Szerző: HR Portal
Megjelent: 2 hónapja

Béremelési tervek 2023-ra: itt vannak a cégvezetői tervek

Hogyan kompenzálták a cégek az idei rekord magas inflációt a fizetésekben? Mekkora béremeléssel számolnak a cégvezetők 2023-ban? Közel 300 nagyvállalat válaszolt a Korn Ferry tanácsadócég kérdéseire októberig Magyarországon és közel 7000 a világ 112 országából. Varga Vilmos senior reward tanácsadó most a magyarországi eredményeket mutatja be.

images

Felmérésünkben globálisan 112 országból 6950 szervezet vett részt. Magyarországon 282, többségében 500 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalatok töltötték ki a kérdőívet azzal kapcsolatban, hogy az év második felében a már végrehajtott bérfejlesztéseken kívül emeltek-e bért vagy adtak-e egyéb juttatásokat a dolgozóiknak az inflációs terhek kompenzálására. A vállalatokat arról is megkérdeztük, hogy miként érzékelik a gazdasági hatásokat az üzleti eredményekben, terveznek-e változtatni a foglalkoztatási politikájukon és az év végéhez közeledve természetesen arra is kváncsiak voltunk, hogy mik a legfrissebb bérfejlesztési terveik a 2023-as évre vonatkozóan.

Íme a magyarországi eredmények

A 14 szektorra készült felmérés országos összefoglaló adataiból az derül ki, hogy a szervezetek több mint fele, 57%-a vagy nyújtott már – az eredetileg végrehajtott bérfejlesztéseken felül - inflációhoz kapcsolódó béremelést, vagy pedig tervezte ezt megtenni még a 2022-es évben. A vállalatok minden szektort tekintve átagosan 6,4%-os kiegésztő bérfejleszést adtak a fizikai/adminisztratív munkakörök, 6%-ot a szakértői munkakörök, 5,5%-ot a középvezetői és 5,4%-ot a felsővezetői munkakörök esetében.

A teljesség kedvéért meg kell említeni, hogy a 2022 június végégig végrehajtott bérfejlesztések országos átlagos mértéke 8,5% (fizikai munkavállalók esetében 10%) volt. 2022 második felében majdnem minden szektorban a cégek több, mint fele ehhez az első féléves bérfejlesztéshez képest nyújtott további inflációhoz kapcsolódó kiegészítő alapbéremelést.

Felmérésünkből az is kiderült, hogya vállalatok 51%-a döntött úgy, hogy az alapbérfejlesztés helyett, vagy azon kívül más juttatási formát nyújt az inflációs hatások kompenzálására 2022-ben. Ezen válaszadók 58%-a mondta, hogy egyszeri egyösszegű kifizetést, 25%-a meghatározott ideig havi “inflációs” pótlékot, 23%-a pedig emelt összegű cafeteria keretet ad a munkavállalóinak. A vállalatok 11%-a az ingázáshoz kapcsolódó támogatások összegének növelésével, míg 4%-uk a rövid távú ösztönzők előrehozott, vagy gyakoribb kifizetésével is támogatta a munkavállalókat.

10%-os béremeléssel kalkulálnak a cégvezetők

A 2023-as bérfejlesztési tervekre adott válaszok azt mutatják, hogy a várható országos átlagos bérfejlesztési mérték 10,2% lesz. Az adminisztratív és fizikai dolgozók esetében ez a szám 10,7%. A medián minden munkavállalói csoportban 10%, ami azt jelenti, hogy a válaszadó vállalatok fele ez alatt, a másik fele pedig ezen érték felett tervez emelni. Az országos átlag felett emelő szektorok a bank szektor, olaj & gáz /közmű szektor, továbbá az ipari termelők és az autóipari szektor vállalatai.

A második félévben az inflációs hatások kezelése miatt végrehajtott bérfejlesztések, valamint a jövő évre előrejelzett újabb magas bérfejlesztési tervek továbbra sem kedveznek az inflációs várakozásoknak, mert ezek együttesen tovább táplálják az ár-bér spirált. Tovább rontja a helyzetet, hogy a vállalatok jelen állás szerint a következő évben nem számíthatnak adó- és járulékcsökkentésekre, így ezt a magas bérfejlesztést maguknak kell kigazdálkodniuk. 

A nyitóképen Varga Vilmos, a Korn Ferry senior reward tanácsadója

  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16CX-Ray elégedettségfelmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.23CX-Ray teljesítményértékelés online workshop Miért fontos a TÉR? Az egyértelmű egyéni és csapat célok és a folyamatos visszajelzés az elkötelezettséget és motivációt kiemelten meghatározó tényezők. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek