Megjelent: 4 éve

Az iskolakezdés jót tesz a munkakeresőkkel

A szezonalitás ma már lényegesen kevésbé érezhető a munkaerőpiacon, mint 5 vagy 10 évvel ezelőtt. Azonban tény, hogy az év utolsó három hónapjában megnövekednek az álláshirdetések, és az év eleje is intenzív időszak a munkaerőpiacon. 6 tipp a szakértéktől, hogy mikor, hogyan érdemes munkát keresni.

Egy néhány éve készült vizsgálat szerint az Egyesült Királyságban október és december között 700 ezer álláshelyet hirdettek meg, ami 19 ezerrel több, mint a júliustól szeptemberig tartó időszakban megjelenő hirdetések száma. Bár ekkora különbség itthon egyáltalán nem tapasztalható, de az üres álláshelyek száma általában magasabb a nyári időszakban, október és december között pedig megkezdik betölteni a helyeket. Ez persze a nyári szezonális igények megnövekedése miatt is alakulhat így, amikor a turizmus, vendéglátóipar, építőipar és az agrárium sokak számára kínál szezonális munkát, de más is befolyásolja mindezt.


Ha nincs itt a főnök a munkaerő felvétel is megáll?2016-ban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az üres álláshelyek száma az iparban volt a legmagasabb: júliustól szeptemberig összesen 17,834 álláshely várt betöltésre. Ez a szám az októbertől-decemberig tartó időszakban 16,011-re csökkent. Simonyiné Tóth Judit, a Simonyi és Tóth személyzeti tanácsadó iroda vezetője szerint a felső- és középvezetők kiválasztásában is van szezonalitás, ha nem is ennyire egyértelműen.

„Ugyan megfigyelhető, hogy a nyári időszakban vagy az év vége felé lelassulnak a kiválasztási folyamatok, de nem szezonális okokból, hanem a döntéshozók és a HR-esek szabadságolása miatt. A szabadságolások után gyorsabban és határozottabban jelennek meg igények a piacon, de az azért nem mondható, hogy az év többi részében uborkaszezon lenne” - mondta el a szakember, aki hozzátette a nyaraló szezonnak véget vető iskola kezdés ilyen szempontból jót tesz az álláskeresőkkel.

„Komolyabb szezonalitás inkább az alacsonyabb beosztással járó pozíciókban és olyan iparágakban érezhető, mint a turizmus, a vendéglátás, az építőipar vagy a termelő szektor. Ezeken a területeken előre terveznek csúcsszezonokat, és erre keresnek embereket. A vezetői pozíciókban egyértelműen a management döntése alapján nyílnak pozíciók, illetve a beruházások ütemezése, a fejlesztések és adott esetben a vezetők változása - CEO, regionális vezetők - befolyásolják és határozzák meg a felvételek időbeli alakulását” -tette hozzá.


Az év végi „mérlegkészítés” után és az újévi fogadalmak miatt is nő az álláskeresők száma januárban: az éve eleje mindig intenzív a munkaerőpiaconA január nem feltétlenül aranybánya az álláskeresőknek. Talán az „új év - új élet” fogadalmak miatt is lehet az, hogy ilyenkor többen szeretnének változtatni. Az Angels Den online befektetési tanácsadó cég egyik kutatása rámutat, hogy az emberek 18%-a fogadja meg újévkor a karrierváltást, amely egyben azt is maga után vonja, hogy nagyobb lesz a verseny a pozíciókért. Emellett sok szektorban az év végén értékelik az eredményeket, és ez sokszor akár az önkéntes váltáshoz is hozzájárul, ezzel is megelőzve a „főnöktől” jövő döntést. Másrészt a cégvezetők számára az ünnepek lehetőséget adnak, hogy átgondolják az elmúlt évet, és új terveket készítsenek a következőre, ez pedig gyakran új jelöltek felvételéhez, esetleg elbocsájtásához vezethet. A pénzügyi területek vezetői is jellemzően inkább az év lezárásához igazítják a felmondásukat.

„Felsővezetői szinteken sok múlik azon, hogy az év lezárásával milyen eredmények születtek, mert ettől függően lehet számítani az év elejével, februártól- márciustól induló változásokra. Gyakran előfordul, hogy az éves célkitűzések nem az elvártak szerint teljesülnek, például nem érik el az értékesítési tervszámot, és van, hogy ezt a hibát a vezetők elbocsájtásával orvosolják, vagyis új munkaerő után néznek. Általában több az álláskereső, de több az üres állás is az év első hónapjában” - mondja a szakember.
Simonyiné Tóth Judit összességében úgy látja, noha nincsenek drasztikus szezonális csúcsok, ha egy álláskereső figyel a részletekre és jól időzíti a váltást, sokat tehet a siker érdekében.


Mikor érdemes állást keresnünk?  • Az olyan iparágakban, ahol jelentős a szezonalitás (pl. kereskedelem, turizmus), általában mindig van egy felvételi csúcs, hogy mire a szezon elkezdődik, meglegyen az adott létszám, és a munkavállalók már betanítva tudjanak dolgozni. Erre érdemes figyelemmel lenni, és már a szezon előtt keresni, ha jobb eséllyel szeretnénk új munkát találni ilyen területen.
  • Ha célunk egy új szakmai fejlettségi szintre lépni, akkor figyeljük azon vállalatoknál a híreket, kommunikációt, amelyek számunkra érdekesek, s így időben értesülhetünk a változtatási szándékról, időben jelentkezhetünk.
  • A nyári „uborkaszezon” tökéletes időszak egy karrier vagy munkahely váltás előkészítésére, a networking-re, személyes márkaépítésünkre.
  • Ősszel, a döntéshozók, cégvezetők visszatérésével felgyorsulhatnak a nyáron lassabb felvételi folyamatok. Ezért érdemes lehet nyárra időzíteni a felkészülést, hogy szeptemberre - a döntéshozók visszatérésekor - már felkészülten induljunk neki az interjúknak.
  • A felsővezető-kiválasztásban a nyári szabadság után, illetve tavasszal élénkül meg leginkább a munkaerőpiac.
  • Az év eleje, főleg a téli sí-szabadságok után, mindig intenzív időszak a munkaerőpiacon.

Fotó Pixabay
  • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kint vagyunk a vízből? Folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma

Júniusban a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma az előző havihoz képest 85 ezerrel, a tavaly júniusihoz mérve 98 ezerrel nőtt, és elérte a 4... Teljes cikk

Munkaerőpiac: a szálláshely és a szabadidő szektor szenvedte meg leginkább az elmúlt évet

A legnagyobb mértékű létszámcsökkenést a szálláshely szolgáltatás, a sport-, szórakoztató, szabadidős tevékenység és a szociális ellátás... Teljes cikk

GKI: folyamatosan romlik a foglalkoztatási hajlandóság

Az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandósága az áprilisi látványos javulás óta lassan, de folyamatosan romlik. Így is minden ágazatban több cég... Teljes cikk