felvétel során például azzal lehet hasznosítani, hogy az írásos tesztelésnél, vagy legkésőbb a szerződéskötéskor kérjük a munkatársat: írja le és a csapat előtt mondja el pár mondatban, hogy miért szeretne a cégünknél dolgozni és milyen időtávban gondolkodik. Az elköteleződés - ahogy ezt pszichológiai kutatások is bizonyítják - ilyen kis lépésekkel nagyban megerősíthető.

4) Amikor ajándékot kapunk, tudat alatt kialakul a viszonzás igénye bennünk, szeretnénk „visszaadni” a gesztust. A jó hír, hogy az ajándék lehet apróság is, akár valami olyasmi is, ami nem tárgy, például értékes vezetői figyelem, idő stb. Az integrációs folyamat már a beléptetés idején is működik, tehát a felvett új kolléga megajándékozása pozitív irányban erősíti a céggel kapcsolatos, éppen kialakuló attitűdjét. Gondoljunk bele, milyen jólesne neki, ha az öltözőszekrényen már ott lenne a neve egy takaros nyomtatott táblácskán, bekészítve a megfelelő méretű munkaköpeny és cipő, és a kísérő kolléga egy mosoly kíséretében átnyújtana egy lakatot és két kulcsot, mint a vállalat ajándékát a munkakezdés napján. Túl drága lenne ez a gesztus?

Számos hasonló kisebb-nagyobb lehetőség rejlik az integrációs folyamatban, az előzetes korrekt tájékoztatástól a befogadó munkacsoport tudatos pozitív hozzáállásának kialakításáig - csak végig kell gondolni / elemezni szakmai szempontok mentén, mi és hogyan történik most, és túllépni azon a gondolaton, hogy „eddig is így csináltuk, jó ez, egyébként sincs időnk/pénzünk változtatni”. Ma más a helyzet, mint korábban: nem tízen jelentkeznek egy meghirdetett állásra, hanem tíz állásra találni egy jelöltet. Bizony, meg kell keresni a szervezeti folyamatokban, kommunikációban megbújó lehetőségeket, és ki kell gyomlálni a jelenleg ellenünk dolgozó problémákat.

A kulcsszó: szervezetfejlesztés. Olyan összetett megközelítés, ami magában foglalja a helyzetfelmérést, objektív tények és adatok elemzését, folyamatfejlesztő lépéseket, célzott kommunikációs módszerek és eszközök használatát, képzést, mentorálást és az eredményeket fenntartó mechanizmusokat.

Hasznos szakirodalom: R. Cialdini: Hatás

Molnár Attila, Kőrösi Zoltán
Pannonjob Kft., szervezetfejlesztés


Follow hrportal_hu on Twitter

Mire vágynak a magyar munkavállalók?

A havi fizetés és a juttatások mellett a munkakörnyezet minősége és a kiszámíthatóság számít leginkább a fizikai munkavállalóknak, mégis sokan az elvártnál alacsonyabb fizetések ellenére sem feltétlenül váltanak munkahelyet. Több mint ötszázezren viszont azonnal vagy egy-két éven belül szívesen dolgoznának új munkahelyen - olvasható a munkavállalói élmény fejlesztésével foglalkozó EMPX Solutions tanácsadó cég és az Országos Humánmenedzsment Egyesület (OHE) friss, 500 fős országos reprezentatív kutatásában.tovább..

További cikkek
Az eddigi legnagyobb sztrájkra készülnek a Ryanair-nél

A Reuters hírügynökség értesülései szerint jövő szerdán és csütörtökön 600 járatát törli a légitársaság, mert a dolgozók sztrájkba... Teljes cikk

Az ukrán kormány megtiltotta az állami vállalatoknak, hogy nagy összegű prémiumokat adjanak

Megtiltotta az ukrán kormány az állami vállalatoknak, hogy jutalomként nagy összegű bónuszokat fizessenek alkalmazottaiknak az ország jelenlegi... Teljes cikk

Négymilliárdos adócsalási ügyben 50 ember ellen emeltek vádat

Vádat emeltek ötven ember ellen Bács-Kiskun megyében, mert egy számlázási láncon keresztül több mint négymilliárd forint adót csaltak el. A... Teljes cikk

Mire vágynak a magyar munkavállalók?

A havi fizetés és a juttatások mellett a munkakörnyezet minősége és a kiszámíthatóság számít leginkább a fizikai munkavállalóknak, mégis sokan... Teljes cikk

Halálos munkabaleset Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróváron, a Mofém-gyár területén életét vesztette egy 23 éves munkás, akit egy bontásra ítélt vasbeton szerkezet temetett maga alá -... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár