kapubanner for mobile
Megjelent: 14 éve

A vezető felelőssége a tehetség megtartása

A jó emberek jobban teljesítenek. Ez a bölcsesség a munkakör komplexitásától függően akár 75-200 százalékos is lehet. Nem meglepő, hogy a Legjobb Munkahely Felmérés 10 évében a humán folyamatok "sztárja" a tehetségmenedzsment. Ráadásul ez egy olyan terület, amely nem a HR mániája - a felsővezetők ugyanúgy gondolkoznak róla, minden évben ezt a területet sorolták az első helyre a humán gyakorlatok között.

A téma már jó ideje a legfelkapottabb HR témák között van mind világszerte, mind a hazai munkaerőpiacon, nem véletlenül. A kérdés az, hogy ha ez a terület ilyen tartósan az érdeklődés középpontjában áll, és a cégek többségének valós fejfájást okoz, akkor találtak-e igazi megoldást? Melyek azok a tényezők, amelyek miatt a tehetségmenedzsment ebben az évtizedben örökzöld sláger maradt? Valóban arról szól az egész, hogy válasszuk ki a legjobbakat, küldjük el őket drága tréningekre, és ezzel egy csapásra elkötelezetté tesszük őket? Vagy hátrébb kellene lépnünk, hogy lássuk a fától az erdőt?

Egy évtizedet felölelő felmérés alapján mondhatjuk, nincs csodarecept. Vannak azonban olyan gyakorlatok, megközelítések, amelyek bizonyíthatóan sikerhez vezetnek. Alább ezekből a receptekből gyűjtöttünk egy csokorra valót.
A Hewitt 2003 óta végez felmérést több száz vállalat vezetésfejlesztési és tehetségprogramjának áttekintésével, amely kutatások tanulságait a "Top companies for leaders" című tanulmányban foglalja össze.

1. A felsővezetők meghatározó szerepe


A felmérés Top 20 vállalatának esetében az első számú vezető és a felsővezetői csapat aktívan bevonódik a tehetségek kiválasztásába, fejlesztésébe és értékelésébe.

2. Következetes fókusz a csúcsteljesítményűeken


A legjobban teljesítő, tehetségnek tekinthető munkatársakat gondosan és módszeresen azonosítják.

3. A jó vezetésfejlesztési gyakorlat


A programok sikere valójában nem a program megtervezésének mikéntjén áll vagy bukik, hanem annak implementációjától, megvalósulásának módjától függ.

4. A mérés szerepe - a felelősség és előrehaladás mérése


A Top cégek mérik a folyamat hatékonyságát, és azért a vezetőket teszik felelőssé.



Örökzöld tippek - recept helyett



Egy kiváló szakács nem receptből dolgozik, hanem jó érzékkel kiválasztja a szükséges hozzávalókat, kreatívan vegyíti őket. A Hewitt "Top Companies for Leaders" című tanulmánya értékes hozzávalókat nyújt egy nemcsak papíron, hanem a hétköznapokban is működő tehetségmenedzsment rendszerhez - ennek főbb megállapításai és ajánlásai mentén gondoljuk mi is tovább ezt a kérdéskört.

Ki a felelős azért, hogy működjön a tehetségmenedzsment?Persze, a kiszemelt talentum nem árt, ha lelkes és motivált saját fejlődésének folyamatában. De az egész rendszer működtetése, életben tartása és rendszeressége mögött a vezetőknek kell állniuk. A Legjobbak nem is feltétlenül a felsővezető elkötelezettségében, hanem a vezetői csapat minden tagjának bevonódásában különböznek a többiek gyakorlatától.

Annak érdekében, hogy a megbízhatóan jól teljesítő, de nem tehetségként azonosított dolgozók elismertnek és a következő időszakokban is motiváltnak érezzék magukat, nem törhetjük meg őket olyan mondatokkal, minthogy: "Bár nem vagy kiemelkedő, de azért hidd el, értékeljük, amit teszel". Helyette inkább visszajelzést, megerősítést kéne kapniuk, hogy kiegyensúlyozott teljesítményükkel miben és hogyan járultak hozzá a cég sikereihez, eredményeihez: "stabil, megbízható teljesítményed kiemelkedően fontos számunkra" - ezt érdemes inkább sugallni feléjük. A tehetségekre még ennél is különlegesebb figyelmet érdemes fordítani, ha azt szeretnénk, hogy tudatában legyenek szerepüknek, fontosságuknak, és mindemellett azt is lássák, hogy milyen további elvárásokat támasztanak még velük szemben a vállalatnál. Nem vehetjük természetesnek kiválóságukat, nem szokhatunk hozzá, nem ismételhetjük időről időre ugyanazokat a dícsérő szavakat, mert visszafognak lendületükből.

A vezetés- és tehetségfejlesztés minden területe valamilyen formában kapcsolódik a stratégiához, így a leginkább célravezető a stratégiai célokhoz legjobban illeszkedő gyakorlatok megvalósítása. A programok sikere nem elsősorban a program tervezésétől, hanem annak implementációjától, megvalósulásától függ.

Egy jó tehetségmenedzsment program tartalmazza azokat a mérföldköveket és mérési pontokat, amelyek biztosítják a tehetségek fejlődésének és előrehaladásának objektív nyomonkövetését. Nem elég kiválasztani, mérni is kell a "bázis-állapotot", vagyis a jelenlegi helyzetet leíró képességeket, készségeket (kompetenciákat) - ez szolgál később viszonyítási alapként. A tehetség számára kellően testreszabott fejlődési utak megtalálásával és megvalósításával elérhető az egyéni igények mentén történő fejlesztése, erről azonban konkrét számokkal alátámasztva a visszamérések eredményei tanúskodhatnak leginkább.


Tehetségmenedzsment ma Magyarországon



Ki kerül a célkeresztbe?

Hazánkban a vállalatok átlagosan alkalmazottaik 11 százalékát kezelik tehetségként - ez az érték alatta van a nemzetközi szinten tapasztaltaknak. Persze a kérdés, hogy kit tekintünk egyáltalán tehetségnek? Meglátásunk szerint az elsődleges tisztázandó kérdés minden, a témával kiemelten foglalkozó vállalat esetében, a feltételrendszer egyértelmű meghatározása: milyen kritériumok mentén azonosítható valaki tehetségként?

A kulcsemberek, tehetségek kiválasztásánál a személyes teljesítmény egyértelmű dominanciája látható, kiegészülve néhány "puhább" elemmel, mint a fejlődési és/vagy karrierpotenciál, valamint a szervezeti kultúrába való illeszkedés. A Legjobb Munkahelyek esetében az azonosításban jelentősebb súllyal szerepel az éves teljesítmény mellett a fejlődési és előrelépési potenciál, illetve a céges kultúrával való összhang.




Forrás: Hewitt







Ami a kiválasztás módját illeti, elsősorban személyes vélemények, egyeztetések alapján dől el a tehetségek csoportjába való bekerülés: ebben a folyamatban majdnem minden vállalatnál tevőlegesen is részt vesz a HR osztály, de számos cégnél a szakmai vezetők és a munkatársak véleménye is sokat nyom a latban.




Forrás: Hewitt







Értem, tehetség vagyok. Most akkor mi lesz?



A tehetségek azonosítása azonban csupán az első lépés. Tisztázandó emellett az is, hogy milyen következményei vannak tehetségnek lenni - vagyis milyen felelősséget jelent ez a tehetséges munkavállaló számára, és milyen kötelezettségei vannak a munkáltatónak és a vezetőknek velük kapcsolatban?

A vezetők felelőssé és érdekeltté tétele a tehetségek megtalálásáért és támogatásáért a vállalatok közel felére jellemző, míg a Legjobb Munkahelyek kétharmadánál befolyásolja a vezetők ösztönzését a tehetségek felismerése. Hasonló arányt tapasztalhatunk a kiszemeltek folyamatos támogatásában is. A közép- és felsővezetés szerepének hangsúlyossága a humán kérdésekben és a munkatársak megtartásában akkor kap igazán értelmet, ha azok fontosságát és "súlyát" ők is megérzik a havi vagy év végi borítékban.

És hogyan érinti mindez a tehetségesnek ítélt munkavállalókat?Amikor az általuk használt tehetség-megoldásokról faggattuk a humán vezetőket, elsősorban a stratégiai projektekbe való bevonás, a vezetői támogatás és a képzés került említésre. Nemzetközi összehasonlításban jóval nagyobb szerepet kap két másik terület: a munkakör-rotációs beavatkozások és a személyre szabott megoldások, ez utóbbi alkalmazása egyébként a Legjobb Munkahelyek 70 százalékára is jellemző. Különösen a testre szabott megoldások témája érdekes, hiszen ez kívánja meg a legnagyobb figyelmet, a legtöbb kreatív megoldást, akár olyan területeken is, mint a juttatások, munka-élet egyensúly, karriermegoldások. Magyarországon jellemzően kevés cég alkalmaz speciális kompenzációs megoldásokat, ezek aránya tipikusan 15 százalék körül mozog, munka-élet egyensúlyhoz kapcsolódó beavatkozásról pedig senki nem számolt be.





Forrás: Hewitt









Hogyan tarthatóak meg?



A Legjobb Munkahely Felmérés résztvevőinek 71 százaléka kíséri figyelemmel, hogy a tehetségként azonosított dolgozók fluktuációja hogyan alakul, és 93 százalékuk számol be arról, hogy ebben a csoportban kevesebb is a felmondások aránya. Mégis, mindezek ellenére a dolgozói vélemények alapján a munkaadóknak kevésbé erősségük legjobb embereik megtartása - hiszen csupán a megkérdezettek 40 százaléka vélekedett pozitívan erről a kérdésről.

Bakos Réka, Veres Rita, Török Tamás
Hewitt Humán Tanácsadó Kft.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az X generációsok tudják: ha nem tanulsz, véged - avagy miért jó megtartani a középkorú munkavállalót?

Nincsenek könnyű helyzetben manapság az X generációs (jellemzően 1960 és 1979 között született) munkavállalók. Könnyen kerülhetnek... Teljes cikk

Az év eleje a felmondások ideje?

Az év elején történő felmondások aránya bár változó lehet, azonban sok cégnél ebben az időszakban, az év végi bónuszok kifizetését követően... Teljes cikk

Menni vagy maradni? Váltási dilemmák év elején

Hiába gondolkodik a munkavállalók közel fele munkahelyváltáson, Szemán Zoltán karrier-tanácsadó szerint ez inkább a vágyat fejezi ki, nem a... Teljes cikk