Megjelent: 2 éve

Aki válaszol: Ladics Viktória

HR Szubjektív rovatunkban Ladics Viktória, a HR Partner Consulting ügyvezető tanácsadója kérdez, miután válaszolt Berzsenyi Márta, a az Avis Budget Group BSC Kft. HR igazgatója kérdésére: "Milyen fejlesztési trendeket várnak 2021-ben a munkavállalói megtartás/fejlesztés területén? Milyen új dinamikát hozott a virtuális platform alkalmazása a fejlesztési stratégiában?"

Milyen fejlesztési trendeket várnak 2021-ben a munkavállalói megtartás/fejlesztés területén? Milyen új dinamikát hozott a virtuális platform alkalmazása a fejlesztési stratégia kapcsán?

2021-ben szükségünk lesz a legjobb minőségű figyelmünkre, hogy ezzel finoman megerősíthessük a kapcsolati szövetet szervezeteinkben. Ugyanezzel a figyelemmel, pedig fontos azt felfedeznünk, miként gondoskodhatunk munkahelyi közösségeinkben a fenntartható jóllét állapotáról akár ilyen nehéz időszakokban is. A következő, az erősödés éve!

Az év amikor kiszabadult a szellem a palackból


2020 tükröt tart számunkra egyéni, közösségi és szervezeti szinten is azzal, hogy a képességeinket próbára teszi. Éles helyzetben vizsgáznak személyes, vezetői és kollektív értékeink, hitelességünk. Ezzel együtt jár a csodálkozás, hogy bizonyos dolgokat eddig elképzelhetetlen módon is meg tudunk valósítani és a tanácstalanság is, amikor még nem tudjuk mit is tegyünk. Gyorsan és nagy kilengéssel változik a hangulatunk, sikerességünk és érzelmeink.

Olyan ez az év, mint egy nagy közös felébredés a korábbi szokásainkból. Azok a minták, struktúrák, amik a stabilitás érzését adták szétrázódtak, megváltoztak, eltűntek.

Mint minden erőteljes változás, ez is magával hordozza azt az alapvető kérdést, hogy mire van szükségem? Eddig önmagunkkal szemben is tabunak számító igények kerülnek felszínre:

 • Mikor fejezzem be a munkát, mennyit szeretnék a családommal lenni?
 • Mit várok a vezetőmtől, mivel tud engem támogatni? Ő mit vár tőlem?
 • Lehetnek egyéni igényeim ebben a szervezetben?
 • Egyedül vagy közösségben teljesítek a legjobban?
 • Mit akarok az életemtől? Merre tart a karrierem?

Egyéni szükségletek mellett pedig közösségi és szervezeti szinten is felmerülnek kérdések:

 • Hogyan egyeztessük össze a különböző prioritásokat?
 • Az értékeinknek megfelelően működünk?
 • Mit jelent közénk tartozni? Hogyan mutassuk ezt meg az új kollégáknak?
 • Mit várhatunk el az emberektől? És ők mit várnak a szervezettől?
 • Mit tudunk ígérni?

2021-ben már ezzel a tudattal élünk együtt: a szellem kiszabadult a palackból, a kérdések elhangzottak, megkezdődött a válaszok keresése.

Új év - új szokások


A megtartás és a fejlesztés fő iránya is az, hogyan tudjuk a szervezetet és kollégáinkat segíteni abban, hogy megtalálják a válaszaikat, és segítsük őket a bizonytalanságból az új szokások felé mozdulni. Ehhez pedig a csapatokban, közösségekben és szervezetként is fontos újra és újra megválaszolni ezt az elemi kérdést: mire van szükségünk ebben az új helyzetben?

Az én véleményem, hogy ez a válaszadási folyamat két nagyobb készségcsoportra helyez hangsúlyt: a strukturált érzékenységre, valamint a fenntartható jóllétre.


Strukturált érzékenység

Hogyan is vagyunk most „együtt”?

Azáltal, hogy az interakcióink az online térbe költöznek - és egy jelentős részük 2021-ben is ott marad -, azok dinamikája is átalakulóban van. Kevésbé működik, hogy menet közben korrigálunk, mert nap közben itt-ott úgyis váltunk pár szót, aminek során a kezdetben még nem egyértelmű feladatot vagy részleteket tisztázunk. Sőt, valószínű, hogy közösségünk egy része személyesen, másik része online kapcsolódik hozzánk. Sok potenciális félreértés és feszültségforrás jön így létre.

Ez a változás teremti meg a tiszta együttműködési keretek, a közös struktúrák felállításának szükségét. Olyanokat, amik rugalmasan alkalmazhatóak az a pillanatnyi helyzetre, és a csapat/szervezet valós igényein alapulnak. A keretek adják az együttműködésünk bizalmi alapját, amire a közös biztonságérzet épül.

Minél jobban építjük és ápoljuk az együttműködési kereteinket, annál távolabb kerülünk a bizonytalanságtól és építjük a biztonságot.

Erősítsük meg a vezetőink strukturális gondolkodását és adjunk nekik felhatalmazást és támogatást, hogy tudják ezt a közös feladatot kezdeményezni és vezetni!

Adj magadnak hangot


Szintén a hibrid, rugalmasan változó tér következménye, hogy amikor kommunikálunk nagyon pontosan szükséges ellenőriznünk, hogy jól értjük-e egymást, tartalmilag és kapcsolatilag egyaránt.

Ez kétfajta finom kommunikációs érzékenységet kíván a kollégáktól, egyrészt a megfelelő csatorna kiválasztását, ott a pontos fogalmazás és az értő figyelem készségeit hozza előtérbe a tartalom szintjén. Másrészt pedig az empátiánk kerül kulcsszerepbe, hogy értsük mi történik éppen a kapcsolatunkban. Távolodunk vagy közeledünk, nehézséget vagy megkönnyebbülést hozunk létre?

Kiemelt terület a 2021-es évben, hogy újraépítsük és ápoljuk a kommunikációs csatornákat, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a vezetők ezt jól és önazonosan csinálják. Ez adja meg a közösségépítő erejük alapját, ami az üzleti és megtartási siker kulcseleme is.

Fenntartható jóllét

Ahogy 2020 végére sokan érezzük a folyamatos alkalmazkodás kimerítő jellegét, ez biztosan karakteres része lesz a 2021-es évnek is. Fizikai, mentális, spirituális és érzelmi kapacitásainkat is terheli ez az időszak, emiatt előtérbe kerül a megújulás, a jóllétünk fenntarthatósága.

A gondoskodás közösségi kérdés


A megtartó erő a korábbinál is jobban decentralizálódik a kollégák, vezetők és csapatok irányába, ahogy a munkavégzés is távolabb kerül a közös irodahelyiségtől. Egyre fontosabbá válik a közvetlen vezetővel való kapcsolat minősége a személyes jóllét és elkötelezettség fenntartásában. A vezetők már említett közösségépítő szerepe mellett tehát a kiegyensúlyozó szerepe is előtérbe kerül.

Kulcsfontosságú képesség 2021-ben a terhelés, feszültségek, feltételezések, nehézségek érzékelése és ezek mihamarabbi semlegesítése. Ez annak a kulcsa, hogy legyen szabad kapacitás alkalmazkodni és jól teljesíteni egyszerre.

A jó hír, hogy ha a vezetőket megtanítjuk figyelni magukra, és gondoskodni magukról akkor azonnal megjelenik ez a képességük, ráadásul az őket körülvevő közösségek gyorsan reagálnak, és támogatják egymást a gondoskodásban. Így lesz a well-being közösségi téma.

A figyelem fegyelme


A bennünk rejlő erő kihasználásának elemi építőkockája a figyelmünk irányításának a képessége. Ez annak a minőségi jelenlétnek az alapja, amely minden korábban említett terület, a kommunikáció, az empátia, az öngondoskodás, a közösségek tápanyagát biztosítja.

Itt a kihívás, hogy interakcióink nagyrésze arra felületre és térbe költözik, ami maga a zavaró tényező. Vagyis azt fontos fejleszteni, hogy az állandó és intenzív környezeti (digitális, családi, társadalmi) ingerek között hogyan tudunk létrehozni egyre koncentrált, minőségi figyelmet magunk és egymás irányába.

Vészhelyzetben a gyors, újraépítésnél viszont a minőségi figyelem a kulcs, ezért ennek a kapacitását érdemes építenünk.


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Aki válaszol: Ladics Viktória
2. oldal - Többször - gyorsabban - rugalmasabban: ezt hozta a virtuális fejlesztés
 • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
 • 2022.07.25Üzleti metaverzum: Vezetéstechnikai szimuláció a Training360-tól A 3 napos Business Game lényege, hogy csapatmunkában kell egy több helyszínen hajókat gyártó vállalatot irányítani. Részletek Jegyek
 • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
 • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hogyan csábíthatók vissza a kékgalléros munkavállalók külföldről? - válaszol Nagy Mihály, a Dana HR vezetője

HR Szubjektív rovatunkban Nagy Mihály, a Dana Hungary Kft. Country HR vezetője kérdez, miután válaszolt Göltl Viktor, a WHC csoport ügyvezető... Teljes cikk

4 napos munkahét: Hány a munkaóra, Vekker Úr?

Egyre több országban beszélnek a 4 napos munkahét bevezetésének lehetőségéről, a briteknél már tesztelni is kezdték. HR szakértőnk, Papp Tamás... Teljes cikk

Az ukrán háborús helyzetnek milyen hatásai lehetnek a munkaerőpiacra? - aki válaszol, Göltl Viktor, WHC

HR Szubjektív rovatunkban Göltl Viktor, a WHC csoport ügyvezető igazgatója kérdez, miután válaszolt Szigeti Barbara, a Tesco Magyarország HR... Teljes cikk

Facebook